Wasahofs historia

– ett familjeföretag i 3:e generationen

Wasahofs historia

För 116 år sedan påbörjades krogverksamheten i Wasahofs lokaler på Dalagatan vid Vasaparken i Stockholm. På den tiden var Vasastan endast en lantlig idyll utanför det egentliga Stockholm. Stadsdelen saknade då stadens trånga bebyggelse och sanitära olägenheter och var en lämplig tillflyktsort för stadens förmögna innevånare. Dagens bebyggelse av Vasastaden uppfördes först under de sista decennierna av 1800-talet.

Dalagatan 46, där Le Bistro de Wasahof är beläget idag, färdigställdes 1885. Strax före sekelskiftet byggdes fastighetens bottenvåning om och ett litet kafé med tillhörande bostäder åt kaféägaren och personal inreddes. Per och Maria Andersson blev de första som drev kaférörelsen i 46:an och de fick sitt utskänkningstillstånd för vin och maltdrycker den 28:e december 1899.

Ifrån början vara Wasahof ett ölkafé och den hade några olika ägare fram till 1968 då den nuvarande ägarfamiljen, Holmberg – Cornelius tog över verksamheten. Lagom till hundraårsjubileet fick krögarfamiljen den stora äran att motta Gastronomiska Akademins Diplom för mat och miljö. Precis i slutet av förra seklet, den 28:e december 1999, firade Wasahof sitt 100-årsjubileum.

Lennart Holmberg är fortfarande aktiv, men han har idag ett mer övergripande ansvar och har succesivt börjat att lämna över ansvaret till nästa generation.

Fredrik Cornelius har arbetat i Paris på flera olika restauranger. Han har 24 års erfarenhet av matlagning. Hans specialitet är att försöka utgå från de bästa råvarorna och renodla smakerna.

Patrik Cornelius är diplomerad sommelier och finner höga nöjen i att kombinera vin och mat. Han genomför också olika typer av dryckesprovningar i vinkällaren. Ibland ackompanjerar han också operasångare i restaurangen.

Wasahofs historia

– ett familjeföretag i 3:e generationen

Wasahofs historia

För 116 år sedan påbörjades krogverksamheten i Wasahofs lokaler på Dalagatan vid Vasaparken i Stockholm. På den tiden var Vasastan endast en lantlig idyll utanför det egentliga Stockholm. Stadsdelen saknade då stadens trånga bebyggelse och sanitära olägenheter och var en lämplig tillflyktsort för stadens förmögna innevånare. Dagens bebyggelse av Vasastaden uppfördes först under de sista decennierna av 1800-talet.

Dalagatan 46, där Le Bistro de Wasahof är beläget idag, färdigställdes 1885. Strax före sekelskiftet byggdes fastighetens bottenvåning om och ett litet kafé med tillhörande bostäder åt kaféägaren och personal inreddes. Per och Maria Andersson blev de första som drev kaférörelsen i 46:an och de fick sitt utskänkningstillstånd för vin och maltdrycker den 28:e december 1899.

Ifrån början vara Wasahof ett ölkafé och den hade några olika ägare fram till 1968 då den nuvarande ägarfamiljen, Holmberg – Cornelius tog över verksamheten. Lagom till hundraårsjubileet fick krögarfamiljen den stora äran att motta Gastronomiska Akademins Diplom för mat och miljö. Precis i slutet av förra seklet, den 28:e december 1999, firade Wasahof sitt 100-årsjubileum.

Lennart Holmberg är fortfarande aktiv, men han har idag ett mer övergripande ansvar och har succesivt börjat att lämna över ansvaret till nästa generation.

Fredrik Cornelius har arbetat i Paris på flera olika restauranger. Han har 24 års erfarenhet av matlagning. Hans specialitet är att försöka utgå från de bästa råvarorna och renodla smakerna.

Patrik Cornelius är diplomerad sommelier och finner höga nöjen i att kombinera vin och mat. Han genomför också olika typer av dryckesprovningar i vinkällaren. Ibland ackompanjerar han också operasångare i restaurangen.