Vinkällare Wasahof

Vinprovning i Stockholm

Välkommen till Wasahofs 120-åriga vinkällare som ligger i Vasastan i Stockholm! På ett lättsamt och inbjudande sätt går vår sommelier igenom dryckens historia, tillverkning och typer. En diskussion kring mat och dryck i kombination är en trevlig inledning på måltiden i matsalen.

Vi genomför vinprovningar både på beställning för privata sällskap (minimum 3.600 kr per grupp upp till 10 personer) och öppna vinprovningar (från 360 kr per person) dit man är välkommen att prova vin tillsammans med andra intresserade på i förväg bestämda datum, se nedan.

Vinprovningar på beställning

Vinprovningarna äger rum i vår vinkällare eller festvåning beroende på sällskapets storlek och leds av en kunnig sommelier.

En provning tar 45 minuter till en timme och kostar minimum 3.600 kr per grupp upp till 10 personer därefter 360 kr per person. En provning med ostron kostar minimum 4.600 kr per grupp upp till 10 personer därefter 460 kr per person.

För att göra en förfrågan, vänligen uppge datum, tid och tema (vår Sommelier kan tidigast vardagar kl 18.30, lördagar kl 17.00). Maila en förfrågan till patrik.cornelius(at)wasahof.se.

 

Vi kan erbjuda följande standardteman:

Fyra franska viner & fyra franska ostar

Lär känna några av Frankrikes anrikaste viner och ostar och upptäck hur de inbördes passar ihop! Vi börjar med att prova vinerna och lär oss om distrikten varifrån de kommer, varefter vi går över till ostarna samt deras historia och särart.

Bordeaux – rött, vitt & sött

Bordeaux anses ofta vara väldens mest framstående vinodlingsområde. Vi provar typiska och klassiska rödviner från de förnäma distrikten Saint-Emilion, Pomérol och Haut-Médoc. Vi får därutöver en inblick i hur olika, men var och en njutningsfulla, områdets vita viner kan vara.

Champagne och mousserande

Vad är skillnaden mellan ett mousserande vin och en äkta champagne? Hur skiljer sig ett ”vanligt” mousserande vin från ett gjort med champagnemetoden? Lär om olika produktionsmetoder och finn dina egna favoriter bland dessa ädla drycker!

Druvtypiska från Alsace

Vad är typiskt för vinerna från Alsace och varför är de så goda och berömda? Vi bekantar och med det mest tyskinfluerade området i Frankrike.

Viner från Amerika

Vi prövar viner från Nord- och Sydamerika. Kan du hitta din favorit?

Prosecco & Amarone med släktingar

Vi får här avnjuta några pärlor från Venetoregionen, vid Alpernas fot. Upptäck hur man med italiensk kreativitet och idérikedom kan skapa sinsemellan väldigt olika men intressanta viner med samma druvor och snarlik jordmån som grund. Men vi inleder med ett mousserande vin som blivit mycket populärt över hela världen!

 

Fem klassiska röda viner från Italien

I Italien präglas de olika historiska landsdelarna av en stark individualism vilket också speglas i de olika viner som framställs. Upptäck skillnaderna mellan klassiska viner från det svala Piemonte i norr, Toskana och Abruzzo i mitten och andra från den heta, södra delen av den italienska stöveln!

Berömda spanska viner

Spanien är ett vinland på frammarsch. Upptäck vad innovativa vinmakare med nya metoder kan åstadkomma, men konstatera dessutom att gamla traditioner ofta står sig än!

Moderna vita spanska viner

Spännande och mycket prisvärda viner från Spanien konkurrerar med de klassiska franska.

Duell: Nya vs gamla världen

En spännande utmaning där vi jämför den gamla och den nya vinvärlden. Vilka viner tycker du är godast?

Ostron, vin & Champagne

Vilka ostron är bäst? Stillahavsostron odlade i Frankrike eller det klassiska europeiska ostronet, som ännu kan fiskas i Bohuslän? Och vad skall man dricka till? Hitta dina favoriter bland Champagne, olika vita viner och stout, som traditionen påbjuder på Irland!

 

Öppna vinprovningar

Till dessa är alla välkomna oavsett antal, men vi blir max cirka 30 personer.

För vinprovningar under våren, maila en förfrågan till patrik.cornelius(at)wasahof.se. Presentkort för vinprovningar sköts fortfarande via patrik.cornelius(at)wasahof.se.

Observera: En bokningsbekräftelse måste erhållas.

 

Datum för öppna vinprovningar 2020

Notera att från och med augusti köps biljetterna på länkarna nedan.

Augusti

Fredag 21/8 kl 17.30, Fyra franska viner & fyra franska ostar, 360 kr Boka

September

Fredag 11/9 kl 17.30, Champagne & Mousserande, 360 kr Boka

Fredag 25/9 kl 17.30, Bordeaux, vitt, rött och sött, 360 kr Boka

Oktober

Fredag 9/10 kl 17.30, Prosecco och Amarone med släktingar, 360 kr Boka

Fredag 23/10 kl 17.30, Fem klassiska viner från Italien, 360 kr Boka

November

Fredag 13/11 kl 17.30, Duell: Gamla vs Nya världen, 360 kr Boka

Fredag 27/11 kl 17.30, Druvtypiska från Alsace, 360 kr Boka

December

Fredag 11/12 kl 17.30, Moderna vita spanska, 360 kr Boka

 

Datum för öppna vinprovningar 2021

Januari

Fredag 15/1 kl 17.30, Viner från Nord- och Sydamerika, 360 kr Boka

 


Wasahof

Presentkort

Presentkort på vinprovning säljs i Wasahofs bar från kl 17.00, måndag till lördag. Om ni önskar komma förbi tidigare på dagen, efter kl 14.00, vänligen ring 08-32 34 40 så hjälper vi dig.

Ett presentkort till öppna vinprovningar kostar 360 kr per person. Presentkortet går också att använda i vår bar och matsal.