Etikett: ostron

AW måndag med påskgodizz 17.30 – 19.00

Ikväll 10 april bjuder våra artister på jazzmusik mellan klockan 17.30 och 19.00.

Repertoaren utgörs av litet lugnare jazzlåtar.

Tobias Andersson (gi), Gabriel Dahl (bas) och Fjodor Prohorenko (tr).

AW-Jazz måndagar kl 17.30 – 19.00

Passa på att avnjuta dagens kvartersmiddag
Grillat majskycklingbröst med chipotlemajonnäs 146/105kr

Inled gärna med några
Barostron 12 kr styck med en Wisby Stout

Välkomna!

Vad är ostron?

Om ostron, text sammanställd av patrik.cornelius(at)wasahof.se

Människan har i alla tider ätit ostron. Efter att inlandsisen försvunnit blev det varmare och i Sverige hade vi ett medelhavsklimat som var gynnsamt för ostron. Arkeologer har hittat rikligt med ostronskal i gamla kökkenmöddingar, äldre stenålderns köksavfall. Och redan de gamla grekerna använde ostronskal som röstsedel vid val under antiken. Namnet ostron kommer från grekiskans ostrace som fritt översatt betyder röstsedel.

Myten om ostron som en kärleksstimulerande drog har sitt ursprung i Grekland och enligt den grekiska mytologin föddes Afrodite, kärlekens gudinna ur en skumvirvel i Egeiska havet. Vågorna förde henne sedan till Cypern, där hon steg i land ur ett ostronskal.
Romarna var inte sena att anamma den grekiska kulturen och ostronens fick en naturlig plats på matbordet. Det var också i Rom, som den mytomspunna dekadensen kring ostron som afrodisiaka blommade ut. Kejsaren Vittelius hade en omättlig lust på ostron och satte i sig över hundra ostron till frukost. Det var i Rom som de första idéerna om att odla ostron uppkom.

Från 1600-talet och framåt serverades ostron vid de franska, svenska och danska hoven. På Musee Condé i franska Chantilly hänger en målning av från en ostronlunch i Versailles av Jean-Francois de Troy. Här kan man se hur mycket ostron överklassen kunde stoppa i sig. Läs vidare i artikeln nedan.
wasahof.se/om-wasahof/ostron/

Ostronodlare Julien Lafosse

Kom och träffa ostronodlaren Julien Lafosse nu på fredag den 29 april mellan 17 och 22. Han driver ett litet familjeföretag med sex anställda som ligger i Blainville sur mer. Julien kommer att stå i baren och gå runt och hälsa litet på gästerna i matsalen.
Julien talar enbart franska, men vi hjälper gärna till och får alla era frågor besvarade! Det är fullbokat vid borden, men det går bra att ostron-trängas i baren. Vi har specialpris på ostronen denna fredag.
Soyez-les-bienvenus! Välkomna!

Fira ostronets dag 5/9

Vi serverar tre mycket berömda ostron:
Jean Paul Guernier
Spéciale nr 2
En köttigt ostron odlat av Jean Paul Guernier i Utah Beach, Normandie.
56 kr/st

Julien Lafosse
Demoiselle d’Agon nr 4
Från byn Agon vid la Manche, odlat av Julien Lafosse. Ett prisvärt och välfyllt ostron som vunnit många nationella tävlingar.
29 kr/st

David Hervé
La Ronce nr 3
Odlat av David Hervé – en av de främsta franska ostronodlarna – i Marennes d’Oleron, förädlat i Claires. Säljs bland annat hos Pierre Gagnaire och Guy Savoy.
44 kr/st

Ostronprovartallrik
1 styck Spéciale nr 2,
1 styck Demoiselle d’Agon nr 4,
1 styck La Ronce nr 3
129 kr

Vi öppnar kl 17.00. Välkommen!

Ostronfrossa – Barostron 10 kr styck!

Ostronfrossa

Ostronfrossa i baren. Endast 10 kr per styck. Franska ostron av typen fine de clair. De har fått sitt namn efter bassängen där ostronen raffineras – clair. Ostronen ligger där tills de får en perfekt balans mellan mineral, sälta och romantisk havsdoft. I dessa bassänger gjordes tidigare salt – havsvattnet leddes in, avdunstade och saltet togs till vara.

Välkomna!