Wasahofs historia

– en krögarfamilj som sträcker sig över fyra generationer

Farsfarsfar Nils ”Nisse” Holmberg

Farsfarsfar Nils, eller Nisse Holmberg var skräddarsonen som föddes på Rådmansö i Roslagen. Efter sju-årig folkskola började Nisse att arbeta som smörgåsnisse på Berns salonger. Den blott 15-årige pojken behövde helt enkelt hjälpa till med försörjningen av de åtta syskonen.

Nils Holmberg 1929
Farfar Nils, startade sin karriär som Nisse och klev så småningom upp till att bli kypare på Berns. Stående till höger i bild, tagen 1929.

Efter några år på Berns Salonger, letade han sig vidare till Operakällaren, där han arbetade som smörgåsnisse och kypare. Här på bild från 1934, sittandes främre raden längst till höger.

Nils Holmberg, Operaterassen 1934
Farfar Nils sittandes till höger från sin tid som kypare på Operaterassen, bild från 1934.

Nisse var en familjefar och en handlingskraftig entreprenör. 1927 gifte han sig med Vivan Gustafsson och tillsamman fick de tre barn. Marianne född 1929 samt tvillingarna Lennart och Birgitta, 1939. För övrigt, har ett av Birgittas barn, Magnus Olovson, en gedigen bakgrund inom både hotell och restaurang och har haft chefspositioner bland annat på Hotel Negresco i Nice, sedan 2022 driver han Edsbacka krog med bravur.

Nils tar en paus
Stolt 21-årig kypare Nils tar en paus mellan banketterna.

Den energisk Nils arbetade dubbla pass och under 2:a världskriget arbetade han dagtid i flottan och på kvällarna på krogen. Andra halvan av 40-talet flyttade Nils till Blekinge och lyckades på något sätt via hotellkoncernen Reso att bli anställd hotelldirektör vid den berömda Ronneby Brunn och drev ett samtidigt ett flertal arrendeverksamheter såsom Olofströms Hotell, Ryds Brunn och Tulseboda Brunn i Kyrkhult. I början av 60-talet förvärvade han Stora Hotellet i Älmhult och drev den till början av 70-talet. Den entreprenörielle Nils gick bort 1973.

Vingårdsarbete och restaurangskola

På 50-talet var förstås redan då Frankrike och dess kök idealet för en krögarfamilj. Den unge Lennart tog sig ned på egen hand till Frankrike genom att lifta. Han gjorde ett kortare uppehåll i Paris och stannade desto längre i Bordeaux, där arbetade han på krogar och vingårdar, bland annat på Calon Ségur.

Skaldjur på ett fat
Skaldjuren har varit ett stående inslag på Wasahofs meny i flera decennier.

Efter Bordeaux tog sig Lennart till Stockholm för att gå Hasselbackens restaurangskola (skolan flyttade på 1960-talet till Kristineberg, där också sonen Fredrik gick köksskolan) där han bland annat var klasskamrat med Lennart Engström som drev Copenhague i Paris. Ytterligare en annan klasskamrat drev så småningom det mycket prestigefulla Waldorff Astoria Hilton i New York. En bra grund att utgå från, både gällande matlagning och ett fint kontaktnät. Lennart gjorde sin värnplikt och tog sig därefter ned till Blekinge igen.

Krögarparet förvärvar Wasahof

Nils hade till och från sonen Lennart anställd i verksamheterna. Men i slutet av 1960-talet ville Lennart tillsammans med sin nyblivna hustru Lisa – som tidigare arbetat på hotell i Åre, ta sig tillbaka till Stockholm för att öppna en restaurang.

Lennart och Lisa såg att Wasahof var till salu och slog till efter inrådan från Nils. Lisas bror Bertil Cornelius intecknade sitt hus över taknocken för att de skulle få lån.

Köksmästaren Gunnar Erlandsson var med och öppnade restaurangen 1969. Gunnar kommer från Kyrkhult i Blekinge och arbetade med Lennarts far Nils på Tulseboda brunn på 60-talet. Gunnar följde med Lennart till Stockholm och gjorde restaurangens första meny. Gunnar byggde upp köket på Wasahof och stannade fram till sin pension. Utan honom hade Wasahof aldrig blivit vad det kom att bli.

Lisa och Lennart köpte Wasahof 1968 och öppnade i egen regi 1969. De slängde ut TV:n, satte ostron och anklever på menyn och lade till ”Le Bistro de” i Wasahof.

Wasahof logo

Wasahofs logotyp gjordes av Lennart Jirlow på 80-talet.

Bellmansrummet, 70-talet
Wasahofs matsal, Bellmansrummet, på 1970-talet.

För att Lennart skulle få en bra start, skickade pappa Nils också med trotjänaren, vännen och kocken Gunnar Erlandsson – Gunnar arbetade i köket på Wasahof i över 30 år och 10 år med administration.

Tidningsartikel om Wasahof när Wasahof blev Bistro
Wasahof blir bistro 1969. Ulf Brunnberg skriver sitt namn, ivrigt påhejad av Lisa till höger i stiligt uppsatt frisyr. Lennart omfamnas av vinagenten Trädgårdh.

Lokalens tidiga historia

Krogverksamheten på Dalagatan 46 har pågått sedan huset byggdes av byggherren Braconnier på 1880-talet och den första egentliga krogverksamheten räknas från den 28 december 1899, då restaurangen fick sitt första utskänkningstillstånd.

Utskänkningstillstånd från 1899
1899 utskänkning av vin och maltdrycker, det första tillståndet på Dalagatan 46.

De som beviljades hette Per och Maria Andersson, de drev krogen och bodde i en lägenhet innanför restaurangen – det som idag är köket. Kuriosa är att Wasahof har Per Anderssons höga hatt i sin ägo. Den finns till beskådan i baren.

Per och Maria Andersson
Per o Maria Andersson (tv), de första ägarna.
Per Anderssons höga hatt
Ägaren Per Anderssons höga hatt. Här överlämnas den till Wasahof av hans barnbarnsbarn, Kristina Öman.

Krogverksamheten hade några olika inriktningar under de första decennierna på det förra seklet. Mellan världskrigen hette krogen Zum Gemütlicher Bierstube och då såg personalen ut så här. Observera den idag mycket opassande mustaschen.

Personalen på 1930-talet
Personalen på 1930-talet.

Den klassiska matsalen

Idag utgörs Washof av några olika delar, baren, vinkällaren, festvåningen och sist, men inte minst, matsalen, som vi brukar kalla Bellmansrummet med anledning av Gösta Hallencreutz fina pannåer föreställande motiv ur Bellmans epistlar.

Här finns en text om Bellman på Wasahof.

Guiness Book of Records 1996

Av alla knasiga grejer som krögarfamiljen har hittat på under alla år så slog troligtvis Romanssångsmaraton rekordet. Wasahof finns faktiskt med i Guinness Book of Records. Vilken efterfest! Som tur är finns inga bilder från den. Vi har också arrangerat SM i Dry Martini och DM i Ostronöppning, med domare och kirurg.

Guiness – Romanssångsmaraton på Wasahof
Wasahof och Romanssångsmaraton.
Deltagarlistan över de medverkande när Wasahof slog rekord och kom med i Guinness rekordbok

Artisterna

Konstnärer och artister har alltid haft det bra på Wasahof och frekventerat det regelbundet. Det blev skådespelarnas första anhalt på väg från scenskolan i gamla filmstaden i Solna, operasångarna och musikerna kom de också. I början av 70-talet satte Lennart och Lisa upp Cosi fan Tutte med Håkan Hagegård, Gösta Winberg och Jan Eyron vid pianot. En tradition som fortsätter än idag. På bilden nedan är det världsstjärnan Nicolai Gedda som lagar med köksmästaren Gunnar Erlandsson.

Gunnar Erlandsson och Nicolai Gedda.
Nicolai Gedda lagar mat i köket med köksmästare Gunnar Erlandsson.

Trubadurerna John-Ulf Andersson och Mats Paulsson har suttit många sena kvällar på Wasahof. Ibland hade de med sig sina gitarrer och bjöd på några sånger. I matsalen satt förstås också andra storheter såsom Cornelis Wreeswijk och Fred Åkerström.

Mats Paulsson och John-Ulf Andersson.
Trubadurerna Mats Paulsson och John-Ulf Andersson på Wasahof.
Vid den internationella pianofestivalen 2015 i Stockholm så lyckades 20 (!) konsertpianister fira på Wasahof. Festivalen anordnades av Love Derwinger, Ivetta Irka och Roland Pöntinen.

Restaurangens populära operalördagar fortsätter som alltid och den konstnärlige ledaren är pianisten Ludvig Nilsson. Operalördagarna innebär att det blir 10-15 minuter levande operasång i matsalen ackompanjerad av en pianist.

100-årsjubileum i konserthuset

Lagom till hundraårsjubileet fick krögarfamiljen den stora äran att motta Gastronomiska Akademins Diplom för mat och miljö. Precis i slutet av förra seklet, den 28:e december 1999, firade Wasahof sitt 100-årsjubileum. Konserthuset bokades med symfoniorkester, operasångare och ostronbar. Biljetterna såldes slut och applåderna ville aldrig ta slut. Konserten leddes av Sonny Jansson, som också tycker om att röra i grytorna tillsammans med Fredrik.

Sonny Jansson dirigerar och lagar mat.
Stamgästen och dirigenten Sonny Jansson gästar inte bara matsalen.

Hasse Alfredsson

Emellanåt fick restaurangen också besök av legenden Hasse Alfredsson som bland annat hade ett mycket roligt releaseparty i samband en kokbok ”Varje dag en fest – en händelserik kokbok” år 1998.

Hasse och Gunnar på Wasahof.
Gunnar Karlsson, Patrik Cornelius och Hasse Alfredsson på Wasahof 1998.

Här står Hasse tillsammans med restaurangens sommelier Patrik Cornelius och stamgästen Hasse & Tage-entusiasten Gunnar Karlsson som innehar det svårslagna rekordet att ha druckit ett glas porter i Wasahofs bar – varje tisdag i över 20 år!

Sönerna Fredrik och Patrik börjar ta över verksamheten

Tore Wretman och Lennart på Wasahof.
Tore Wretman och Lennart på Wasahof.

Lennart drev Wasahof fram till 90-talet då han successivt lämnade över till sina söner, Fredrik och Patrik.

Restaurangen har en fin uteservering som vetter mot Vasaparken och ger många soltimmar till våra kära gäster. Här radar vi upp oss 1989. Fredrik Cornelius står trea från vänster och snett bakom honom med skägget, Gunnar Erlandsson som drev köket med järnhand mellan 1969 och 1995, då han började med mer administrativa uppgifter – kontoret kallade.

Personalen på Wasahof, 1989.
Personalen 1989 från vänster Eduardo Nuñes idag konstnär, Fredrik Cornelius idag köksmästare, Gunnar Erlandsson idag glad pensionär, Patrik Andersson idag i köket på Sturehof, Anders Norrman idag köksmästare inom Scandic-koncernen längst till höger Mustafa ”Murre” Varli som var köksmästare på Wasahof på 90-talet, sedan blev han köksmästare på Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Fredrik Cornelius, den yngre och mest målmedvetna av sönerna, gick i sin fars fotspår och gick Kristinebergs restaurangskola i Stockholm. Efter utbildningen arbetade han på några olika krogar i Stockholm, men sedan fick han förstås sin praktik i Paris där han arbetade på flera olika restauranger, bland annat den restaurang som först fick en stjärna i Guide Michelin driven av en svensk, Copenhague, på Champs-Elysée.

Efter sin utbildning och praktik letade han sig tillbaka till Stockholm och så småningom till Wasahof. Där han fick börja från grunden och hade först Gunnar Erlandsson som köksmästare. Straxt efter millennieskiftet tog Fredrik helt över ansvaret för köket.

Köksmästare Fredrik
Under Fredriks tid som köksmästare har restaurangen blivit mer fokuserad på fisk och skaldjur.

Brodern Patrik Cornelius är diplomerad sommelier och finner höga nöjen i att kombinera vin och mat. Han genomför också olika typer av dryckesprovningar i vinkällaren.

Ibland ackompanjerar Patrik också operasångare i restaurangen på pianot.

Sommelier Patrik Cornelius
Patrik, restaurangens sommelier. Oftast hittar du honom en trappa ned under matsalen, i vinkällaren.

Patriks son Pablo Cornelius de la Torriente har blivit riktigt flink i baren och kan ses skakandes drinkar i baren. Men enligt mamma Maria måste han först skaffa sig en utbildning innan han får arbeta heltid i baren.

Bartendrar på rad.
Här skakar Åke, Pablo, Assar och Viktor drinkar i Wasahofs bar.
Fredrik och Patrik vid baren.
Patrik och Fredrik vid den nya bardisken. Fredrik köksmästare och Patrik sommelier.

Kanske fortsätter familjeföretaget sin verksamhet på Dalagatan i ytterligare en generation. Fredriks son, Tom Cornelius, har till krögarfamiljens stora glädje, börjat intressera sig för kök och matlagning.

Tom med ett fat skaldjur.
Tom Cornelius, sonsonson till Nils Holmberg.

Import av ostron

Wasahof började att importera sina egna ostron från Cancale i Frankrike i början av 1990-talet. Många mellanhänder hoppades över och Wasahof sålde franska ostron för 5 kr per styck. Kön för att köpa ostron letade sig ända ned till hörnet av Odengatan (ej överdrift). I början av 90-talet konsumerade svenskarna 80 ton ostron per år. Wasahof stod för hälften! En del grossades till andra restauranger såsom Operakällaren och skaldjurs- och fiskaffärer såsom Östermalmshallen. Initiativtagaren till ostronimporten har krögarfamiljen att tacka stamgästen, vännen och entreprenören Dr Gösta Jonsell.

Mr Pichot, Lisa Holmber och Dr Gösta Jonsell.
Här sitter borgmästarparet Pichot från Cancale med krögarinna Lisa Holmberg och Dr Gösta Jonsell på en inköpsresa till Bretagne.

Konstnärerna

Wasahof har alltid haft ett nära samarbete med olika konstnärer, fast enbart med sådana som älskar har älskat Wasahof. Peter Dahl frekventerade vår matsal med glada gäster och åtog sig i ett svagt och för oss starkt tillfälle att designa en Champagneetikett unik för Wasahof. Den sätter vi emellanåt på vår huschampagne.

Champagneetikett av Peter Dahl
Stamgästen och konstnären Peter Dahl har gjort restaurangens champagneetikett.

Den extrem-frankofile Lennart Jirlow har haft ett mycket långvarigt vänskapsförhållande med krögare Lennart.

Gunnar, Björn och Jirlow.
Gunnar Erlandsson, köksmästare 1969–1984, Björn Ericsson köksmästare 1984–1989, här med konstnären Lennart Jirlow.

Restaurangens matsal har alltid varit berikad av Lennarts färgstarka och livsbejakande bilder. Jirlow har dessutom utsmyckat restaurangens menyer både till form och ibland till innehåll, såsom den för dagens generation i princip oätbara Coupe Lennart Jirlow.

Målning av Jirlow.
Stamgästen och konstnären Lennart Jirlow har gjort omslaget på vår meny.

Skåningen och naivisten Per-Olof Olsson brukar besöka Wasahof när han är i Stockholm. I vår bar hänger en stor oljemålning som föreställer restaurangens bar från 70-talet.

Målning av Per Olof Olsson.
Stamgästen och konstnären Per Olof Olsson har avbildat Wasahof, på bilden syns baren från 1970-talet.

Wasahof i litteraturen

Stämningen på Wasahof har inspirerat författare till att beskriva allt från nätverkande bland artister och romantiska möten till uppgörelser i den undre världen. Här följer ett par exempel.

Omslaget till boken Anmäld försvunnen.
”Wasahof är det nya innestället på stan” (1972) Wasahof besöks av Roland Hassel tas emot av krögare Holmberg (s. 15 bla). De söker Jarl Kulle.
Omslaget till boken Att vara Loa Falkman
Loa beskriver (s. 61) hur han tillsammans med krögare Holmberg var med och drog igång Wasahofs operakvällar i slutet av 60-talet. Med ett ”Ars longa vita brevis”, uppmanar han Wasahof till att fortsätta med operakvällarna. Wasahof är nu (2022) inne på sitt 53:e operaår.

Menyn på 70-talet

En storsäljare på 70-talet var biffstek Wasahof. En smakbomb med biff, Dijonsenap och pepparrot(!!). Den har i alla fall blivit smått legendarisk och dyker då och då upp i kokböcker. Här finns i alla fall receptet, biffstek Wasahof bör ackompanjeras av ett kraftfullt och smakrikt rödvin från norra Rhône.

Meny från 1969
Wasahof Varmrätter 1969.
Meny från 1969
Restaurangen har haft ostron på menyn sedan 1969. OBS priserna är uppdaterade.

Dagens meny

På Wasahof finns det två menyer. En skaldjursmeny och en à la carte. Aktuella menyer finns här på vår hemsida. Vanligtvis ska recept vara hemliga, men här presenterar Fredrik hemligheten bakom ett par av våra storsäljare. Här lagar han Wasahofs Bouillabaisse och Moules Marinières.

En av våra specialiteter är ostron. Vi har ett nära samarbete med odlare och åker ofta på besök. Här finns det en utförlig artikel om ostron.

Wasahofs första regeringsbeslut 1993

En storartad händelse var när regeringen 1993 gav Wasahof tillstånd att importera ostron!

Regeringsbeslut från 1993
Regeringsbeslut som låter Wasahof importera ostron under de månader som saknar ett ”r”.

Årets företagare 2015

Wasahof blev nominerad till årets företagare av Företagarna, Sveriges största företagarförening med 60.000 medlemmar, här uppmärksammad av den dåvarande partiledaren, Anna Kinberg Batra, som delade ut priset. Motiveringen var något i stil med att lyckas driva en restaurang med lönsamhet under en lång följd av år.

Patrik, Anna och Fredrik
Anna Kinberg Batra med Fredrik och Patrik Cornelius vid ceremonin i Riddarhuset där vi var nominerade till Årets företagare.

Och var är kvinnorna? Kanske läsaren undrar. Den som förstod att intäkterna måste vara högre än kostnaderna och därför drev företaget med hjärnhand från kontoret under 70- och 80-talet var ingen mindre än Lennarts fru, farmor Lisa. Här nedan på bild med den store Paul Bocuse.

Paul Bocuse och Lisa Holmberg.
Paul Bocuse och Lisa Holmberg, krögarfarmor. Hon dyker ibland upp i matsalen, särskilt lördagar då det vankas operasång.

Baren 2021

Wasahofs bar
Baren skapades 2021 av Tham & Videgård Arkitekter och Dahlberg Bygg AB.

Den gamla baren från 1976 kunde inte renoveras och en ny byggdes med plats för kylare, glas och ordentliga arbetsytor. Wasahof stängde januari till mars 2021, flyttade och byggde en ny bar. Barchef är idag Simon Carlsson, som bland annat är fenomenal på att göra drinkar. Arkitekt: Tham & Videgård. Byggare Tomas Dahlberg. Baren är omtyckt och är mycket frekventerad. Borden är inte bokningsbara och enbart för drop-in gäster.

Vinkällaren

Redan farfar Nils samlade på vin och Wasahof har en fett fin vinkällare. Restaurangen har två vinlistor, en ordinarie och en skrytlista. Några av flaskorna ligger för omedelbar försäljning i baren och i vinkylen, men de flesta vinerna ligger nere i den över hundra år gamla vinkällaren och de ska helst förbeställas. Det är omständligt att springa ned i källaren och leta när matsalen är full med gäster.

Wasahofs vinkällare
Wasahofs vinkällare, över 120 år gammal.

Restaurangen genomför vinprovningar i vinkällaren och i festvåningen. Det går att välja bland en mängd olika teman.

Astrid Lindgren och Wasahof

Astrid Lindgren på Wasahof.
Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren är vår mest berömda gäst och bodde dessutom i samma hus i våningen ovanför restaurangen mellan 1943 och 2002. Hon hade sitt vardagsrum ovanpå vår bar och ovanpå vår matsal hade hon sin. Oftast gick vi upp med maten till henne. Populärast var olika fiskrätter samt Wallenbergare och Coeur de filet Provencale. Regelbundet kommer läsare förbi, läser namnskylten, tar en bild och ibland läggs det blommor utanför Dalagatan 46 med kort såsom ”To Astrid, thank you for a happy childhood”.

Blommor

Mer information finns på www.astridlindgrenshem.se

Musslan bar

Vår fina bakficka Musslan bar öppnade 1996, lagom till Fredrik Cornelius 30-års fest.

Musslans interiör
Musslan, Wasahofs bakficka, slog upp dörrarna 1996.

Lars Westerberg och Charlie Gullström ritade baren och taket är som ett hav. Vi tror att vi säljer mest Moules et frites i Stockholm, ca 40 portioner per kväll. Du kan läsa mer om vår bakficka här: musslan.se

Mikael gör shots.
Musslans barchef, åren 2015-2023, Mikael Veitia – både trevlig och en hejare på att göra goda drinkar.

Festvåningen

När krögarfamiljen tog över Wasahof var det som nu är festvåningen ett skyddsrum med britsar och friskluftsintag. För att få fram festvåningen, putsades graniten och en scen och en bar byggdes upp. Lokalen är perfekt för vinprovningar, middagar och konserter. Den har 40 sittplatser. Festvåningsansvarige är Sofija Fagerström. Här finns det mer information om festvåningen.

Tacksamhet

Vi i krögarfamiljen är förstås mycket tacksamma för alla besök som vi har fått av våra kära gäster genom alla år. Vi är en skön blandning av medarbetare. Några har varit på Wasahof i många år och för andra är det ”första jobbet”. Vi försöker också utbilda ungdomar hos oss. En skicklig runner (Nisse) kan bli en servitör och ett restaurangbiträde kan bli kallskänk och på sikt kanske kock.

Tacksamma är förstås också alla leverantörer såsom ostronodlare som drar på sig gummistövlarna för att hämta in dagens skörd, fiskarna som ger sig ut i båtarna kl 05:00 om mornarna och vinodlarna som försiktigt beskär och binder upp vinstockarna på vintern för att förbereda för knoppningen på våren.

Our history, abbreviated, but in English

Wasahof is a classic restaurant in Stockholm inspired by the French Bistro culture, with seafood as their specialty. It’s one of the oldest restaurants in Sweden originally opened in 1899. Through the years Wasahof has offered their guests different types of foods. In 1968 when it was acquired by the restaurator family Holmberg-Cornelius Wasahof became what it is today.

Wasahof is a family business owned and run by the brothers Fredrik and Patrik. On occasion you can still see Fredrik’s and Patrik’s father, Lennart Holmberg in the restaurant. Lennart was the one who bought the business in 1968 together with his wife Lisa Holmberg Cornelius. But it really all started with grandfather Nils Holmberg.

Nils was the son of a tailor in the outskirts of Stockholm. At 15 he had to start working to help support the family of eight children. He worked as a runner at classic Stockholm restaurants Berns and Operakällaren in the 1920’s. Nils was very ambitious and entrepreneurial and advanced his career from runner to waiter and eventually to managing several hotels in Sweden as Hotel Director. In the 1960’s he acquired his own establishment, the Great Hotel in Älmhult. Nils had three children. One of them was Lennart.

Lennart was encouraged by his father Nils to travel to France in the 1950’s. France was a very important country in Gastronomy already then. Lennart hitchhiked his way down from Sweden to France and stopped first in Paris and then Bordeaux where he worked picking grapes at a vineyard. Back in Stockholm Lennart went to restaurant school at Hasselbacken where he learned about cooking and made great connections with other future great chefs. He went on to work in various restaurants throughout Sweden, including his father’s places. Eventually he could invest in buying Wasahof with help from his family and very much encouraged by his father Nils. Nils passed away in 1973. And today, if you enjoy moules frites at Wasahof, they may very well be prepared by Tom, the great grandson of Nils and fourth generation restaurateur.

Beyond the great food and drinks, Wasahof is known for its warm and welcoming atmosphere. It has always welcomed artists and musicians and for anyone inclined to spontaneously sing there is a piano available for that in the restaurant. On occasional Saturday evenings you may be treated to a short 15 minute piano and opera concert by talented musicians. Though not a musician, one of the most famous guests throughout the years is probably Astrid Lindgren. She lived in the same building on the floor above the restaurant from 1943 to 2002. Most of the time food was delivered upstairs to her.

Today Wasahof is owned by the brothers Fredrik and Patrik Cornelius. Fredrik is the current head chef. He worked many years in Paris at several restaurants, including the restaurant that first received a star in the Guide Michelin run by a Swede, Copenhague, on the Champs-Elysée. Fredrik has been Wasahof’s head chef for almost three decades.

Patrik Cornelius is a certified sommelier and finds great pleasure in combining wine and food. He also conducts various types of drink tastings in the wine cellar. (Sometimes he also accompanies opera singers in the restaurant.)

Wasahof has a very impressive and interesting wine cellar. You will find some of the wines at the bar, but most of the wine bottles are located in the over one hundred year old wine cellar. Some of these wines belonged to Nils Holmberg.