Vinprovning Stockholm, Wasahof vinkällare

Vinprovning i Stockholm

Välkommen till vinprovning i Wasahofs 120-åriga vinkällare som ligger i Vasastan i Stockholm!

På ett lättsamt och inbjudande sätt går vår sommelier igenom dryckens historia, tillverkning och typer. En diskussion kring mat och dryck i kombination är en trevlig inledning på måltiden i matsalen.

Vi genomför vinprovningar både på beställning för privata sällskap – 4.400 kr per grupp upp till 10 personer och öppna vinprovningar – 440 kr per person – dit man är välkommen att prova vin tillsammans med andra intresserade på i förväg bestämda datum, se nedan under rubriken Öppna vinprovningar.

Avbokningar för vinprovningar för privata sällskap ska avbokas senast 48 timmar före provningstillfället, annars tillkommer av avbokningsvgift på 50%.

Avbokningar till de öppna vinprovningarna görs via den tjänst som säljer biljetterna, Tickster, där man kan teckna ett avbeställningsskydd.

För att göra en förfrågan, vänligen uppge datum, tid och tema och maila till bokabord(at)wasahof.se.

Vinprovningar på beställning

Vinprovningarna äger rum i vår vinkällare eller festvåning beroende på sällskapets storlek och leds av en kunnig sommelier.

Priset är 4.400kr upp till 10 personer. Sedan tillkommer 440kr per ytterligare gäst. Avbokning ska göras senast 48 timmar före provtillfället, annars tillkommer avbokningsavgift på 50%. Till de öppna vinprovningarna sker avbeställningen via Tickster, som tillhandahåller biljetterna.

Vi kan erbjuda följande standardteman:

Fyra franska viner & fyra franska ostar

Lär känna några av Frankrikes anrikaste viner och ostar och upptäck hur de inbördes passar ihop! Vi börjar med att prova vinerna och lär oss om distrikten varifrån de kommer, varefter vi går över till ostarna samt deras historia och särart.

VM i Pinot Noir

Vi prövar olika viner av Pinot Noir och förklarar varför de är olika varandra. Vilken är din favorit?

Bordeaux – rött, vitt & sött

Bordeaux anses ofta vara väldens mest framstående vinodlingsområde. Vi provar typiska och klassiska rödviner från de förnäma distrikten i Médoc. Vi får därutöver en inblick i hur olika, men var och en njutningsfulla, områdets vita viner kan vara.

Champagne och mousserande

Vad är skillnaden mellan ett mousserande vin och en äkta champagne? Hur skiljer sig ett ”vanligt” mousserande vin från ett gjort med champagnemetoden? Lär om olika produktionsmetoder och finn dina egna favoriter bland dessa ädla drycker!

Druvtypiska från Alsace

Vad är typiskt för vinerna från Alsace och varför är de så goda och berömda? Vi bekantar och med det mest tyskinfluerade området i Frankrike.

Prosecco & Amarone med släktingar

Vi får här avnjuta några pärlor från Venetoregionen, vid Alpernas fot. Upptäck hur man med italiensk kreativitet och idérikedom kan skapa sinsemellan väldigt olika men intressanta viner med samma druvor och snarlik jordmån som grund. Men vi inleder med ett mousserande vin som blivit mycket populärt över hela världen!

Tema Loire

Loirefloden 100 mil lång och rinner från Bourgogne genom centrala Frankrike till Atlanten. Längs den vackra floddalen ligger ett stort antal appellationer. Loire är Frankrikes tredje största vinområde och regionen med störst mångfald av viner.

Klassiska röda viner från Italien

I Italien präglas de olika historiska landsdelarna av en stark individualism vilket också speglas i de olika viner som framställs. Upptäck skillnaderna mellan klassiska viner från det svala Piemonte i norr och Toskana i mitten!

Berömda viner från Spanien

Spanien är ett vinland på frammarsch. Upptäck vad innovativa vinmakare med nya metoder kan åstadkomma, men konstatera dessutom att gamla traditioner ofta står sig än! Till denna provning kan vi också servera några spanska delikatesser, mot extra avgift.

Chablisprovning

Vi prövar några olika typiska viner från en av världens mest berömda vinbyar.

Bourgogne – Fina vita och eleganta röda

Vi bekantar oss med både de vita och de röda vinerna från Bourgogne. Hela vinvärlden sneglar avundsjukt på det område där Chardonnay och Pinot Noir har sitt ursprung, hur kommer det sig? Vad är speciellt med Bourgogne?

Ostron, vin & Champagne

Hur odlar man ostron? Ska man äta eller ett dussin ostron? Vilka ostron är bäst? Och vad skall man dricka till? Hitta din favorit bland Champagne och olika vita viner. Endast för den som vill pröva eller avnjuta ostron.

Gamla vs Nya världen

En stram syrah eller en generös shiraz? En elegant fransos eller en insmickrande amerikan?

Vad föredrar Du?

Mogna viner i Bordeaux

Tillsammans prövar vi viner som legat flera decennier i restaurangens vinkällare. Kika i speciallistan och välj ut dina favoriter. OBS högre pris, 8.900kr.

Öppna vinprovningar

Till dessa är alla välkomna oavsett antal.

Biljetter till våra öppna vinprovningar köps hos Tickster. Följ länkarna här nedan.

Datum för höstens vinprovningar, kl 17:30

Hösten 2024 – pågående planering (klart slutet av juli 2024)

Fredag 30 augusti: VM i Pinot Noir

Torsdag 19 september: Fyra franska viner och fyra franska ostar

Fredag 20 september: Champagne och Mousserande

Torsdag 3 oktober: Druvtypiska från Alsace

Fredag 11 oktober: Prosecco och Amarone med släktingar

Torsdag 24 oktober: Tema Loire

Fredag 8 november: Klassiska röda viner från Italien

Torsdag 14 november: Berömda viner från Spanien

Fredag 29 november: Fyra franska viner och fyra franska ostar

Fredag 6 december: Bourgogne; fina vita och eleganta röda.

Torsdag 12 december: Bordeaux; rött, vitt och sött

Torsdag 19 december: Ostron, vin och Champagne

Vinprovningar
440 kr

Lägg till fin ostbricka (190kr) eller

smakrik fisksoppa (249kr)