Vi har två vinlistor. En för vardagen i matsalen och en speciallista med mer eller mindre berömda finviner från vår gamla vinkällare. Speciallistan finns längst ned på den här sidan.

Mejla vår sommelier om han ska plocka fram något ur samlingarna för att fira jubilaren. Helst med någon dags varsel: patrik.cornelius(at)wasahof.se. För att boka vinprovning mejla: bokabord(at)wasahof.se

För vinentusiasten serverar vi – i baren, ett vinprovningspaket från 160 kr. Beställ ett vinpass i baren.

Avslutningsvis så kommer här litet skryt. Wasahofs vinlista är rekommenderad av ingen mindre än Jane Anson – i november 2022 och Wasahof-omdömet är inklistrat nedan. Wasahof ligger i toppen i Skandinavien tillsammans med PM&vänner – vi är så stolta.

Vin

Vi håller för närvarande på att uppdatera vinlistan, se upp för eventuella förändringar…:-)

Mousserande

Cava Macia Bach Brut, Penedés, Spanien

Vinet är gjort på de klassiska cavadruvorna Macabeo, Xarello och Parellada i ungefär lika stora delar.  Cavan har genomgått en andra jäsning på butelj i 9 månader

Vinet är torrt, friskt med toner av vita frukter såsom äpplen och päron. Inslag av citrustoner och med ett krämigt avslut med elegant mousse. Vinet passar som  aperitif, förrätter med skaldjur eller kallskuret och ostar. Veganskt.

Glas 125 kr | Flaska 550 kr

Crémant de Bordeaux, Haut-Mouleyre, Entre deux Mers, Frankrike

Vinet tillverkas Bordeaux, Entre-deux-Mers. Druvorna är Sémillon och Merlot. Smaken är torr och frisk med rena fruktsyror. Små, fina, bubblor som dröjer kvar länge. Medelstor smak med inslag av gula äpplen, persika, päron, rostade hasselnötter och mandel avrundad med lätt vaniljton. Vinet lagras sedan 11 månader på sin jästfällning.

Till skaldjur, kallskuret, ostbrickan och till olika fruktdesserter. Och som aperitif!  

Glas 145 kr | Flaska 640 kr

Champagne Etienne Dumont Brut, Maison Burtin

Maison Burtin har sitt säte i Epernay och är en av Champagnes stora négocianter. De tillverkar en prisvärd och kvalitetativ champagne, huset ägs av det berömda champagnehuset Lanson. Druvblandningen är Pinot Meunier 53%, Pinot Noir 41%, Chardonnay 6%. Doften är med aromer av röda bär och och citrus. Smaken har toner av jordgubb, päron, citron, och hasselnötter med bra längd och elegant mousse.

Passar till allt från apéritif till havets läckerheter eller fisk eller lättare kötträtter. 

Vinet ligger på sin jästfällning i minst 15 månader innan degorgering. Dosage 9 gr/L

Glas 195 kr | Flaska 860 kr

Champagne Saint Marceaux Brut

Champagnen serverades vid den officiella invigningen av Parisutställningen 1900 och var den champagne som döpte lyxångaren Normandie. Druvorna är Pinot Noir 34%, Pinot Meunier 33%, Chardonnay 33%.
Vinet doftar röda äpplen med ton av mandel. Frisk och fruktig smak av vinteräpplen, citrus och inslag av mineral. Passar till ostron, fisk- och skaldjursrätter som förrätter eller som varmrätter. Gärna till ank- eller gåsleverterriner. Man använder bara must från den första pressningen. Vinet lagras i de underjordiska källarna, där buteljerna ligger på jästfällning i 18 månader, dosage 10gr/L. 

Flaska 960 kr

Raventós i Blanc 2021, Blanc de Blanc,  Årgångs-CAVA

Raventós i Blanc är en vingård med en av de längsta dokumenterade vinodlingstraditionerna i världen. Familjegården där viner nu produceras har tillhört familjen Raventós sedan 1497. Idag driver Pepe Raventós företaget, den tjugoförsta generationen av familjen. Han använder sig av biodynamiska vinodlingsmetoder. Varje druvsort separeras i vinmakningsprocessen för att skapa den perfekta blandningen av Macabeo, Xarello, Pallada och Malvasia de Sitges. Flasklagring med jästfällningen är på minst 18 månader. Vinet är torrt, fruktigt och har en lång och härlig eftersmak med brödighet, citrus, grape och äpple.

Flaska 840 kr

Le noble Blanc de Blanc Grand Cru MAG 2016, Champagne

En ny typ av årgångschampagne. Vinet fick 92 poäng i World of Fine Wine.

Vinfirmans är familjeägd och gör en mängd olika kvalitetschampagner. Druvorna kommer från vinbyn Chouilly. Komplex, nyanserad och mycket frisk smak med inslag av tropiska frukter, gula äpplen, rostat bröd, nougat, mineral och apelsin. Majoriteten av vinet är från 2016 och har lagrats på Magnumbutelj.

Flaska 1.200 kr

Philipponnat Blanc de Noir 2018, Extra Brut, Champagne

Årgångschampagne. Intensiv och komplex doft och smak. Druvorna, Pinot Noir, kommer från Grand Cru- och Premier Crulägen i Montagne de Reims och Mareuil-sur-Ay. Must enbart från första pressning, varav en del får jäsa på tank och genomgå viss malolaktisk jäsning och resten jäser i ekfat. Efter buteljering ligger vinet på jästfällningen i fem till sju år för att uppnå maximal komplexitet. Dosage: 4,5 gr per liter

Flaska 1.300 kr

Cava Freixenet Alkoholfri, 0,0: 25cl

Flaska 125 kr (25cl)

Vita viner

Lätta, krispiga och friska

Muscadet-sur-lie, Sèvre et Maine, Loire, Frankrike

Glas 125 kr | Flaska 550 kr

Rias Baixas, Albariño Martin Codax, Galicia, Spanien

Glas 155 kr | Flaska 680 kr

Chablis, Domaine de Biéville, Bourgogne, Frankrike

Glas 175 kr | Flaska 770 kr

Rena, strama, medelfylliga

Picpoul de Pinet, Jourdan, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Glas 130 kr | Flaska 570 kr

Alsace Riesling, Kuentz Bas, EKO, Frankrike

Glas 155 kr | Flaska 680 kr

Attitude Sauvignon Blanc ”Sancerre”, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike

Glas 158kr | Flaska 695 kr

Sancerre, Saget La Perrière, Loire, Frankrike

Glas 180 kr | Flaska 790 kr

Runda och generösa

Rioja Blanco, Bodegas Campillo, Barrica, Spanien

Glas 143 | Flaska 630 kr

Monteray County, Hahn Family Chardonnay, Kalifornien

Glas 155 | Flaska 680 kr

Bourgogne Réserve, Nuiton-Beaunoy, Frankrike

Glas 170 | Flaska 750 kr

Komplexa

Alsace Gewurtztraminer, Kuhn, Frankrike

Flaska 80 kr

Le Haut-Lieu Sec 2021, Domaine Huet, Vouvray, Loire

Vinmakare Noel Pinguet druvan är Chenin Blanc 100%. Vingården Le Haut-Lieu omfattar 9 hektar. Vinrankornas genomsnittsålder är 25 år. Jordmånen utgörs av kalkrika sediment och lera. Druvorna skördades för hand. 

Vinet har en fruktig och ren doft med inslag av blodapelsin, örter, citrus, päron, äpple och lite honung. Smaken är torr med en hög fin syra och fin mineralitet. Vinet bjuder på en lång, härlig eftersmak med en ton av blodgrapefrukt som avrundar med en angenäm bitterhet. 50% av vinet har lagrats 6 månader i franska ekfat, demi-muids. Resterande del har enbart lagrats i ståltank. Vinet kan drickas redan nu men även under gynnsamma förhållanden lagras fram till 2036. Vinet passar till konfiterat lammlägg, anka, fågel eller härliga, milda ostar. Domaine Huet arbetar helt efter biodynamiska principer.

Flaska 950 kr

Alsace Riesling Estate, Hugel et fils, Riquewihr, Frankrike

Handskördade druvor som växt i jordmånen kalksten vid Riquewihr. 

Vinet lagras med sin jästfällning i temperaturkontrollerade stålfat och därefter lagras 30% av vinet i burgundiska ekfat. Vinet genomgår en försiktig filtrering precis före buteljeringen. Vinstockarna är 30 år gamla.

Smaken är torr och intensiv och passar till fisk, skaldjur, gratinerade skaldjur och passar förstås perfekt till en av våra platåer.

Flaska 955 kr

Sancerre, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike

Vinet är gjort på Sauvignon blanc. Vinet har en frisk syra som får både näsan och gommen att vibrera. Toner av krusbär, fläder, grapefrukt och en antydan av honung, oekad. Passar till fisk, skaldjur och getost. Pascal Jolivet är en legendarisk producent vars viner finns på många av de riktigt berömda krogarna på den europeiska kontinenten.

Flaska 975 kr

Sancerre Blanc 2022, Domaine Vacheron, Loire, Frankrike

Domaine Vacheron är ett av stjärnskotten i Sancerre. Familjen Vacheron gör ett rent, rakt och friskt vin på Sauvignon Blanc. Egendomen på 45 hektar och är helt biodynamiskt skött. Jordmånen består främst av Silex – flinta, med inslag av caillottes – kalkste. Skördeuttaget är mycket lågt och Vacheron har lyft Sancerre till nya nivåer. Stockarna är 30 – 60 år gamla och växer på 300 meters höjd. Vinet skördas för hand. Efter avslutad jäsning lagras vinet ytterligare 4 månader sur-lie, dvs på jästfällningen.

Flaska 990 kr

Rully Blanc Premier Cru, Maison Jacques Dury, Bourgogne, Frankrike

Smaken har djup och elegant karaktär med fyllig munkänsla och tydliga toner av gula och gröna äpplen, citrus och subtil kryddighet. Bra intensitet och långt avslut. Passar till smakrikare anrättningar med skaldjur och fisk.

Flaska 1.050 kr

Chablis 1er cru, Vau de Vey 2021, Domaine Laroche, Frankrike

Vingården Premier Cru Vad de Vey ger ett smakrikt vin. Jordmånen består av märgel, kalksten, mineraler och ostronfossiler. Egendomen är med sydöstlig orientering. Druvorna är manuellt skördade, försiktigt pressade, hälften av vinet lagras på ekfat och resten i ståltankar i 13-14 månader.

Vinet är balanserat med bra längd och mycket koncentrerat. Vinet passar utmärkt till fisk, skaldjur, gratinerade skaldjur, kyckling och vitt kött. Perfekt till krämig risotto.

Flaska 1.100 kr

Chassagne-Montrachet 1er cru 2020, Villamont, Bourgogne, Frankrike

Från vingården les Embazées. Torrt, fylligt och friskt med avrundande smörhet. Nya ekfat under jäsningen, sedan omdragning till begagnade.

Flaska 1.350 kr

Meursault, Domaine Faively, Bourgogne, Frankrike

Vinmakare är Jérôme Flous. Vinet är gjort på 100% Chardonnay. Gården gränsar mot den prestigefyllda Puligny-Montrachet. Jordmånen är kalksten, märgel och lera. Vinet är elegant och fruktig doft med inslag av päron, vita blommor, citrus, grapefrukt, mandel och fat. Smaken är fyllig, välbalanserad och krispig med en fin syra. Karaktärsfull och ursprungstypisk. Druvorna plockades och sorterades för hand. De pressades och musten fick sedan jäsa i ca 4 veckor i ekfat, varav mindre än en tredjedel är nya fat. Vinet har lagrats 14 månader på franska ekfat tillsammans med sin jästfällning. Passar utmärkt till kyckling, kalkon, fisk eller skaldjur.

Flaska 1.400 kr

Rosé

Rosé Méditerranée, IGP, Frankrike

Glas 130 kr | Flaska 570 kr

Côteaux d’Aix, Gassier, Provence, Frankrike

Glas 150 kr | Flaska 660 kr

Röda viner

Lätta och saftiga

Saint Amour, Coquard, Beaujolais, Frankrike

Glas 150 kr | Flaska 660 kr

Alsace Pinot Noir, Gustave Lorentz, Frankrike

Glas 165 kr | Flaska 725 kr

Fruktiga, runda och medelfylliga

Ventoux, La Vielle Ferme, Rhône, Frankrike

Glas 125 kr | Flaska 550 kr

Chinon Rouge, Raffault, Loire, Frankrike

Glas 150 kr | Flaska 660 kr

Sancerre Rouge, St Laurent, Cirotte, Loire, Frankrike

Glas 175 kr | Flaska 770 kr

Fruktiga, fylliga och kryddiga

Lirac, Le Petit Prince, Côte du Rhône Guigal, Ogier, Frankrike

Glas 145 kr | Flaska 640 kr

Luis Martini, Lake & Sonoma County, Kalifornien, USA

Glas 160 kr | Flaska 705 kr

Château Coucheroy, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike

Glas 175 kr | Flaska 770 kr

Châteauneuf-du-Pape, Clefs de Papes, Frankrike – vinkällartips

Glas 165 kr | Flaska 725 kr

Komplexa

Côte de Nuit Village, Reine Pedauque, Bourgogne, Frankrike

Reine Pédauque Bourgogne Côte de Nuits Villages har i doften inslag av hallon, kryddor och en blommig ton. Smaken är lång och elegant med fina inslag av röd frukt, krydda och välintegrerade fat. Druvorna har avstjälkas och jäsningen genomförs i rostfria ståltankar. Efter den malokatiska jäsningen följer en lagring i franska ekfat under 15 månader. Till lätta och medelkraftiga kötträtter.  Reine Pédauque har sitt ursprung i den kända Parisrestaurangen La Rôtisserie de La Reine Pédauque som 1936 skapade en egen vinserie. Ägarna till restaurangen familjen André utvecklade verksamheten ytterligare då man 1949 byggde upp en vinfirma med säte i Beaune. Druva Pinot Noir.

Flaska 1.100 kr

Pomerol 2016, Château Plince, Bordeaux, Frankrike

Vingården utgör 8,66 hektar och är planterad med 72% merlot, 23% cabernet franc och 5% cabernet Sauvignon.  Järnrik och lerig jordmån. Slottet ligger straxt utanför byn Causseau i Pomerol och har ägts av familjen Moreau i över fyra generationer. Grannar är Château Nenin och La Pointe. Vingården sköts traditionellt med stor omsorg under hela året – bladgallring och gröna skördar – för att producera optimalt mogen frukt som uttrycker egendomens terroir. Efter skörden sorteras druvorna noggrant och överförs till termoreglerade cementtankar där de lagras under en förjäsningsmaceration. Efter ett par veckor förs vinet över till franska ekfat, ⅓ nya, för den malolaktiska jäsningen, följt av 18 månaders lagring. Château Plince producerar en klassisk Pomerol med djup och koncentration. Vinet är underbart som det är men kan förstås få en lagrad ost att sjunga. Vinet passar också fint till vår entrecôte och lamm.

Flaska 1.250 kr

Château Rauzan-Ségla 1983, Margaux, Bordeaux, Frankrike

En av världens mest berömda viner, pröva så förstår du varför! Många år i Wasahofs källare och skapat ett moget och mjukt vin med mognadsdofter. Passar till det mesta såsom vår entrecôte och lamm. Förstås också njutbar på egen hand med några kamrater och litet ost.

Flaska 2.900 kr

Brunello di Montalcino, Villa al Cortile, Toscana

Vingårdarna är fördelade på två områden av Montalcino och sträcker sig i både syd-västlig och nord-östlig riktning. Sammantaget har egendomen 12 hektar med vingårdar. Druvorna skördas för hand och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar med skal. Musten pumpas över skalen under ca. 12 dagar. Malolaktisk jäsning sker naturligt. Vinet lagras 6 månader på franska ekfat och sedan 6 månader på flaska. Doften är komplex, elegant, ursprungstypisk och blommig doft av röda körsbär, nypon, mineral, viol, bergamott, balsamico, örter och inslag av fat. Smaken är djup, nyanserad och mycket lång smak med klassisk karaktär och balans mellan pigg fräschör, röd frukt, frisk syra och mogna tanniner. Passar till grillade rätter på nötkött och lammstek.

Flaska 980 kr

Barolo DOCG 2019, Roberto Sarotto, Italien

Ett rött och kraftfullt vin från Piemonte i norra Italien. Vinet är gjort på druvan Nebbiolo. Druvorna skörda i skördas slutet av september-början av oktober. Druvorna krossas och musten macerar i ca 14 dagar innan musten överförs till ståltankar för jäsning. Musten tillsätts även med en del torkade druvor under alkoholjäsningen. Vinet lagras sedan på ekfat i 24 månader innan ytterligare lagring på flaska i ett år.

 Vinet har en mycket trevlig fruktig doft med finstämd kryddighet. Doften har även toner av torkad frukt och integrerade fattoner. Smaken är generös, torr med en härlig mogen bärfrukt. Fin stramhet och tanninstruktur. Lång eftersmak och en liten begynnande mognadston. Passar till kalv och lammrätter med grillade grönsaker och rotsaker. Smakrika vegetariska rätter. Lagrade hårdostar eller bara som det är.

Flaska 800 kr

Protos 27, 2020, Ribera del Duero, Spanien

Protos är grekiska för ”Den första”, 1927 startade en grupp vinodlare det kollektiv som nu blivit företaget som idag heter just Bodegas Protos. Bodegas Protos består av 1400 hektar av de Tempranillo-odlingar utspridda på diverse lotter över hela området. De flesta på södervända kullar för de mest gynnsamma solförhållandena så att druvorna får den optimala mognaden som husets viner kräver. Vinerna ifrån Protos är kända för sitt klassiska uttryck och mycket goda kvalitet. År 2008 byggdes den helt nyskapande och ultramoderna anläggningen i byn Peñafiel. Ett lager med terracottaplattor fångar upp solvärmen och leder den vidare genom ventilationssystemet. Större delen av byggnaden är under jord för att kunna hålla perfekt temperatur för vinproduktionens olika steg. Gångarna för lagring under vineriet är långa och det sägs att det ska finnas hemliga underjordiska vägar in till borgen Castillo de Peñafiel. Vinet är gjort på druvan Tinta del Pais. Vingårdarna ligger på 800 meters höjd nära Burgos. Vinstockarna är mer än 50 år gamla. Jordmånen är alkalisk lerjord och druvorna skördas för hand. Skördeuttaget är 2.500kg/ha. Musten jäser i ståltank, sedan sker malolaktiska jäsningen i nya franska ekfat. Vinet lagras sedan ytterligare 16 månader i faten och ytterligare 12 månader på flaska. 

Vinet har en fruktig och elegant doft av mogna mörka bär, kryddor och rostade fat. Smaken är mycket välbalanserad, mjuk, fruktig smak med runda fina tanniner. Lång angenäm eftersmak. Vinet passar till smakrika grönsaksrätter eller kötträtter av ljust eller mörkt kött, skaldjursrätter som är gratinerade med smakrika såser eller till lagrade ostar.

Flaska 900 kr

Jesús Madrazo, Rioja, Specialimport till Wasahof, Spanien

En av Spaniens intressantaste vinmakare har startat eget. Jesús köper in perfekt mogna druvor, vinifierar, fatlagrar och buteljerar. Vinet passar till kraftigare kötträtter och lamm.

Flaska 900 kr

Dessertviner

Coteaux de Layon 2015, Ch de la Mulonnière, Loire, 5 cl

Glas 100 kr, Flaska 37,5cl 500 kr

Rivesaltes Ambré, Cazes, VDN, Frankrike, 5 cl

Glas 110 kr

Sauternes, Château Fontaine, Bordeaux, Frankrike, 5 cl

Glas 120 kr, Flaska 37,5 cl 600 kr

Pinot Gris Vendange Tardive, Engel, Alsace, Frankrike, 5 cl

Glas 120 kr, Flaska 37,5 cl, 400 kr

Porto, Taylor’s Tawny 20 years, Portvin, Portugal, 5 cl

Glas 110 kr

PRISAVVIKELSER KAN FÖREKOMMA

Viner från vinkällaren – speciallistan

Spanien

Ribera de Duero, Jésus Madrazo Seleccion 2018

900 kr (h4: b)

Ribera de Duero, Alion, Bodega Vega Sicilia 1999

1.800 kr (h2: e)

Ribera del Duero, Larao 2016

900 kr (h4: c)

Ribera del Duero, Pesquera 1998

1.200 kr (h6: j)

Ribera del Duero, Vega Sicilia, Unico 1973

7.000 kr (h1: c)

Rioja, Jésus Madrazo, Crianza 2018

900 kr (h4: c)

Rioja, Roda 1 Reserva, Bodega Roda 2016

1.500 kr (h1: e & h5: p)

Rioja, Sela, Bodega Roda 2020

1.100 kr (h4: d)

Roja, Cune Imperial, Gran Reserva 1973

1.800 kr (h2: c)

Rioja, Marquez de Murrieta, Reserva 1954

4.700 kr (h1: f)

Priorat, Martinet 2017

950 kr (h4: c)

Priorat, Serras del Priorat, Clos Figueras 2017

900 kr (h4:g)

Tierra Salamanca, La Zorra Raro, (druva Rufete) 2015

700 kr (h6:a)

Pago de Arìnzano, Chardonnay 2020

900 kr (h4: e)

Txakoli, Gorka Izagirre 2017

900 kr (h4: h)

Frankrike

Alsace

Alsace, Auxerrois, Kuentz-Bas 2018

900 kr – (h2: l)

Alsace, Riesling Mosaïk, Kuentz-Bas, Alsace 2018

900 kr – (h2: j)

Alsace Grand Cru, Pinot Gris, Bergheim, Gustav Lorentz, 2010

1.300 kr – (h6: o)

Bourgogne

Vita

Mâcon Azé, Domaine de la Garenne, Devillard 2018

900 kr – (h6:n)

Puligny Montrachet, Vincent Girardin 2018

1.700 kr – (h2, b & c)

Chablis Grand Cru Valmus, Louis Moreau 2020

1.600 kr – (h3: i)

Chablis Grand Cru Vaudésir, Louis Moreau 2005

1.900 kr – (h1: e)

Chablis Premier Cru Les Fourneaux, Louis Moreau 2014

1.500 kr – (h1: j)

Chablis Premier Cru Fourchaume, La Chablisienne 1994

1.900 kr – (h6: b)

Röda

Beaune Premier Cru, Vigne de l’enfant Jésus, Bouchard 1982

1.600 kr – (h3: i)

Bourgogne Rouge, Buxy 1998

800 kr – (h6: b)

Bourgogne, Clos de Lupé 2013

1.100 kr – (h6: k)

Chassagne Montrachet Rouge, Marcilly 1982 (mogen, len, frukten finns kvar, testad 2023 juni)

1.400 kr – (h6: l)

Le Corton, Bouchard 1995

2.200 kr – (h6: b)

Corton, Reine Pédauqe 1983 Mg.

3.500 kr – 4/5 (h107: c)

Corton, Reine Pédauqe 1987 Mg.

3.000 kr – 2/5 (h107: c)

Gevrey Chambertin, Bachey Delandes 1970

1.800 kr – 5/5 (h5: h, o)

Gevrey Chambertin, Bouchard 1983

1.700 kr – (h5: i)

Givry Premier Cru, Domaine Joblot, 1998

900 kr – (h6: i)

Grands Echézeaux Grand Cru, Dom Rom-Conti 1961

16.000 kr – 3/5 (h5: d)

Grands Echézeaux Grand Cru, Dom Rom-Conti 1978

30.000 kr – 5/5 (h5: d)

Grands Echézeaux Grand Cru, Martenot 1989

8.000 kr – 4/5 (h3: d)

Monthelie, Boisset 1985 – röd

1.100 kr – (h6: i)

Morey St Denis 1er cru, Faiveley 1992

2.700 kr – 4/5 (h1: n)

Nuit St George, Moillard 1986

1.000 kr – (h5: i)

Puligny Monrachet, Jean Chartron 1985

1.400 kr – (h5: o)

Romanée St Vivant Grand Cru, LeRoy 1981

37.000 kr – (h5: d)

Romanée St Vivant Grand Cru, LeRoy 1982

48.000 kr – (h5: d)

La tâche, Le Roy 1984

22.000 kr (obs rabatterat pris) – 1/5 (h1: d)

Clos de Vougeot, Grand Cru, Bouchard, 2013

2.800 kr – (h1: e)

Volnay, Moillard 1979

1.300 kr – (h5: e)

Volnay Chevrets, Boillot 1984

1.500 kr – (h5: j)

Côtes de Brouilly, Griffon 1993 Mg.

1.700 kr – (h109: b)

Bordeaux

Côtes de Buzet, 1970

1.100 kr – (h6: l)

Graves, Ch Chantegrive 1985 Mg.

2.800 kr – 5/5 (h110: d)

Graves, Ch Coucheroy 2006 Mg.

2.100 kr – 4/5 (h109: c)

Graves, Ch Fieuzal 1970

2.100 kr – (h5: c) (mkt bra nov 2021 Bolle T)

Graves, Ch Haut Bailly 1975

1.800 kr – 4/5 (h4: f)

Graves, Ch Malartic Lagravière 1982 Mg.

2.800 kr – 5/5 (h111: d)

Graves, La Mission Haut Brion 1974

3.600 kr – 1/5 (h4: f)

Graves, La Mission Haut Brion 1984

4.200 kr – 1/5 (h2: l) Mycket bra 21 09 08, Utsökt 24 05 08

Graves, Ch Haut Brion 1993

4.700 kr – 3/5 (h4: k)

Margaux, Ch d’Angludet 1983

1.500 kr – 4/5 (h3: c) Fin frukt, viss torrhet, runda tanniner 23 09 08 /Mike V

Margaux, Ch Brane Cantenac 1981

1.800 kr – 3/5 (h4: a) Utmärkt 22 02 19 / Rickard L, Johan M, Andreas V

Margaux, Ch Dauzac 2006

1.900 kr – 4/5 (h1: i)

Margaux, Ch Giscours 1981 Mg.

2.400 kr – 3/5 (h107: d)

Margaux, Ch d’Issan 1981 Mg.

2.800 kr – 3/5 (h107: d)

Margaux, Ch d’Issan 1986

1.400 kr – 5/5 (h1: k)

Margaux, Ch Kirwann 1982 Mg.

2.800 kr – 5/5 (h109: c) mkt ful etikett

Margaux, Charmes de Kirwann, småsyskon till Ch Kirwann 2019

1.000 kr – (h1: g)

Margaux, du Château Margaux 2015 – slottets tredjevin

1.200 kr – (h6: o)

Margaux, Ch Margaux 1942

22.000 kr – (h5: d)

Margaux, Ch Margaux 1947

27.000 kr – (h5: d)

Margaux, Ch Margaux 1962

10.000 kr – (h5: g)

Margaux, Ch Margaux 1949

26.000 kr – (h5: d)

Margaux, Ch Margaux 1976

3.900 kr – 3/5 (h3: f) (Mkt bra / Johan M och Rickard L, 2022 02 19)

Margaux, Ch Margaux 1979 SLUT

4.200 kr – 4/5 (h3: l) (Mkt bra/ Johan M, jan 2022)

Margaux, Ch Margaux Pavillon Blanc 1997

2.800 kr – 3/5 (h2: m)

Margaux, Ch Monbrison 2010

1.600 kr – (h1: c)

Margaux, Ch Pavillon Rouge 1983

2.300 kr – 4/5 (h3: f) – Åh! Men den lever ju, fin frukt och tanniner (Torbjörn S, 2023 05 30)

Margaux, Ch Rausan Ségla 1974

2.100 kr – (h2: a)

Margaux, Ch Rausan Ségla 1983

2.900 kr – 4/5 (h2: a)

Margaux, Ch Soussans 2018

1,200 kr – (h3: l)

Médoc, Ch Coufran, Haut Médoc 1995

1.100 kr – 4/5 (h3: d)

Médoc, Ch Potensac 1976

1.500 kr – 3/5 (h3: l)

Médoc, Ch Smith Haut Lafite, Pessac Leognan 2019

2.100 kr – 3/5 (h1: d) OBS VITT VIN

Pauillac, Ch Lynch-Bages 1984

2.100 kr – 1/5 (h3: a) Mkt bra oktober 2021/Johan M

Pauillac, Ch Haut Bages – Libéral 1977

1.500 kr – 1/5 (h2: i)

Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1986

25.000 kr – 5/5 (h112: b)

Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1947

26.000 kr – (h5: c)

Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1970

12.000 kr – (h5: c)

Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1979

11.000 kr – (h5: c)

Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1987

12.000 kr – (h5: b & h1: c)

Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1992

11.000 kr – 2/5 (h1: h)

Pauillac, Ch Latour 1899

200.000 kr – 4/5 (h5: c)

Pauillac, Ch Latour 1937

28.000 kr – (h5: c)

Pauillac, Ch Latour 1973

10.000 kr – (h5: c)

Pauillac, Ch Latour 1978

12.000 kr – (h5: c)

Pauillac, Ch Latour 1979

11.000 kr – 4/5 (h1: c)

Pauillac, Ch Latour 1981

8.000 kr – 3/5 (h1: c)

Pauillac, Ch Latour 1993

7.000 kr – 3/5 (h2: i & h4:j) 2022 02 19, Fantastiskt vin / Johan M & Rickard L

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1949

45.000 kr – (h5: k)

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1975

3.100 kr – 4/5 (h3: i & h5: k) MKT bra, fin mogen doft, runda tanniner, drickas närmaste åren 2022 06 19

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1979

6.000 kr – (h5: k)

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1981

7.000 kr – 3/5 (h3: g) Testad 230203: Mkt bra/Roger

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1982

20.000 kr – 5/5 (h3: g & h5: g)

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1983

9.000 kr – 4/5 (h3: e & h5: k) Testad 2022 01 17: Utsökt, hög nivå /Johan M

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1986

13.000 kr – (h5: j)

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1987

7.000 kr – 2/5 (h3: m & h5: k)

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1993

7.000 kr – 3/5 (h4: h)

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1994

8.000 kr – 3/5 (h1: h)

Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1995

11.000 kr – 4/5 (h1: h)

Pauillac, Pontet Canet 1974.

2.200 kr – (h1: a)

Pauillac, Pontet Canet 1979 Mg.

6.000 kr – 4/5 (h109: d)

Pauillac, Ch Tour Sieujean, 2017

1.300 kr – (h1: k)

Pomerol, Ch Beauregard 1983 Mg.

3.200 kr – 4/5 (h110: b)

Pomerol, Ch La Conseillante 1984 Mg.

4.200 kr – 1/5 (h109: d)

Pomerol, Ch La Conseillante 1985

3.800 kr – 5/5 (h1: e & h1: f) MKT BRA testad 22-06-19 /PC

Pomerol, Ch Pétrus 1973

22.000 kr – 3/5 (h2: g) & (h5:b)

Pomerol, Ch Pétrus 1981

28.000 kr – (h5:b)

Pomerol, Ch du Tailhas 1982

1.200 kr – 5/5 (h3: d)

Pomerol, Ch du Tailhas 1983

1.200 kr – 4/5 (h4: d)

Pomerol, Ch Trotanoy 2011

3.800 kr – (h1: d)

Saint Emilion, Ch Angélus, Saint Emilion 1975

2.100 kr – 4/5 (h1: d) MKT BRA 21 04 30

Saint Emilion, Ch Calon, Saint Emilion Montagne 1961

2.100 kr – 5/5 (h1: j)

Saint Emilion, Ch Calon, Saint Emilion Montagne 1967

2.200 kr – 2/5 (h4: g)

Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1955

17.000 kr – (h5: g)

Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1974

7.000 kr – (h5: g)

Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1976

5.600 kr – (h5: l) (Mkt bra / Rickard feb 2023)

Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1979

5.700 kr – (h5: l) (Mkt bra/ Johan M, jan 2022)

Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1981

5.500 kr – 3/5 (h5: f)

Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1987

5.200 kr – 4/5 (h5: g)

Saint Emilion, Ch Figéac 1980

2.400 kr – 1/5 (h2: h) (mkt bra testad okt 2021 – John)

Saint Emilion, Ch La Fleur Nardon 1975

1.300 kr – 5/5 (h6: k)

Saint Emilion, Ch Fonroque 1982

1.800 kr – 5/5 (h4: l) (fantastiskt bra, jan 2022 – Andreas V)

Saint Emilion, Grand Corbin d’Espagne 1982

1.800 kr – 5/5 (h2: m)

Saint Emilion, Ch Grand Mayne 1995

1.500 kr – 5/5 (h4: m) (Fantastastiskt bra, fin frukt 2022-03-05, Andreas V)

Saint Emilion, Les Hauts de Granget, 2016

1.000 kr – (h2: d)

Saint Emilion, Ch des Laurets, Saint Emilion Montagne 1982 Mg.

3.400 kr – 5/5 (h111: a) Mycket bra 16/3/22 Patrik C

Saint Emilion, Ch Pavie 1983

2.600 kr – 4/5 (h2: d) (mkt bra okt 2021, John).

Saint Emilion, Ch Cadet Piola 1995

1.300 kr – 4/5 (h1: a)

Saint Estèphe

Ch Capbern, Saint Estèphe 2015

1.100 kr – (h4: b)

Ch La Commanderie, Saint Estèphe 2010

1.300 kr – 5/5 (h1: b)

Ch Marbuzet, Saint Estèphe 1984

1.400 kr – 1/5 (h1: m)

Ch Ormes de Pez, Saint Estèphe 2017

1.200 kr – (h3: c)

Ch Phélan Ségur, Saint Estèphe 2008

1.400 kr – (h5: a)

Ch Phélan Ségur, Saint Estèphe 2010

1.700 kr – (h1: f)

Saint Julien

Ch Branaire Ducru, Saint Julien 2015

1.400 kr – 5/5 (obruten trälåda)

Ch Gloria, Saint Julien 2010

1.500 kr –(h1: f)

Ch Gruaud Larose, Saint Julien 1911

9.000 kr – (h5: l) (kul, men passé)

Grand Vin de Léoville, Saint Julien 1981

1.700 kr – 3/5 (h2: g)

Grand Vin de Léoville, Saint Julien 1983

2.400 kr – 4/5 (h2: g) Mkt bra. Oktober 2021 /Rickard

Ch Lagrange, Saint Julien 1995

1.800 kr – 4/5 (h1: n) mkt bra. Oktober 2021/ Rickard

Ch Léoville Barton, Saint Julien 2012

1.800 kr –(h1: c)

BX – Övrigt

Bordeaux, Ch Bonnet 2003

1.000 kr – 5/5 (h4: k)

Bordeaux, Ch Chantegrive, Castillon 1985

1.500 kr – 5/5 (h110: d) Mebp V&S

Bordeaux, Ch Conté, 1911

9.000 kr – (h5: m) (kul, men passé)

Haut Médoc, Ch Coufran, 1983. Mg.

2.100 kr – 4/5 (h112: c)

Haut Médoc, Ch Le Fournas Bernadotte 1976

2.200 kr (mise en bot. par V&S) – 3/5 (h2: f)

Bordeaux, Ch Garriga, 1982 Mg.

2.400 kr – Mise en bout par V&S, 5/5 (h109: b)

Bordeaux, Ch Lugagnac 1904

8.000 kr – (h5: l) (kul, men passé)

Côte de Blaye, Ch Maine Blanc (rött) 2016

1.000 kr – 4/5 (h111: c)

Côte de Blaye, Haut Sociondo 1961

2.500 kr – (h5: i)

Cadillac, Ch Tannesse 2016

1.000 kr – 4/5 (h107: b)

Listrac Médoc, Ch Fourcas Dupré 1981

1.000 kr – 3/5 (h3: i & h4: g)

Sauternes, Barsac

Ch Boyot, Barsac 1983

2.200 kr – (h4: d)

Ch Rayne Vigneau, Sauternes 1976

2.400 kr – (h1: a) Mkt bra, Johan M, Rickad L, Andreas V 2022 02 19

Ch d’Yquem, Sauternes 1937

41.000 kr – (h5: l)

Ch d’Yquem, Sauternes 1976

11.000 kr – 3/5 (h1: e)

Ch d’Yquem, Sauternes 1979

8.000 kr – (h5: l)

Ch d’Yquem, Sauternes 1986

8.000 kr – (h4: o)

Beaujolais

Morgon, Pardon et fils, 2018

900 kr (105: d)

Cahors

Domaine de Coustarelle, Cahors 1981

1.400 kr (h6: o)

Impernal, Cahors 1994

1.100 kr (h3: b)

Champagne

Billecart Salmon, Millésime Champagne 2013

1.600 kr (h4: j)

Dom Pérignon Brut, Champagne 1992

7.200 kr (h2: r)

Diebolt Valois, Champagne, uå ca 2016

1.100 kr (h3: h) & (h6: k)

Drapier Zero Dosage Pinot Noir, Champagne uå ca 2015

1.100 kr (h6: m)

Franck Bonville Grand Cru, Champagne, 2006

1.900 kr (h4: l)

Henriot Millésime, Champagne, 2014

1.500 kr (h5: h)

Philipponnat Rosé, Champagne, 2006

1.900 kr (h6: k)

Jura

Jura, Vin Jaune, Henri Maire, 62cl, Château Chalon, 1982

1.800 kr (h3: r)

Jura, Domaine Rollet Arbois 2020. Druva Savignin. Ouillé.

1.000 kr (h4: r)

Vin de Paille, Jura, la Vignière, 37,5cl 1995

1.000 kr (h3: r)

Loire

Crémant de Loire, De Chanceny, Cave Robert et Marcel, Brut Rosé 2021 – Smakrik, mousserande

900 kr (h3: n)

Couteaux du Layon, Moulin Touchais 2000 – sött vitt vin

1.200 kr (h2: e)

Pouillly-Fumé, Chatillon, Silex 2016 – torrt vitt vin

900 kr (h114: b)

Sancerre Rouge, Vacheron, 2007 – Rött vin

1.200 kr (h6: l)

Saint Nicolas de Bourgeuil, Domaine Fondis, 1985 – Rött vin

1.300 kr (h6: i)

Saumur, Vallée Loire, Cave Robert et Marcel – Cabernet Franc

800 kr (h2: n)

Saumur Champigny, Le Bourg, Varrains, Fabien Duveau 2021 – Cabernet Franc

800 kr (h4: b)

Savennières, Clos des Maurères, 1998 – Chenin blanc, torr, komplex

1.600 kr (h6: o)

Savennières, Moulinnière, L’Effet Papillon 2015 – Chenin blanc, torr, komplex

900 kr (h2: f)

Touraine, Aurore, Domaine de grandes Espérances 2020 – Chenin Blanc Halvtorr

800 kr (h2: h)

Vouvray Blanc, Domaine Huet, Le mont Sec 2021 (biodynamisk) – chenin blanc, komplex

1.000 kr (h5: i)

Madiran

Ch Montus, Madiran 1991

1.400 kr – (h2: i)

La Tyre, Alain Brumont, Ch Montus, Madiran 2005

2.100 kr – (h1: d)

Provence

Ch Simone, Provence, 1969.

2.500 kr – (h5: j)

Rhône

Vin de Pays, Domaine de Trevaillon 1996

3.800 kr – (h6: c)

Cornas, Cave de Tain 2003

1.300 kr – (h6: l)

Cornas, Chapoutier 2000

1.500 kr – (h5: e)

Côte Rôtie, Dom Bonserine 2008

1.400 kr – 2/5 (h1: i)

Côte Rôtie, Chapoutier 1979

2.400 kr – (h5: e & h5: l)

Côte Rôtie, Vidal Fleury 2005

1.600 kr – 5/5 (h4: f)

Côte Rôtie, Guigal 1995

1.800 kr – 5/5 (h1: 0) Testad okt 2020, mkt bra.

Châteauneuf-du-Pape/Gigondas/Lirac

Bosquet de Papes, Châteauneuf-du-Pape 1997

1.800 kr – (h5: c)

Château Mont Redon, Châteauneuf-du-Pape 2010

1.300 kr – (h2: b)

Dom du Pégau, Châteauneuf-du-Pape 1994

1.900 kr – 4/5 (h1: g)

Dom de la Petite Bastide, Châteauneuf-du-Pape 1971

2.100 kr – 4/5 (h2: d)

Ch Rayas, Châteauneuf-du-Pape 1994

Flaska 14.500 kr – 4/5 (h1: g)

Télégramme, Châteauneuf-du-Pape 2006

1.800 kr – 4/5 (h1: j)

Domaine du vieux Télégraphe, Le Crau, Châteauneuf-du-Pape 2007

1.600 kr – (h6: o)

Xavier, Gigondas 2015

1.200 kr – (h3: b)

Saint Roche, Lirac, 1985 (vit)

1.100 kr – (h5: e)

Hermitage/Crozes/St Joseph

Crozes-Hermitage, Faugier, Dom Châssis 2018

1.000 kr – (106: b)

Crozes-Hermitage, Gilles Robin, Albéric 2018

1.000 kr – (h6: k)

Hermitage, Chapoutier 1993

2.200 kr – 2/5 (h1: n)

Hermitage, Delas Tourette 2000

1.900 kr – 2/5 (h5: h)

Hermitage, Jaboulet 1981

2.100 kr – 4/5 (h3: f)

Hermitage, Jaboulet 1986

2.300 kr – 3/5 (h3: f)

Hermitage, Jaboulet 1992

2.400 kr – 2/5 (h3: f)

Saint Joseph, Chapoutier 1997

1.100 kr – 2/5 (h3: a)

Italien

Barbaresco, Santo Stefano 2013

1.500 kr (h4: d)

Aglianico, Dal re Irpinia Aglianico, Dan Gregorio 2015

1.000 kr (h123: d)

Barolo, Tresüri, Mauro Sebaste 2015

1.200 kr (h3: o)

Brunello di Montalcino, Castelgiocondo, Frescobaldi 2018

1.300 kr (h122: d)

Chianti Rufina, Nipozzano, Frescobaldi 2019

1.000 kr (h121: a)

Etna Rosso, Tenuta, Terre Nere 2016

1.100 kr (h5: g)

Flaccianello, Agricola Fontodi, Vino da Tavola 1990

3.200 kr (h3: c)

Valpolicella, Amarone, Torre del Falasco 2018

1.000 kr (105: a)

Valpolicella, Recioto, Valpenta 2017

1600 kr (h2: a)

Valtelina, Mazer, Nino Negri 2013 – Mazerska kvartettsällskapets givna favorit.

1.000 kr (h2: c)

Argentina

Mendoza, Las Notas de Jean-Claude, Tapiz 2012 – vinmakaren från Ch Pétrus.

1.500 kr (h2: k)

Mendoza, Trapiche Gran Medalla, (Bordeuxblandning), Uco Valley 2014, – Speciell framtagen för Trapiches 125-årsjubiléum.

1.300 kr (h5: d)

Australien

Brown Brothers, Muscat Late Harvest, Victoria, 1997 Dessertvin

1.100 kr (h6: o)

Cape Mentelle, Grange Margret River 1995

1.300 kr (h2: c)

Ch Reynella, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale 1995

1.300 kr (h5: j)

Hardy’s Eileen Hardy, Shiraz, McLaren Vale 1995

2.000 kr (h3: e)

Penfolds, Grange Hermitage 1981

9.000 kr – 4/5 (h1: c, h3: h)

Penfolds, Grange Hermitage 1993

5.000 kr (h3: h)

Peter Lehman, Barossa Valley, Peppers Marananga Cabernet Sauv. 2004

1.300 kr – (h3: a)

Wynns Coonawarra Estate, Cabernet Sauv. 1982

1.800 kr – (h2: i)

Chile

Maipo, Don Melchor Concha y Toro 1996

1.500 kr (h1: a)

Maipo, Cono Sur Cabernet Sauvignon 20 barrels, 2007

1.100 kr (h6: o)

Grekland

Biblia Chora, Ktima, Makedonien, 2020

1.000 kr (h1: f)

Achaia, Cavino, Cabernet Sauvignon Syrah 2007

1.000 kr (h3: b)

Israel

Galil, Pinot Noir, Yiron Vineyard, 2013

1.000 kr (h2: b)

Nya Zeeland

Pask Merlot, Hawkes Bay, 1998

1.200 kr (h5: j)

Sverige

Gute Vin Röd, Lukase 2004

800 kr (inte god, men kul) (h2: l)

Terre Scania – vit, Vingården i Klagshamn 2021. Solaris, halvtorr, generös, fruktig.

1.000 kr (h4: o)

Storbritannien

Hattingley Valley, Sparkly Wine, 2013

1.600 kr (engelsk ”Champagne”) (h3: m)

Sydafrika

Annandale Cabernet Sauvignon, Stellenbosch 2004

1.000 kr (h3: j)

Bosman Pinotage, Wellington 2015

1.000 kr – (h101: d)

Kallista Vriesenhof, Stellenbosch 1995

1.000 kr – 4/5 (h4: m)

Meerlust Merlot, Stellenbosch 1995

1.000 kr – 4/5 (h1: p)

Maria, Noble Late Harvest, Neethlingshof, Stellenbosch 2010

800 kr – (h6: b)

Tyskland

Pfalz, 5 Wingert Riesling, Halbtrocken 2015

900 kr (h123: c)

Mosel, Fritz Haag, Brauneberger Juffer Sonnen Uhr, Riesling Auslese, 2009

2.600 kr (h6: o)

Mosel, A Zimmermann, Bernkastel-Kueser Kardinalsberg, Riesling Auslese, 2007

1.200 kr (h6: i)

Nahe, Dönnhoff, Kabinett Riesling, 2009

1.400 kr (h6: j)

Nahe, Schäfer-Frölich Bockenauer Felseneck, Riesling Trocken GG 2020

1.400 kr (h1: c)

Rheingau, Leitz, Magic Mountain, Rüdisheimer Riesling, 2021

900 kr (h3: n & o)

Ungern

Hetszölö, Tokaijer, Aszu 5 P, 2008, 50cl – rekommenderad i Decanter 2015

1.200 kr (h1: r)

USA

B Doon, Cigare Volant, CA, 1996

900 kr – 3/5 (h1: 0)

Napa Valley, Caymus Vineyards Cabernet Sauvignon 1993

1.800 kr – 3/5 (h1: l)

Napa Valley, Dalle Valle Vineyards 1989

2.500 kr – (h3: e)

Napa Valley, Fischer Vineyards Cabernet Sauvignon 1988

1.200 kr – (h3: d)

Napa Valley, Freemark Abbey Cabernet Sauvignon 1982

2.100 kr – 5/5 (h1: k)

Napa Valley, Kapsandy, State Lane Vineyard 2006

2.500 kr (h1: c) – Ska dekanteras

Napa Valley, Phelps, Vineyards Cabernet Sauvignon 1994

1.900 kr (h1: f & h3:d)

Napa Valley, Stags Leap Wine Cellars, Cabernet Sauvignon 1996

2.500 kr (h3: c)

Napa Valley, ZD Winery Cabernet Sauvignon 1995

1.800 kr – 4/5 (h1: k)

Sonoma Valley, Ghost Pines Zinfandel 2016

1.000 kr – (106: d)

Sonoma Valley, Macmurray Pinot Noir Russian River Valley 2016

1.000 kr (h100: b)

Sonoma Valley, Rancho Zabaco Zinfandel 2019

1.000 kr (h3: a)

Sonoma Valley, Ravenswood Zinfandel 1995

1.200 kr (h3: a)

Madeira

Malwasia, Reserve, Madeira 1895

10.000 kr (h3: a)

Terrantez, Madeira 1842

85.000 kr (h2: k)

Terrantez, Madeira 1877

29.000 kr (h2: k)

”T”, Terrantez, Madeira 1877

31.000 kr (h2: m)

Porto, portvin och Portugal

Caves do Barracao, Garrafeira Particular 1970 – Rödvin

1.800 kr – (h6: k)

Colheita Port, 1958

2.900 kr – (h6: k)

Grahams Port, LBV 1982

1.900 kr – 3/5 (h1: h)

Fonseca Vintage Port 1997

1.500 kr – 4/5 (h2: f)

Vintage Character Port, V&S 1987

1.300 kr (h3: a)

Taylor’s Vintage Port, Vila Nova de Gaia 2016

1.900 kr (h3: f)

Listan uppdateras fortlöpande (ca 300 st – 19 april 2024).

Reservation för felaktigheter i pris.

Sommelier Patrik Cornelius
Sommelier Patrik Cornelius

Har gästen alltid rätt?

Sedan mina första stapplande steg på restauranggolvet har jag fått lära mig att gästen alltid har rätt. Men i det här unika fallet, är det är jag, restaurangens sommelier, som bedömer om vinet är prisvärt eller inte. Jag vet att gästen alltid har rätt… men detta är det gyllene undantaget. Om jag finner att vinet är sämre än priset och årgången (!), kommer jag att erbjuda en reduktion – inte av vinet, utan på priset (nördigt vinskämt) eller ett annat vin ur det mer ordinarie sortimentet.

Att dricka äldre viner innebär att doften och smaken har förändrats under decennier i vinkällaren. Doften kan vara underbar och smaken plattare än vad ett yngre vin erbjuder. Det betyder att dricka ett vin från sitt födelseår är kul och spännande, men för många av oss krävs det också en dos romantik för att verkligen uppskatta ett länge lagrat hantverk.

Vinet lever – leve vinet!

Vinsamlare är välkomna att också mejla mig för ev byten, typ en Bx 82:a mot en Bx 96:a, patrik.cornelius(at)wasahof.se

Årgångstabell hittar du här!