Wasahofs historia
– en krögarfamilj som sträcker sig över fyra generationer
Farsfarsfar Nils ”Nisse” Holmberg
Farsfarsfar Nils, eller Nisse Holmberg var skräddarsonen som föddes på Rådmansö i Roslagen. Efter sju-årig folkskola började Nisse att arbeta som smörgåsnisse på Berns salonger. Den blott 15-årige pojken behövde helt enkelt hjälpa till med försörjningen av de åtta syskonen.
Efter några år på Berns Salonger, letade han sig vidare till Operakällaren, där han arbetade som smörgåsnisse och kypare. Här på bild från 1934, sittandes främre raden längst till höger.
Nisse var en familjefar och en handlingskraftig entreprenör. 1927 gifte han sig med Vivan Gustafsson och tillsamman fick de tre barn. Marianne född 1929 samt tvillingarna Lennart och Birgitta, 1939. För övrigt, har ett av Birgittas barn, Magnus Olovson, en gedigen bakgrund inom både hotell och restaurang och har haft chefspositioner bland annat på Hotel Negresco i Nice, sedan 2022 driver han Edsbacka krog med bravur.
Den energisk Nils arbetade dubbla pass och under 2:a världskriget arbetade han dagtid i flottan och på kvällarna på krogen. Andra halvan av 40-talet flyttade Nils till Blekinge och lyckades på något sätt via hotellkoncernen Reso att bli anställd hotelldirektör vid den berömda Ronneby Brunn och drev ett samtidigt ett flertal arrendeverksamheter såsom Olofströms Hotell, Ryds Brunn och Tulseboda Brunn i Kyrkhult. I början av 60-talet förvärvade han Stora Hotellet i Älmhult och drev den till början av 70-talet. Den entreprenörielle Nils gick bort 1973.
Vingårdsarbete och restaurangskola
På 50-talet var förstås redan då Frankrike och dess kök idealet för en krögarfamilj. Den unge Lennart tog sig ned på egen hand till Frankrike genom att lifta. Han gjorde ett kortare uppehåll i Paris och stannade desto längre i Bordeaux, där arbetade han på krogar och vingårdar, bland annat på Calon Ségur.
Efter Bordeaux tog sig Lennart till Stockholm för att gå Hasselbackens restaurangskola (skolan flyttade på 1960-talet till Kristineberg, där också sonen Fredrik gick köksskolan) där han bland annat var klasskamrat med Lennart Engström som drev Copenhague i Paris. Ytterligare en annan klasskamrat drev så småningom det mycket prestigefulla Waldorff Astoria Hilton i New York. En bra grund att utgå från, både gällande matlagning och ett fint kontaktnät. Lennart gjorde sin värnplikt och tog sig därefter ned till Blekinge igen.
Krögarparet förvärvar Wasahof
Nils hade till och från sonen Lennart anställd i verksamheterna. Men i slutet av 1960-talet ville Lennart tillsammans med sin nyblivna hustru Lisa – som tidigare arbetat på hotell i Åre, ta sig tillbaka till Stockholm för att öppna en restaurang.
Lennart och Lisa såg att Wasahof var till salu och slog till efter inrådan från Nils. Lisas bror Bertil Cornelius intecknade sitt hus över taknocken för att de skulle få lån.
Lisa och Lennart köpte Wasahof 1968 och öppnade i egen regi 1969. De slängde ut TV:n, satte ostron och anklever på menyn och lade till ”Le Bistro de” i Wasahof.
Wasahofs logotyp gjordes av Lennart Jirlow på 80-talet.
För att Lennart skulle få en bra start, skickade pappa Nils också med trotjänaren, vännen och kocken Gunnar Erlandsson – Gunnar arbetade i köket på Wasahof i över 30 år och 10 år med administration.
Lokalens tidiga historia
Krogverksamheten på Dalagatan 46 har pågått sedan huset byggdes av byggherren Braconnier på 1880-talet och den första egentliga krogverksamheten räknas från den 28 december 1899, då restaurangen fick sitt första utskänkningstillstånd.
De som beviljades hette Per och Maria Andersson, de drev krogen och bodde i en lägenhet innanför restaurangen – det som idag är köket. Kuriosa är att Wasahof har Per Anderssons höga hatt i sin ägo. Den finns till beskådan i baren.
Krogverksamheten hade några olika inriktningar under de första decennierna på det förra seklet. Mellan världskrigen hette krogen Zum Gemütlicher Bierstube och då såg personalen ut så här. Observera den idag mycket opassande mustaschen.
Den klassiska matsalen
Idag utgörs Washof av några olika delar, baren, vinkällaren, festvåningen och sist, men inte minst, matsalen, som vi brukar kalla Bellmansrummet med anledning av Gösta Hallencreutz fina pannåer föreställande motiv ur Bellmans epistlar.
Här finns en text om Bellman på Wasahof.
Guiness Book of Records 1996
Av alla knasiga grejer som krögarfamiljen har hittat på under alla år så slog troligtvis Romanssångsmaraton rekordet. Wasahof finns faktiskt med i Guinness Book of Records. Vilken efterfest! Som tur är finns inga bilder från den. Vi har också arrangerat SM i Dry Martini och DM i Ostronöppning, med domare och kirurg.
Artisterna
Konstnärer och artister har alltid haft det bra på Wasahof och frekventerat det regelbundet. Det blev skådespelarnas första anhalt på väg från scenskolan i gamla filmstaden i Solna, operasångarna och musikerna kom de också. I början av 70-talet satte Lennart och Lisa upp Cosi fan Tutte med Håkan Hagegård, Gösta Winberg och Jan Eyron vid pianot. En tradition som fortsätter än idag. På bilden nedan är det världsstjärnan Nicolai Gedda som lagar med köksmästaren Gunnar Erlandsson.
Trubadurerna John-Ulf Andersson och Mats Paulsson har suttit många sena kvällar på Wasahof. Ibland hade de med sig sina gitarrer och bjöd på några sånger. I matsalen satt förstås också andra storheter såsom Cornelis Wreeswijk och Fred Åkerström.
Restaurangens populära operalördagar fortsätter som alltid och den konstnärlige ledaren är pianisten Ludvig Nilsson. Operalördagarna innebär att det blir 10-15 minuter levande operasång i matsalen ackompanjerad av en pianist.
100-årsjubileum i konserthuset
Lagom till hundraårsjubileet fick krögarfamiljen den stora äran att motta Gastronomiska Akademins Diplom för mat och miljö. Precis i slutet av förra seklet, den 28:e december 1999, firade Wasahof sitt 100-årsjubileum. Konserthuset bokades med symfoniorkester, operasångare och ostronbar. Biljetterna såldes slut och applåderna ville aldrig ta slut. Konserten leddes av Sonny Jansson, som också tycker om att röra i grytorna tillsammans med Fredrik.
Hasse Alfredsson
Emellanåt fick restaurangen också besök av legenden Hasse Alfredsson som bland annat hade ett mycket roligt releaseparty i samband en kokbok ”Varje dag en fest – en händelserik kokbok” år 1998.
Här står Hasse tillsammans med restaurangens sommelier Patrik Cornelius och stamgästen Hasse & Tage-entusiasten Gunnar Karlsson som innehar det svårslagna rekordet att ha druckit ett glas porter i Wasahofs bar – varje tisdag i över 20 år!
Sönerna Fredrik och Patrik börjar ta över verksamheten
Lennart drev Wasahof fram till 90-talet då han successivt lämnade över till sina söner, Fredrik och Patrik.
Restaurangen har en fin uteservering som vetter mot Vasaparken och ger många soltimmar till våra kära gäster. Här radar vi upp oss 1989. Fredrik Cornelius står trea från vänster och snett bakom honom med skägget, Gunnar Erlandsson som drev köket med järnhand mellan 1969 och 1995, då han började med mer administrativa uppgifter – kontoret kallade.
Fredrik Cornelius, den yngre och mest målmedvetna av sönerna, gick i sin fars fotspår och gick Kristinebergs restaurangskola i Stockholm. Efter utbildningen arbetade han på några olika krogar i Stockholm, men sedan fick han förstås sin praktik i Paris där han arbetade på flera olika restauranger, bland annat den restaurang som först fick en stjärna i Guide Michelin driven av en svensk, Copenhague, på Champs-Elysée.
Efter sin utbildning och praktik letade han sig tillbaka till Stockholm och så småningom till Wasahof. Där han fick börja från grunden och hade först Gunnar Erlandsson som köksmästare. Straxt efter millennieskiftet tog Fredrik helt över ansvaret för köket.
Brodern Patrik Cornelius är diplomerad sommelier och finner höga nöjen i att kombinera vin och mat. Han genomför också olika typer av dryckesprovningar i vinkällaren.
Ibland ackompanjerar Patrik också operasångare i restaurangen på pianot.
Patriks son Pablo Cornelius de la Torriente har blivit riktigt flink i baren och kan ses skakandes drinkar i baren. Men enligt mamma Maria måste han först skaffa sig en utbildning innan han får arbeta heltid i baren.
Kanske fortsätter familjeföretaget sin verksamhet på Dalagatan i ytterligare en generation. Fredriks son, Tom Cornelius, har till krögarfamiljens stora glädje, börjat intressera sig för kök och matlagning.
Import av ostron
Wasahof började att importera sina egna ostron från Cancale i Frankrike i början av 1990-talet. Många mellanhänder hoppades över och Wasahof sålde franska ostron för 5 kr per styck. Kön för att köpa ostron letade sig ända ned till hörnet av Odengatan (ej överdrift). I början av 90-talet konsumerade svenskarna 80 ton ostron per år. Wasahof stod för hälften! En del grossades till andra restauranger såsom Operakällaren och skaldjurs- och fiskaffärer såsom Östermalmshallen. Initiativtagaren till ostronimporten har krögarfamiljen att tacka stamgästen, vännen och entreprenören Dr Gösta Jonsell.
Konstnärerna
Wasahof har alltid haft ett nära samarbete med olika konstnärer, fast enbart med sådana som älskar har älskat Wasahof. Peter Dahl frekventerade vår matsal med glada gäster och åtog sig i ett svagt och för oss starkt tillfälle att designa en Champagneetikett unik för Wasahof. Den sätter vi emellanåt på vår huschampagne.
Den extrem-frankofile Lennart Jirlow har haft ett mycket långvarigt vänskapsförhållande med krögare Lennart.
Restaurangens matsal har alltid varit berikad av Lennarts färgstarka och livsbejakande bilder. Jirlow har dessutom utsmyckat restaurangens menyer både till form och ibland till innehåll, såsom den för dagens generation i princip oätbara Coupe Lennart Jirlow.
Skåningen och naivisten Per-Olof Olsson brukar besöka Wasahof när han är i Stockholm. I vår bar hänger en stor oljemålning som föreställer restaurangens bar från 70-talet.
Wasahof i litteraturen
Stämningen på Wasahof har inspirerat författare till att beskriva allt från nätverkande bland artister och romantiska möten till uppgörelser i den undre världen. Här följer ett par exempel.
Menyn på 70-talet
En storsäljare på 70-talet var biffstek Wasahof. En smakbomb med biff, Dijonsenap och pepparrot(!!). Den har i alla fall blivit smått legendarisk och dyker då och då upp i kokböcker. Här finns i alla fall receptet, biffstek Wasahof bör ackompanjeras av ett kraftfullt och smakrikt rödvin från norra Rhône.
Dagens meny
På Wasahof finns det två menyer. En skaldjursmeny och en à la carte. Aktuella menyer finns här på vår hemsida. Vanligtvis ska recept vara hemliga, men här presenterar Fredrik hemligheten bakom ett par av våra storsäljare. Här lagar han Wasahofs Bouillabaisse och Moules Marinières.
En av våra specialiteter är ostron. Vi har ett nära samarbete med odlare och åker ofta på besök. Här finns det en utförlig artikel om ostron.
Wasahofs första regeringsbeslut 1993
En storartad händelse var när regeringen 1993 gav Wasahof tillstånd att importera ostron!
Årets företagare 2015
Wasahof blev nominerad till årets företagare av Företagarna, Sveriges största företagarförening med 60.000 medlemmar, här uppmärksammad av den dåvarande partiledaren, Anna Kinberg Batra, som delade ut priset. Motiveringen var något i stil med att lyckas driva en restaurang med lönsamhet under en lång följd av år.
Och var är kvinnorna? Kanske läsaren undrar. Den som förstod att intäkterna måste vara högre än kostnaderna och därför drev företaget med hjärnhand från kontoret under 70- och 80-talet var ingen mindre än Lennarts fru, farmor Lisa. Här nedan på bild med den store Paul Bocuse.
Baren 2021
Den gamla baren från 1976 kunde inte renoveras och en ny byggdes med plats för kylare, glas och ordentliga arbetsytor. Wasahof stängde januari till mars 2021, flyttade och byggde en ny bar. Barchef är idag Simon Carlsson, som bland annat är fenomenal på att göra drinkar. Arkitekt: Tham & Videgård. Byggare Tomas Dahlberg. Baren är omtyckt och är mycket frekventerad. Borden är inte bokningsbara och enbart för drop-in gäster.
Vinkällaren
Redan farfar Nils samlade på vin och Wasahof har en fett fin vinkällare. Restaurangen har två vinlistor, en ordinarie och en skrytlista. Några av flaskorna ligger för omedelbar försäljning i baren och i vinkylen, men de flesta vinerna ligger nere i den över hundra år gamla vinkällaren och de ska helst förbeställas. Det är omständligt att springa ned i källaren och leta när matsalen är full med gäster.
Restaurangen genomför vinprovningar i vinkällaren och i festvåningen. Det går att välja bland en mängd olika teman.
Astrid Lindgren och Wasahof
Astrid Lindgren är vår mest berömda gäst och bodde dessutom i samma hus i våningen ovanför restaurangen mellan 1943 och 2002. Hon hade sitt vardagsrum ovanpå vår bar och ovanpå vår matsal hade hon sin. Oftast gick vi upp med maten till henne. Populärast var olika fiskrätter samt Wallenbergare och Coeur de filet Provencale. Regelbundet kommer läsare förbi, läser namnskylten, tar en bild och ibland läggs det blommor utanför Dalagatan 46 med kort såsom ”To Astrid, thank you for a happy childhood”.
Mer information finns på www.astridlindgrenshem.se
Musslan bar
Vår fina bakficka Musslan bar öppnade 1996, lagom till Fredrik Cornelius 30-års fest.
Lars Westerberg och Charlie Gullström ritade baren och taket är som ett hav. Vi tror att vi säljer mest Moules et frites i Stockholm, ca 40 portioner per kväll. Du kan läsa mer om vår bakficka här: musslan.se
Festvåningen
När krögarfamiljen tog över Wasahof var det som nu är festvåningen ett skyddsrum med britsar och friskluftsintag. För att få fram festvåningen, putsades graniten och en scen och en bar byggdes upp. Lokalen är perfekt för vinprovningar, middagar och konserter. Den har 40 sittplatser. Festvåningsansvarige är Sofija Fagerström. Här finns det mer information om festvåningen.
Tacksamhet
Vi i krögarfamiljen är förstås mycket tacksamma för alla besök som vi har fått av våra kära gäster genom alla år. Vi är en skön blandning av medarbetare. Några har varit på Wasahof i många år och för andra är det ”första jobbet”. Vi försöker också utbilda ungdomar hos oss. En skicklig runner (Nisse) kan bli en servitör och ett restaurangbiträde kan bli kallskänk och på sikt kanske kock.
Tacksamma är förstås också alla leverantörer såsom ostronodlare som drar på sig gummistövlarna för att hämta in dagens skörd, fiskarna som ger sig ut i båtarna kl 05:00 om mornarna och vinodlarna som försiktigt beskär och binder upp vinstockarna på vintern för att förbereda för knoppningen på våren.
Our history, abbreviated, but in English
Wasahof is a classic restaurant in Stockholm inspired by the French Bistro culture, with seafood as their specialty. It’s one of the oldest restaurants in Sweden originally opened in 1899. Through the years Wasahof has offered their guests different types of foods. In 1968 when it was acquired by the restaurator family Holmberg-Cornelius Wasahof became what it is today.
Wasahof is a family business owned and run by the brothers Fredrik and Patrik. On occasion you can still see Fredrik’s and Patrik’s father, Lennart Holmberg in the restaurant. Lennart was the one who bought the business in 1968 together with his wife Lisa Holmberg Cornelius. But it really all started with grandfather Nils Holmberg.
Nils was the son of a tailor in the outskirts of Stockholm. At 15 he had to start working to help support the family of eight children. He worked as a runner at classic Stockholm restaurants Berns and Operakällaren in the 1920’s. Nils was very ambitious and entrepreneurial and advanced his career from runner to waiter and eventually to managing several hotels in Sweden as Hotel Director. In the 1960’s he acquired his own establishment, the Great Hotel in Älmhult. Nils had three children. One of them was Lennart.
Lennart was encouraged by his father Nils to travel to France in the 1950’s. France was a very important country in Gastronomy already then. Lennart hitchhiked his way down from Sweden to France and stopped first in Paris and then Bordeaux where he worked picking grapes at a vineyard. Back in Stockholm Lennart went to restaurant school at Hasselbacken where he learned about cooking and made great connections with other future great chefs. He went on to work in various restaurants throughout Sweden, including his father’s places. Eventually he could invest in buying Wasahof with help from his family and very much encouraged by his father Nils. Nils passed away in 1973. And today, if you enjoy moules frites at Wasahof, they may very well be prepared by Tom, the great grandson of Nils and fourth generation restaurateur.
Beyond the great food and drinks, Wasahof is known for its warm and welcoming atmosphere. It has always welcomed artists and musicians and for anyone inclined to spontaneously sing there is a piano available for that in the restaurant. On occasional Saturday evenings you may be treated to a short 15 minute piano and opera concert by talented musicians. Though not a musician, one of the most famous guests throughout the years is probably Astrid Lindgren. She lived in the same building on the floor above the restaurant from 1943 to 2002. Most of the time food was delivered upstairs to her.
Today Wasahof is owned by the brothers Fredrik and Patrik Cornelius. Fredrik is the current head chef. He worked many years in Paris at several restaurants, including the restaurant that first received a star in the Guide Michelin run by a Swede, Copenhague, on the Champs-Elysée. Fredrik has been Wasahof’s head chef for almost three decades.
Patrik Cornelius is a certified sommelier and finds great pleasure in combining wine and food. He also conducts various types of drink tastings in the wine cellar. (Sometimes he also accompanies opera singers in the restaurant.)
Wasahof has a very impressive and interesting wine cellar. You will find some of the wines at the bar, but most of the wine bottles are located in the over one hundred year old wine cellar. Some of these wines belonged to Nils Holmberg.