Wasahofs historia

– en krögarfamilj som sträcker sig över fyra generationer

 

FARSFARSFAR NILS ”NISSE” HOLMBERG

Farsfarsfar Nils, eller Nisse Holmberg var skräddarsonen som föddes på Rådmansö i Roslagen. Efter sju-årig folkskola började Nisse att arbeta som smörgåsnisse på Berns salonger. Den blott 15-årige pojken behövde helt enkelt hjälpa till med försörjningen av de åtta syskonen.

Farfar Nils, startade sin karriär som Nisse och klev så småningom upp till att bli kypare på Berns. Stående till höger i bild, tagen 1929.

 

Efter några år på Berns Salonger, letade han sig vidare till Operakällaren, där han arbetade som smörgåsnisse och kypare. Här på bild från 1934, sittandes främre raden längst till höger.

Wasahofs historia

Farfar Nils sittandes till höger från sin tid som kypare på Operaterassen, bild från 1934

Nisse var en familjefar och en handlingskraftig entreprenör. 1927 gifte han sig med Vivan  Gustafsson och tillsamman fick de tre barn. Marianne född 1929 samt tvillingarna Lennart och Birgitta, 1939. För övrigt, har ett av Birgittas barn, Magnus Olovson, en gedigen bakgrund inom både hotell och restaurang och har haft chefspositioner bland annat på Hotel Negresco i Nice, sedan 2022 driver han Edsbacka krog med bravur.

Stolt 21-årig kypare Nils tar en paus mellan banketterna.

Den energisk Nils arbetade dubbla pass och under 2:a världskriget arbetade han  dagtid i flottan och på kvällarna på krogen. Andra halvan av 40-talet flyttade Nils till Blekinge och lyckades på något sätt via hotellkoncernen Reso att bli anställd hotelldirektör vid den berömda Ronneby Brunn och drev ett samtidigt ett flertal arrendeverksamheter såsom Olofströms Hotell, Ryds Brunn och Tulseboda Brunn i Kyrkhult. I början av 60-talet förvärvade han Stora Hotellet i Älmhult och drev den till början av 70-talet. Den entreprenörielle Nils gick bort 1973.

VINGÅRDSARBETE OCH RESTAURANGSKOLA

På 50-talet var förstås redan då Frankrike och dess kök idealet för en krögarfamilj. Den unge  Lennart tog sig ned på egen hand till Frankrike genom att lifta. Han gjorde ett kortare uppehåll i Paris och stannade desto längre i Bordeaux, där arbetade han på krogar och vingårdar, bland annat på Calon Ségur.

Skaldjuren har varit ett stående inslag på Wasahofs meny i flera decennier

Efter Bordeaux tog sig Lennart till Stockholm för att gå Hasselbackens restaurangskola (skolan flyttade på 1960-talet till Kristineberg, där också sonen Fredrik gick köksskolan) där han bland annat var klasskamrat med Lennart Engström som drev Copenhague i Paris och en annan klasskamrat drev så småningom det mycket prestigefull Waldorff Astoria Hilton i New York. Ett bra grund att utgå från, både gällande matlagning och ett fint kontaktnät. Lennart gjorde sin värnplikt och tog sig därefter ned till Blekinge igen.

KRÖGARPARET FÖRVÄRVAR WASAHOF

Nils hade till och från sonen Lennart anställd i verksamheterna. Men i slutet av 1960-talet ville Lennart tillsammans med sin nyblivna hustru Lisa – som tidigare arbetat på hotell i Åre, ta sig tillbaka till Stockholm för att öppna en restaurang.

Wasahofs matsal, Bellmansrummet, på 1970-talet.

Lennart och Lisa såg att Wasahof var till salu och slog till efter inrådan från Nils. Lisas bror Bertil Cornelius intecknade sitt hus över taknocken för att de skulle få lån.

Wasahofs logotyp gjordes av Lennart Jirlow på 70-talet

Lisa och Lennart köpte Wasahof 1968 och öppnade i egen regi 1969. De slängde ut TV:n, satte ostron och anklever på menyn och lade till ”Le Bistro de” i Wasahof.

Bellmans epistlar Gösta Hallencreutz

Bellmans epistlar pryder Wasahofs väggar även idag.

För att Lennart skulle få en bra start, skickade pappa Nils också med trotjänaren, vännen och kocken Gunnar Erlandsson – Gunnar arbetade i köket på Wasahof i över 30 år och 10 år med administration.

Invigning Bistro Wasahof

Wasahof blir bistro 1969. Ulf Brunnberg skriver sitt namn, ivrigt påhejad av Lisa till höger i stiligt uppsatt frisyr. Lennart omfamnas av vinagenten Trädgårdh.

LOKALENS TIDIGA HISTORIA

Krogverksamheten på Dalagatan 46 har pågått sedan huset byggdes av byggherren Braconnier på 1880-talet och den första egentliga krogverksamheten räknas från den 28 december 1899, då restaurangen fick sitt första utskänkningstillstånd. De som beviljades hette Per och Maria Andersson, de drev krogen och bodde i en lägenhet innanför restaurangen – det som idag är köket.

1899 utskänkning av vin och maltdrycker, det första tillståndet på Dalagatan 46.

Krogverksamheten hade några olika inriktningar under de första decennierna på det förra seklet. Mellan världskrigen hette krogen Zum Gemütlicher Bierstube och då såg personalen ut så här. Observera den idag mycket opassande mustaschen.

Personalen på 30-talet

Personalen på 30-talet

 

DEN KLASSISKA MATSALEN

Idag utgörs Washof av några olika delar, baren, vinkällaren, festvåningen och sist, men inte minst, matsalen, som vi brukar kalla Bellmansrummet med anledning av Gösta Hallencreutz fina pannåer föreställande motiv ur Bellmans epistlar.

Matsalen på Wasahof med målningar av Gösta Hallencreutz föreställande händelser ur Bellmans Epistlar. Målningarna är gjorda på 1940-talet.

 

Här finns en text om Bellman på Wasahof.

GUINESS BOOK OF RECORDS 1996

Av alla knasiga grejer som krögarfamiljen har hittat på under alla år så slog troligtvis  Romanssångsmaraton rekordet. Wasahof finns faktiskt med i Guinness Book of Records. Vilken efterfest! Som tur är finns inga bilder från den. Vi har också arrangerat SM i Dry Martini och DM i Ostronöppning, med domare och kirurg.

Wasahof och Romanssångsmaraton

ARTISTERNA

Konstnärer och artister har alltid haft det bra på Wasahof och frekventerat det regelbundet. Det blev skådespelarnas första anhalt på väg från scenskolan i gamla filmstaden i Solna, operasångarna och musikerna kom de också. I början av 70-talet satte Lennart och Lisa upp Cosi fan Tutte med Håkan Hagegård, Gösta Winberg och Jan Eyron vid pianot. En tradition som fortsätter än idag. På bilden nedan är det världsstjärnan Nicolai Gedda som lagar med köksmästaren Gunnar Erlandsson.

Nicolai Gedda lagar mat i köket med köksmästare Gunnar Erlandsson.

Trubadurerna John-Ulf Andersson och Mats Paulsson har suttit många sena kvällar på Wasahof. Ibland hade de med sig sina gitarrer och bjöd på några sånger. De frekventerade förstås också Vispråmen Storken.

Mats Paulsson och John-Ulf Andersson på Wasahof

Restaurangens populära operalördagar fortsätter som alltid och den konstnärlige ledaren är pianisten Ludvig Nilsson. Operalördagarna innebär att det blir 10-15 minuter levande operasång i restaurangen ackompanjerad av pianot i matsalen.

100-ÅRSJUBILEUM I KONSERTHUSET

Lagom till hundraårsjubileet fick krögarfamiljen den stora äran att motta Gastronomiska Akademins Diplom för mat och miljö. Precis i slutet av förra seklet, den 28:e december 1999, firade Wasahof sitt 100-årsjubileum. Konserthuset bokades med symfoniorkester, operasångare och ostronbar. Biljetterna såldes slut och applåderna ville aldrig ta slut. Konserten leddes av Sonny Jansson, som också tycker om att röra i grytorna tillsammans med Fredrik.

Stamgästen och dirigenten Sonny Jansson gästar inte bara matsalen.

HASSE ALFREDSSON

Emellanåt fick restaurangen också besök av legenden Hasse Alfredsson som bland annat hade ett mycket roligt releaseparty i samband en kokbok ”Varje dag en fest – en händelserik kokbok” år 1998. Här står Hasse tillsammans med restaurangens sommelier Patrik och stamgästen Hasse & Tage-entusiasten Gunnar Karlsson som innehar det svårslagna rekordet att ha druckit ett glas porter i Wasahofs bar – varje tisdag i över 20 år!

 

Gunnar Karlsson, Patrik Cornelius  och Hasse Alfredsson på Wasahof 1998

 

SÖNERNA FREDRIK OCH PATRIK BÖRJAR TA ÖVER VERKSAMHETEN

Tore Wretman och Lennart på Wasahof. Lennart drev Wasahof fram till 90-talet då han successivt lämnade över till sina söner, Fredrik och Patrik

Restaurangen har en fin uteservering som vetter mot Vasaparken och ger många soltimmar till våra kära gäster. Här radar vi upp oss 1989. Fredrik Cornelius står trea från vänster och snett bakom honom med skägget, Gunnar Erlandsson som drev köket med järnhand mellan 1969 och 1995, då han började med mer administrativa uppgifter – kontoret kallade.

Personalen 1989 från vänster Eduardo Nuñes idag konstnär, Fredrik Cornelius idag köksmästare, Gunnar Erlandsson idag glad pensionär, Patrik Andersson idag i köket på Sturehof, längst till höger Mustafa ”Murre” Varli som var köksmästare på Wasahof på 90-talet, sedan blev han köksmästare på Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Fredrik Cornelius, den yngre och mest målmedvetna av sönerna, gick i sin fars fotspår och gick Kristinebergs restaurangskola i Stockholm. Efter utbildningen arbetade han på några olika krogar i Stockholm, men sedan fick han förstås sin praktik i Paris där han arbetade på flera olika restauranger, bland annat den restaurang som först fick en stjärna i Guide Michelin driven av en svensk, Copenhague, på Champs-Elysée.

Efter sin utbildning och praktik letade han sig tillbaka till Stockholm och så småningom till Wasahof. Där han fick börja från grunden och hade först Gunnar Erlandsson som köksmästare. Straxt efter millenniumskiftet tog Fredrik helt över ansvaret för köket.

Under Fredriks tid som köksmästare har restaurangen blivit mer fokuserad på fisk och skaldjur.

Brodern Patrik Cornelius är diplomerad sommelier och finner höga nöjen i att kombinera vin och mat. Han genomför också olika typer av dryckesprovningar i vinkällaren.

Patrik, restaurangens sommelier. Oftast hittar du honom en trappa ned under matsalen, i vinkällaren.

Ibland ackompanjerar Patrik också operasångare i restaurangen på pianot.

Här skakar Åke, Pablo, Assar och Viktor drinkar i Wasahofs bar.

Patriks son Pablo Cornelius de la Torriente har blivit riktigt flink i baren och kan ses skakandes drinkar i baren. Men enligt mamma Maria måste han först skaffa sig en utbildning innan han får arbeta heltid i baren.

Patrik och Fredrik vid den nya bardisken. Fredrik köksmästare och Patrik sommelier.

Kanske fortsätter familjeföretaget sin verksamhet på Dalagatan i ytterligare en generation.  Fredriks son, Tom Cornelius, har bland annat ;-), glädjande nog, börjat intressera sig för kök och matlagning.

Tom Cornelius, sonsonson till Nils Holmberg.

KONSTNÄRERNA

Wasahof har alltid haft ett nära samarbete med olika konstnärer, fast enbart med sådana som älskar har älskat Wasahof. Peter Dahl frekventerade vår matsal med glada gäster och åtog sig i ett svagt och för oss starkt tillfälle och designade en Champagneetikett unik för Wasahof. Den sätter vi emellanåt på vår huschampagne.

Stamgästen och konstnären Peter Dahl har gjort restaurangens champagneetikett.

Den extrem-frankofile Lennart Jirlow har haft ett mycket långvarigt vänskapsförhållande med krögare Lennart.

Gunnar Erlandsson, köksmästare 1969-1984, Björn Ericsson köksmästare 1984- 1989, här  med konstnären Lennart Jirlow. 

Restaurangens matsal har alltid varit berikad av Lennarts färgstarka och livsbejakande bilder. Jirlow har dessutom utsmyckat restaurangens menyer både till form och ibland till innehåll, såsom Coupe Lennart Jirlow.

Lennart Jirlow Wa

Stamgästen och konstnären Lennart Jirlow har gjort omslaget på vår meny.

Skåningen och naivisten Per-Olof Olsson brukar besöka Wasahof när han är i Stockholm. I vår bar hänger en stor oljemålning som föreställer restaurangens bar från 70-talet.

Stamgästen och konstnären Per Olof Olsson har avbildat Wasahof, på bilden syns baren från 70-talet.

MATEN PÅ 70-TALET

Restaurangen har haft ostron på menyn sedan 1969. OBS priserna är uppdaterade.

Wasahof Varmrätter 1969

En storsäljare på 70-talet var biffstek Wasahof. En smakbomb med biff, Dijonsenap och pepparrot(!!). Den har i alla fall blivit smått legendarisk och dyker då och då upp i kokböcker. Här finns i alla fall receptet, biffstek Wasahof bör ackompanjeras av ett kraftfullt och smakrikt rödvin från norra Rhône.

MATEN IDAG

På Wasahof finns det två menyer. En skaldjursmeny och en à la carte. Aktuella menyer finns här på vår hemsida. Vanligtvis ska recept vara hemliga, men här presenterar Fredrik hemligheten bakom ett par av våra storsäljare. Här lagar han Wasahofs Bouillabaisse och Moules Marinières

En av våra specialiteter är ostron. Vi har ett nära samarbete med odlare och åker ofta på besök. Här finns det en utförlig artikel om ostron; Om ostron – Le Bistrot de Wasahof.

WASAHOFS FÖRSTA REGERINGSBESLUT 1993

En storartad händelse var när regeringen 1993 gav Wasahof tillstånd att importera ostron!

Regeringsbeslut som låter Wasahof importera ostron under de månader som saknar ett ”r”.

ÅRETS FÖRETAGARE 2015

Wasahof blev nominerad till årets företagare av Företagarna, Sveriges största  företagarförening med 60.000 medlemmar, här uppmärksammad av den dåvarande partiledaren, Anna Kinberg Batra, som delade ut priset. Motiveringen var något i stil med att lyckas driva en restaurang med lönsamhet under en lång följd av år.

Anna Kinberg Batra med Fredrik och Patrik Cornelius vid ceremonin i Riddarhuset där vi var nominerade till Årets företagare.

Och var är kvinnorna? Kanske läsaren undrar. Den som förstod att intäkterna måste vara högre än kostnaderna och därför drev företaget med hjärnhand från kontoret under 70- och 80-talet var ingen mindre än Lennarts fru, farmor Lisa. Här nedan på bild med den store Paul Bocuse.

Paul Bocuse och Lisa Holmberg, krögarfarmor. Hon dyker ibland upp i matsalen, särskilt lördagar då det vankas operasång.

 

BAREN 2021

Wasahof bar

Baren skapades 2021 av Tham & Videgård Arkitekter och Dahlberg Bygg AB

Den gamla baren från 1976 kunde inte renoveras och en ny byggdes med plats för kylare, glas och ordentliga arbetsytor. Wasahof stängde januari till mars 2021, flyttade och byggde en ny bar. Barchef är idag Simon Carlsson, som bland annat är fenomenal på att göra drinkar.  Arkitekt: Tham & Videgård. Byggare Tomas Dahlberg. Baren är omtyckt och är mycket frekventerad. Borden är inte bokningsbara och enbart för drop-in gäster.

 

VINKÄLLAREN

Redan farfar Nils samlade på vin och Wasahof har en fett fin vinkällare. Restaurangen har två vinlistor, en ordinarie och en skrytlista. Några av flaskorna ligger för omedelbar försäljning i baren och i vinkylen, men de flesta vinerna ligger nere i den över hundra år gamla vinkällaren och de ska helst förbeställas. Det är omständligt att springa ned i källaren och leta när matsalen är full med gäster.

Vinkällaren

Wasahofs vinkällare, över 120 år gammal

Restaurangen genomför vinprovningar i vinkällaren och i festvåningen. Det går att välja bland en mängd olika teman.

 

ASTRID LINDGREN OCH WASAHOF

Astrid Lindgren är vår mest berömda gäst och bodde dessutom i samma hus i våningen ovanför restaurangen mellan 1943 och 2002. Hon hade sitt vardagsrum ovanpå vår bar och ovanpå vår matsal hade hon sin. Oftast gick vi upp med maten till henne. Populärast var olika fiskrätter samt Wallenbergare och Coeur de filet Provencale. Regelbundet kommer läsare förbi, läser namnskylten, tar en bild och ibland läggs det blommor utanför Dalagatan 46 med kort såsom ”To Astrid, thank you for a happy childhood”.

Mer information finns på www.astridlindgrenshem.se

MUSSLAN BAR

Vår fina bakficka Musslan bar öppnade 1996, lagom till Fredrik Cornelius 30-års fest.

Musslan, Wasahofs bakficka, slog upp dörrarna 1996

Lars Westerberg och Charlie Gullström ritade baren och taket är som ett hav. Vi tror att vi säljer mest Moules et frites i Stockholm, ca 40 portioner per kväll. Barchefen är Mikael Veitia. Du kan läsa mer om vår bakficka här: musslan.se

Musslans barchef Mikael Veitia är både trevlig och en hejare på att göra goda drinkar. Vi kommer att sakna honom i vinter då han ska arbeta som restaurangchef på en ö i Karibien.

FESTVÅNINGEN

När krögarfamiljen tog över Wasahof var det som nu är festvåningen ett skyddsrum med britsar och friskluftsintag. För att få fram festvåningen, putsades graniten och en scen och en bar byggdes upp. Lokalen är perfekt för vinprovningar, middagar och konserter. Den har 40 sittplatser. Festvåningsansvarige är Felix Gilenholt. Här finns det mer information om festvåningen; Festvåning Stockholm  Bistrot de Wasahof

OUR HISTORY, abbreviated, but in English

Wasahof is a classic restaurant in Stockholm inspired by the French
Bistro culture, with seafood as their specialty.  It’s one of the oldest
restaurants in Sweden originally opened in 1899. Through the years
Wasahof has offered their guests different types of foods. In 1968 when
it was acquired by the restaurator family Holmberg-Cornelius Wasahof
became what it is today.

Wasahof is a family business owned and run by the brothers Fredrik and
Patrik. On occasion you can still see Fredrik’s and Patrik’s
father, Lennart Holmberg in the restaurant. Lennart was the one who
bought the business in 1968 together with his wife Lisa Holmberg
Cornelius. But it really all started with grandfather Nils Holmberg.

Nils was the son of a tailor in the outskirts of Stockholm. At 15 he had
to start working to help support the family of eight children. He worked
as a runner at classic Stockholm restaurants Berns and Operakällaren in
the 1920’s. Nils was very ambitious and entrepreneurial and advanced his
career from runner to waiter and eventually to managing several hotels
in Sweden as Hotel Director. In the 1960’s he acquired his own
establishment, the Great Hotel in Älmhult.  Nils had three children. One
of them was Lennart.

Lennart was encouraged by his father Nils to travel to France in the
1950’s. France was a very important country in Gastronomy already then.
Lennart hitchhiked his way down from Sweden to France and stopped first
in Paris and then Bordeaux where he worked picking grapes at a vineyard.
Back in Stockholm Lennart went to restaurant school at Hasselbacken
where he learned about cooking and made great connections with other
future great chefs. He went on to work in various restaurants throughout
Sweden, including his father’s places. Eventually he could invest in
buying Wasahof with help from his family and very much encouraged by his
father Nils. Nils passed away in 1973. And today, if you enjoy moules
frites at Wasahof, they may very well be prepared by Tom, the great
grandson of Nils and fourth generation restaurateur.

Beyond the great food and drinks, Wasahof is known for its warm and
welcoming atmosphere. It has always welcomed artists and musicians and
for anyone inclined to spontaneously sing there is a piano available for
that in the restaurant. On occasional Saturday evenings you may be
treated to a short 15 minute piano and opera concert by talented
musicians. Though not a musician, one of the most famous guests
throughout the years is probably Astrid Lindgren. She lived in the same
building on the floor above the restaurant from 1943 to 2002. Most of
the time food was delivered upstairs to her.

Today Wasahof is owned by the brothers Fredrik and Patrik Cornelius.
Fredrik is the current head chef. He worked many years in Paris at
several restaurants, including the restaurant that first received a star
in the Guide Michelin run by a Swede, Copenhague, on the Champs-Elysée.
Fredrik has been Wasahof’s head chef for almost three decades.

Patrik Cornelius is a certified sommelier and finds great pleasure in
combining wine and food. He also conducts various types of drink
tastings in the wine cellar. (Sometimes he also accompanies opera
singers in the restaurant.)

Wasahof has a very impressive and
interesting wine cellar. You will find some of the wines at the bar, but
most of the wine bottles are located in the over one hundred year old
wine cellar. Some of these wines belonged to Nils Holmberg.

Wasahofs historia

– en krögarfamilj som sträcker sig över fyra generationer

 

FARSFARSFAR NILS ”NISSE” HOLMBERG

Farsfarsfar Nils, eller Nisse Holmberg var skräddarsonen som föddes på Rådmansö i Roslagen. Efter sju-årig folkskola började Nisse att arbeta som smörgåsnisse på Berns salonger. Den blott 15-årige pojken behövde helt enkelt hjälpa till med försörjningen av de åtta syskonen.

Farfar Nils, startade sin karriär som Nisse och klev så småningom upp till att bli kypare på Berns. Stående till höger i bild, tagen 1929.

 

Efter några år på Berns Salonger, letade han sig vidare till Operakällaren, där han arbetade som smörgåsnisse och kypare. Här på bild från 1934, sittandes främre raden längst till höger.

Wasahofs historia

Farfar Nils sittandes till höger från sin tid som kypare på Operaterassen, bild från 1934

Nisse var en familjefar och en handlingskraftig entreprenör. 1927 gifte han sig med Vivan  Gustafsson och tillsamman fick de tre barn. Marianne född 1929 samt tvillingarna Lennart och Birgitta, 1939. För övrigt, har ett av Birgittas barn, Magnus Olovson, en gedigen bakgrund inom både hotell och restaurang och har haft chefspositioner bland annat på Hotel Negresco i Nice, sedan 2022 driver han Edsbacka krog med bravur.

Stolt 21-årig kypare Nils tar en paus mellan banketterna.

Den energisk Nils arbetade dubbla pass och under 2:a världskriget arbetade han  dagtid i flottan och på kvällarna på krogen. Andra halvan av 40-talet flyttade Nils till Blekinge och lyckades på något sätt via hotellkoncernen Reso att bli anställd hotelldirektör vid den berömda Ronneby Brunn och drev ett samtidigt ett flertal arrendeverksamheter såsom Olofströms Hotell, Ryds Brunn och Tulseboda Brunn i Kyrkhult. I början av 60-talet förvärvade han Stora Hotellet i Älmhult och drev den till början av 70-talet. Den entreprenörielle Nils gick bort 1973.

VINGÅRDSARBETE OCH RESTAURANGSKOLA

På 50-talet var förstås redan då Frankrike och dess kök idealet för en krögarfamilj. Den unge  Lennart tog sig ned på egen hand till Frankrike genom att lifta. Han gjorde ett kortare uppehåll i Paris och stannade desto längre i Bordeaux, där arbetade han på krogar och vingårdar, bland annat på Calon Ségur.

Skaldjuren har varit ett stående inslag på Wasahofs meny i flera decennier

Efter Bordeaux tog sig Lennart till Stockholm för att gå Hasselbackens restaurangskola (skolan flyttade på 1960-talet till Kristineberg, där också sonen Fredrik gick köksskolan) där han bland annat var klasskamrat med Lennart Engström som drev Copenhague i Paris och en annan klasskamrat drev så småningom det mycket prestigefull Waldorff Astoria Hilton i New York. Ett bra grund att utgå från, både gällande matlagning och ett fint kontaktnät. Lennart gjorde sin värnplikt och tog sig därefter ned till Blekinge igen.

KRÖGARPARET FÖRVÄRVAR WASAHOF

Nils hade till och från sonen Lennart anställd i verksamheterna. Men i slutet av 1960-talet ville Lennart tillsammans med sin nyblivna hustru Lisa – som tidigare arbetat på hotell i Åre, ta sig tillbaka till Stockholm för att öppna en restaurang.

Wasahofs matsal, Bellmansrummet, på 1970-talet.

Lennart och Lisa såg att Wasahof var till salu och slog till efter inrådan från Nils. Lisas bror Bertil Cornelius intecknade sitt hus över taknocken för att de skulle få lån.

Wasahofs logotyp gjordes av Lennart Jirlow på 70-talet

Lisa och Lennart köpte Wasahof 1968 och öppnade i egen regi 1969. De slängde ut TV:n, satte ostron och anklever på menyn och lade till ”Le Bistro de” i Wasahof.

Bellmans epistlar Gösta Hallencreutz

Bellmans epistlar pryder Wasahofs väggar även idag.

För att Lennart skulle få en bra start, skickade pappa Nils också med trotjänaren, vännen och kocken Gunnar Erlandsson – Gunnar arbetade i köket på Wasahof i över 30 år och 10 år med administration.

Invigning Bistro Wasahof

Wasahof blir bistro 1969. Ulf Brunnberg skriver sitt namn, ivrigt påhejad av Lisa till höger i stiligt uppsatt frisyr. Lennart omfamnas av vinagenten Trädgårdh.

LOKALENS TIDIGA HISTORIA

Krogverksamheten på Dalagatan 46 har pågått sedan huset byggdes av byggherren Braconnier på 1880-talet och den första egentliga krogverksamheten räknas från den 28 december 1899, då restaurangen fick sitt första utskänkningstillstånd. De som beviljades hette Per och Maria Andersson, de drev krogen och bodde i en lägenhet innanför restaurangen – det som idag är köket.

1899 utskänkning av vin och maltdrycker, det första tillståndet på Dalagatan 46.

Krogverksamheten hade några olika inriktningar under de första decennierna på det förra seklet. Mellan världskrigen hette krogen Zum Gemütlicher Bierstube och då såg personalen ut så här. Observera den idag mycket opassande mustaschen.

Personalen på 30-talet

Personalen på 30-talet

 

DEN KLASSISKA MATSALEN

Idag utgörs Washof av några olika delar, baren, vinkällaren, festvåningen och sist, men inte minst, matsalen, som vi brukar kalla Bellmansrummet med anledning av Gösta Hallencreutz fina pannåer föreställande motiv ur Bellmans epistlar.

Matsalen på Wasahof med målningar av Gösta Hallencreutz föreställande händelser ur Bellmans Epistlar. Målningarna är gjorda på 1940-talet.

 

Här finns en text om Bellman på Wasahof.

GUINESS BOOK OF RECORDS 1996

Av alla knasiga grejer som krögarfamiljen har hittat på under alla år så slog troligtvis  Romanssångsmaraton rekordet. Wasahof finns faktiskt med i Guinness Book of Records. Vilken efterfest! Som tur är finns inga bilder från den. Vi har också arrangerat SM i Dry Martini och DM i Ostronöppning, med domare och kirurg.

Wasahof och Romanssångsmaraton

ARTISTERNA

Konstnärer och artister har alltid haft det bra på Wasahof och frekventerat det regelbundet. Det blev skådespelarnas första anhalt på väg från scenskolan i gamla filmstaden i Solna, operasångarna och musikerna kom de också. I början av 70-talet satte Lennart och Lisa upp Cosi fan Tutte med Håkan Hagegård, Gösta Winberg och Jan Eyron vid pianot. En tradition som fortsätter än idag. På bilden nedan är det världsstjärnan Nicolai Gedda som lagar med köksmästaren Gunnar Erlandsson.

Nicolai Gedda lagar mat i köket med köksmästare Gunnar Erlandsson.

Trubadurerna John-Ulf Andersson och Mats Paulsson har suttit många sena kvällar på Wasahof. Ibland hade de med sig sina gitarrer och bjöd på några sånger. De frekventerade förstås också Vispråmen Storken.

Mats Paulsson och John-Ulf Andersson på Wasahof

Restaurangens populära operalördagar fortsätter som alltid och den konstnärlige ledaren är pianisten Ludvig Nilsson. Operalördagarna innebär att det blir 10-15 minuter levande operasång i restaurangen ackompanjerad av pianot i matsalen.

100-ÅRSJUBILEUM I KONSERTHUSET

Lagom till hundraårsjubileet fick krögarfamiljen den stora äran att motta Gastronomiska Akademins Diplom för mat och miljö. Precis i slutet av förra seklet, den 28:e december 1999, firade Wasahof sitt 100-årsjubileum. Konserthuset bokades med symfoniorkester, operasångare och ostronbar. Biljetterna såldes slut och applåderna ville aldrig ta slut. Konserten leddes av Sonny Jansson, som också tycker om att röra i grytorna tillsammans med Fredrik.

Stamgästen och dirigenten Sonny Jansson gästar inte bara matsalen.

HASSE ALFREDSSON

Emellanåt fick restaurangen också besök av legenden Hasse Alfredsson som bland annat hade ett mycket roligt releaseparty i samband en kokbok ”Varje dag en fest – en händelserik kokbok” år 1998. Här står Hasse tillsammans med restaurangens sommelier Patrik och stamgästen Hasse & Tage-entusiasten Gunnar Karlsson som innehar det svårslagna rekordet att ha druckit ett glas porter i Wasahofs bar – varje tisdag i över 20 år!

 

Gunnar Karlsson, Patrik Cornelius  och Hasse Alfredsson på Wasahof 1998

 

SÖNERNA FREDRIK OCH PATRIK BÖRJAR TA ÖVER VERKSAMHETEN

Tore Wretman och Lennart på Wasahof. Lennart drev Wasahof fram till 90-talet då han successivt lämnade över till sina söner, Fredrik och Patrik

Restaurangen har en fin uteservering som vetter mot Vasaparken och ger många soltimmar till våra kära gäster. Här radar vi upp oss 1989. Fredrik Cornelius står trea från vänster och snett bakom honom med skägget, Gunnar Erlandsson som drev köket med järnhand mellan 1969 och 1995, då han började med mer administrativa uppgifter – kontoret kallade.

Personalen 1989 från vänster Eduardo Nuñes idag konstnär, Fredrik Cornelius idag köksmästare, Gunnar Erlandsson idag glad pensionär, Patrik Andersson idag i köket på Sturehof, längst till höger Mustafa ”Murre” Varli som var köksmästare på Wasahof på 90-talet, sedan blev han köksmästare på Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Fredrik Cornelius, den yngre och mest målmedvetna av sönerna, gick i sin fars fotspår och gick Kristinebergs restaurangskola i Stockholm. Efter utbildningen arbetade han på några olika krogar i Stockholm, men sedan fick han förstås sin praktik i Paris där han arbetade på flera olika restauranger, bland annat den restaurang som först fick en stjärna i Guide Michelin driven av en svensk, Copenhague, på Champs-Elysée.

Efter sin utbildning och praktik letade han sig tillbaka till Stockholm och så småningom till Wasahof. Där han fick börja från grunden och hade först Gunnar Erlandsson som köksmästare. Straxt efter millenniumskiftet tog Fredrik helt över ansvaret för köket.

Under Fredriks tid som köksmästare har restaurangen blivit mer fokuserad på fisk och skaldjur.

Brodern Patrik Cornelius är diplomerad sommelier och finner höga nöjen i att kombinera vin och mat. Han genomför också olika typer av dryckesprovningar i vinkällaren.

Patrik, restaurangens sommelier. Oftast hittar du honom en trappa ned under matsalen, i vinkällaren.

Ibland ackompanjerar Patrik också operasångare i restaurangen på pianot.

Här skakar Åke, Pablo, Assar och Viktor drinkar i Wasahofs bar.

Patriks son Pablo Cornelius de la Torriente har blivit riktigt flink i baren och kan ses skakandes drinkar i baren. Men enligt mamma Maria måste han först skaffa sig en utbildning innan han får arbeta heltid i baren.

Patrik och Fredrik vid den nya bardisken. Fredrik köksmästare och Patrik sommelier.

Kanske fortsätter familjeföretaget sin verksamhet på Dalagatan i ytterligare en generation.  Fredriks son, Tom Cornelius, har bland annat ;-), glädjande nog, börjat intressera sig för kök och matlagning.

Tom Cornelius, sonsonson till Nils Holmberg.

KONSTNÄRERNA

Wasahof har alltid haft ett nära samarbete med olika konstnärer, fast enbart med sådana som älskar har älskat Wasahof. Peter Dahl frekventerade vår matsal med glada gäster och åtog sig i ett svagt och för oss starkt tillfälle och designade en Champagneetikett unik för Wasahof. Den sätter vi emellanåt på vår huschampagne.

Stamgästen och konstnären Peter Dahl har gjort restaurangens champagneetikett.

Den extrem-frankofile Lennart Jirlow har haft ett mycket långvarigt vänskapsförhållande med krögare Lennart.

Gunnar Erlandsson, köksmästare 1969-1984, Björn Ericsson köksmästare 1984- 1989, här  med konstnären Lennart Jirlow. 

Restaurangens matsal har alltid varit berikad av Lennarts färgstarka och livsbejakande bilder. Jirlow har dessutom utsmyckat restaurangens menyer både till form och ibland till innehåll, såsom Coupe Lennart Jirlow.

Lennart Jirlow Wa

Stamgästen och konstnären Lennart Jirlow har gjort omslaget på vår meny.

Skåningen och naivisten Per-Olof Olsson brukar besöka Wasahof när han är i Stockholm. I vår bar hänger en stor oljemålning som föreställer restaurangens bar från 70-talet.

Stamgästen och konstnären Per Olof Olsson har avbildat Wasahof, på bilden syns baren från 70-talet.

MATEN PÅ 70-TALET

Restaurangen har haft ostron på menyn sedan 1969. OBS priserna är uppdaterade.

Wasahof Varmrätter 1969

En storsäljare på 70-talet var biffstek Wasahof. En smakbomb med biff, Dijonsenap och pepparrot(!!). Den har i alla fall blivit smått legendarisk och dyker då och då upp i kokböcker. Här finns i alla fall receptet, biffstek Wasahof bör ackompanjeras av ett kraftfullt och smakrikt rödvin från norra Rhône.

MATEN IDAG

På Wasahof finns det två menyer. En skaldjursmeny och en à la carte. Aktuella menyer finns här på vår hemsida. Vanligtvis ska recept vara hemliga, men här presenterar Fredrik hemligheten bakom ett par av våra storsäljare. Här lagar han Wasahofs Bouillabaisse och Moules Marinières

En av våra specialiteter är ostron. Vi har ett nära samarbete med odlare och åker ofta på besök. Här finns det en utförlig artikel om ostron; Om ostron – Le Bistrot de Wasahof.

WASAHOFS FÖRSTA REGERINGSBESLUT 1993

En storartad händelse var när regeringen 1993 gav Wasahof tillstånd att importera ostron!

Regeringsbeslut som låter Wasahof importera ostron under de månader som saknar ett ”r”.

ÅRETS FÖRETAGARE 2015

Wasahof blev nominerad till årets företagare av Företagarna, Sveriges största  företagarförening med 60.000 medlemmar, här uppmärksammad av den dåvarande partiledaren, Anna Kinberg Batra, som delade ut priset. Motiveringen var något i stil med att lyckas driva en restaurang med lönsamhet under en lång följd av år.

Anna Kinberg Batra med Fredrik och Patrik Cornelius vid ceremonin i Riddarhuset där vi var nominerade till Årets företagare.

Och var är kvinnorna? Kanske läsaren undrar. Den som förstod att intäkterna måste vara högre än kostnaderna och därför drev företaget med hjärnhand från kontoret under 70- och 80-talet var ingen mindre än Lennarts fru, farmor Lisa. Här nedan på bild med den store Paul Bocuse.

Paul Bocuse och Lisa Holmberg, krögarfarmor. Hon dyker ibland upp i matsalen, särskilt lördagar då det vankas operasång.

 

BAREN 2021

Wasahof bar

Baren skapades 2021 av Tham & Videgård Arkitekter och Dahlberg Bygg AB

Den gamla baren från 1976 kunde inte renoveras och en ny byggdes med plats för kylare, glas och ordentliga arbetsytor. Wasahof stängde januari till mars 2021, flyttade och byggde en ny bar. Barchef är idag Simon Carlsson, som bland annat är fenomenal på att göra drinkar.  Arkitekt: Tham & Videgård. Byggare Tomas Dahlberg. Baren är omtyckt och är mycket frekventerad. Borden är inte bokningsbara och enbart för drop-in gäster.

 

VINKÄLLAREN

Redan farfar Nils samlade på vin och Wasahof har en fett fin vinkällare. Restaurangen har två vinlistor, en ordinarie och en skrytlista. Några av flaskorna ligger för omedelbar försäljning i baren och i vinkylen, men de flesta vinerna ligger nere i den över hundra år gamla vinkällaren och de ska helst förbeställas. Det är omständligt att springa ned i källaren och leta när matsalen är full med gäster.

Vinkällaren

Wasahofs vinkällare, över 120 år gammal

Restaurangen genomför vinprovningar i vinkällaren och i festvåningen. Det går att välja bland en mängd olika teman.

 

ASTRID LINDGREN OCH WASAHOF

Astrid Lindgren är vår mest berömda gäst och bodde dessutom i samma hus i våningen ovanför restaurangen mellan 1943 och 2002. Hon hade sitt vardagsrum ovanpå vår bar och ovanpå vår matsal hade hon sin. Oftast gick vi upp med maten till henne. Populärast var olika fiskrätter samt Wallenbergare och Coeur de filet Provencale. Regelbundet kommer läsare förbi, läser namnskylten, tar en bild och ibland läggs det blommor utanför Dalagatan 46 med kort såsom ”To Astrid, thank you for a happy childhood”.

Mer information finns på www.astridlindgrenshem.se

MUSSLAN BAR

Vår fina bakficka Musslan bar öppnade 1996, lagom till Fredrik Cornelius 30-års fest.

Musslan, Wasahofs bakficka, slog upp dörrarna 1996

Lars Westerberg och Charlie Gullström ritade baren och taket är som ett hav. Vi tror att vi säljer mest Moules et frites i Stockholm, ca 40 portioner per kväll. Barchefen är Mikael Veitia. Du kan läsa mer om vår bakficka här: musslan.se

Musslans barchef Mikael Veitia är både trevlig och en hejare på att göra goda drinkar. Vi kommer att sakna honom i vinter då han ska arbeta som restaurangchef på en ö i Karibien.

FESTVÅNINGEN

När krögarfamiljen tog över Wasahof var det som nu är festvåningen ett skyddsrum med britsar och friskluftsintag. För att få fram festvåningen, putsades graniten och en scen och en bar byggdes upp. Lokalen är perfekt för vinprovningar, middagar och konserter. Den har 40 sittplatser. Festvåningsansvarige är Felix Gilenholt. Här finns det mer information om festvåningen; Festvåning Stockholm  Bistrot de Wasahof

OUR HISTORY, abbreviated, but in English

Wasahof is a classic restaurant in Stockholm inspired by the French
Bistro culture, with seafood as their specialty.  It’s one of the oldest
restaurants in Sweden originally opened in 1899. Through the years
Wasahof has offered their guests different types of foods. In 1968 when
it was acquired by the restaurator family Holmberg-Cornelius Wasahof
became what it is today.

Wasahof is a family business owned and run by the brothers Fredrik and
Patrik. On occasion you can still see Fredrik’s and Patrik’s
father, Lennart Holmberg in the restaurant. Lennart was the one who
bought the business in 1968 together with his wife Lisa Holmberg
Cornelius. But it really all started with grandfather Nils Holmberg.

Nils was the son of a tailor in the outskirts of Stockholm. At 15 he had
to start working to help support the family of eight children. He worked
as a runner at classic Stockholm restaurants Berns and Operakällaren in
the 1920’s. Nils was very ambitious and entrepreneurial and advanced his
career from runner to waiter and eventually to managing several hotels
in Sweden as Hotel Director. In the 1960’s he acquired his own
establishment, the Great Hotel in Älmhult.  Nils had three children. One
of them was Lennart.

Lennart was encouraged by his father Nils to travel to France in the
1950’s. France was a very important country in Gastronomy already then.
Lennart hitchhiked his way down from Sweden to France and stopped first
in Paris and then Bordeaux where he worked picking grapes at a vineyard.
Back in Stockholm Lennart went to restaurant school at Hasselbacken
where he learned about cooking and made great connections with other
future great chefs. He went on to work in various restaurants throughout
Sweden, including his father’s places. Eventually he could invest in
buying Wasahof with help from his family and very much encouraged by his
father Nils. Nils passed away in 1973. And today, if you enjoy moules
frites at Wasahof, they may very well be prepared by Tom, the great
grandson of Nils and fourth generation restaurateur.

Beyond the great food and drinks, Wasahof is known for its warm and
welcoming atmosphere. It has always welcomed artists and musicians and
for anyone inclined to spontaneously sing there is a piano available for
that in the restaurant. On occasional Saturday evenings you may be
treated to a short 15 minute piano and opera concert by talented
musicians. Though not a musician, one of the most famous guests
throughout the years is probably Astrid Lindgren. She lived in the same
building on the floor above the restaurant from 1943 to 2002. Most of
the time food was delivered upstairs to her.

Today Wasahof is owned by the brothers Fredrik and Patrik Cornelius.
Fredrik is the current head chef. He worked many years in Paris at
several restaurants, including the restaurant that first received a star
in the Guide Michelin run by a Swede, Copenhague, on the Champs-Elysée.
Fredrik has been Wasahof’s head chef for almost three decades.

Patrik Cornelius is a certified sommelier and finds great pleasure in
combining wine and food. He also conducts various types of drink
tastings in the wine cellar. (Sometimes he also accompanies opera
singers in the restaurant.)

Wasahof has a very impressive and
interesting wine cellar. You will find some of the wines at the bar, but
most of the wine bottles are located in the over one hundred year old
wine cellar. Some of these wines belonged to Nils Holmberg.