Vinprovning Stockholm, Wasahof vinkällare

Vinprovning i Stockholm

Välkommen till vinprovning i Wasahofs 120-åriga vinkällare som ligger i Vasastan i Stockholm!

På ett lättsamt och inbjudande sätt går vår sommelier igenom dryckens historia, tillverkning och typer. En diskussion kring mat och dryck i kombination är en trevlig inledning på måltiden i matsalen.

Vi genomför vinprovningar både på beställning för privata sällskap – 4.200 kr per grupp upp till 10 personer och öppna vinprovningar – 420 kr per person – dit man är välkommen att prova vin tillsammans med andra intresserade på i förväg bestämda datum, se nedan under rubriken Öppna vinprovningar.

Avbokningar för vinprovningar för privata sällskap ska avbokas senast 48 timmar före provningstillfället, annars tillkommer av avbokningsvgift på 50%.

För att göra en förfrågan, vänligen uppge datum, tid och tema och maila till patrik.cornelius(at)wasahof.se.

Vinprovningar på beställning

Vinprovningarna äger rum i vår vinkällare eller festvåning beroende på sällskapets storlek och leds av en kunnig sommelier.

Priset är 4.200kr upp till 10 personer. Sedan tillkommer 420kr per ytterligare gäst. Avbokning ska göras senast 48 timmar före provtillfället, annars tillkommer avbokningsavgift på 50%. Vi kan erbjuda följande standardteman:

Fyra franska viner & fyra franska ostar

Lär känna några av Frankrikes anrikaste viner och ostar och upptäck hur de inbördes passar ihop! Vi börjar med att prova vinerna och lär oss om distrikten varifrån de kommer, varefter vi går över till ostarna samt deras historia och särart.

VM i Pinot Noir

Vi prövar olika viner av Pinot Noir och förklarar varför de är olika varandra. Vilken är din favorit?

Bordeaux – rött, vitt & sött

Bordeaux anses ofta vara väldens mest framstående vinodlingsområde. Vi provar typiska och klassiska rödviner från de förnäma distrikten i Médoc. Vi får därutöver en inblick i hur olika, men var och en njutningsfulla, områdets vita viner kan vara.

Champagne och mousserande

Vad är skillnaden mellan ett mousserande vin och en äkta champagne? Hur skiljer sig ett ”vanligt” mousserande vin från ett gjort med champagnemetoden? Lär om olika produktionsmetoder och finn dina egna favoriter bland dessa ädla drycker!

Druvtypiska från Alsace

Vad är typiskt för vinerna från Alsace och varför är de så goda och berömda? Vi bekantar och med det mest tyskinfluerade området i Frankrike.

Prosecco & Amarone med släktingar

Vi får här avnjuta några pärlor från Venetoregionen, vid Alpernas fot. Upptäck hur man med italiensk kreativitet och idérikedom kan skapa sinsemellan väldigt olika men intressanta viner med samma druvor och snarlik jordmån som grund. Men vi inleder med ett mousserande vin som blivit mycket populärt över hela världen!

Tema Loire

Loirefloden 100 mil lång och rinner från Bourgogne genom centrala Frankrike till Atlanten. Längs den vackra floddalen ligger ett stort antal appellationer. Loire är Frankrikes tredje största vinområde och regionen med störst mångfald av viner.

Klassiska röda viner från Italien

I Italien präglas de olika historiska landsdelarna av en stark individualism vilket också speglas i de olika viner som framställs. Upptäck skillnaderna mellan klassiska viner från det svala Piemonte i norr och Toskana i mitten!

Berömda viner från Spanien

Spanien är ett vinland på frammarsch. Upptäck vad innovativa vinmakare med nya metoder kan åstadkomma, men konstatera dessutom att gamla traditioner ofta står sig än! Till denna provning kan vi också servera några spanska delikatesser, mot extra avgift.

Chablisprovning

Vi prövar några olika typiska viner från en av världens mest berömda vinbyar.

Världen runt – vita viner

Vi bekantar oss med den enorma bredd som finns i vinvärlden, men finner även mönster att ta med oss hem.

Ostron, vin & Champagne

Hur odlar man ostron? Ska man äta eller ett dussin ostron? Vilka ostron är bäst? Och vad skall man dricka till? Hitta din favorit bland Champagne och olika vita viner. Endast för den som vill pröva eller avnjuta ostron.

Viner från Portugal

Varför har vinerna från Portugal snabbt vunnit marknadsandelar? Goda och prisvärda viner, säger kännarna. Vi ska försöka ta reda på varför.

Världen runt – röda viner

Vi bekantar oss med den enorma bredd som finns i vinvärlden, men finner även mönster att ta med oss hem.

Mogna viner i Bordeaux

Tillsammans prövar vi viner som legat flera decennier i restaurangens vinkällare. Kika i speciallistan och välj ut dina favoriter. OBS högre pris, 8.900kr.

Öppna vinprovningar

Till dessa är alla välkomna oavsett antal.

Biljetter till våra öppna vinprovningar köps på nortic.se. Följ länkarna här nedan.

Om du får förhinder kan pengarna återbetalas minus en administrativ avgift om 40 kr, dock krävs att ni avbokar minst en vecka i förväg. Avbokning sker via mejl till patrik.cornelius(at)wasahof.se

Datum för öppna vinprovningar

December 2022

Torsdag 8 december kl 17:30
Fyra franska viner och fyra franska ostar
420 kr

Fredag 9 december kl 17:30
Goda viner från Portugal
420 kr

Torsdag 22 december kl 17:30
Berömda viner från Spanien
420 kr

Januari 2023

Torsdag 19 januari kl 17:30
Bordeaux: Rött, vitt och sött
420 kr

Fredag 20 januari kl 17:30
Berömda viner från Spanien
420 kr

Februari 2023

Torsdag 9 februari kl 17:30
Världen runt – Röda viner
420 kr

Fredag 24 februari kl 17:30
Druvtypiska från Alsace
420 kr

Mars 2023

Torsdag 9 mars kl 17:30
Berömda viner från Italien
420 kr

Fredag 10 mars kl 17:30
Tema Chablis
420 kr

Torsdag 23 mars kl 17:30
Champagne och mousserande
420 kr

Torsdag 30 mars kl 17:30
Ostron, vin och Champagne
420 kr

April 2023

Tisdag 18 april kl 17:30
VM i Pinot Noir
420 kr

Fredag 21 april kl 17:30
Prosecco, Amarone och släktingar
420 kr

Maj 2023

Tisdag 9 maj kl 17:30
Tema Loire
420 kr