Vin

Vi har två vinlistor. En för vardagen i matsalen och en speciallista med mer eller mindre berömda finviner från vår gamla vinkällare. Speciallistan finns längst ned på den här sidan.

Mejla vår sommelier om han ska plocka fram något ur samlingarna för att fira jubilaren. Helst med någon dags varsel: patrik.cornelius(at)wasahof.se. För att boka vinprovning mejla: bokabord(at)wasahof.se

För vinentusiasten serverar vi – i baren, ett vinprovningspaket från 160 kr. Beställ ett vinpass i baren.

Avslutningsvis så kommer här litet skryt. Wasahofs vinlista är rekommenderad av ingen mindre än Jane Anson – i november 2022 och Wasahof-omdömet är inklistrat nedan. Wasahof ligger i toppen i Skandinavien tillsammans med PM&vänner – vi är så stolta.

Vinlista

Vi håller för närvarande på att uppdatera vinlistan, se upp för eventuella förändringar…:-)

Mousserande

Cava Macia Bach Brut, Penedés, Spanien

Vinet är gjort på de klassiska cavadruvorna Macabeo, Xarello och Parellada i ungefär lika stora delar.  Cavan har genomgått en andra jäsning på butelj i 9 månader.

Vinet är torrt, friskt med toner av vita frukter såsom äpplen och päron. Inslag av citrustoner och med ett krämigt avslut med elegant mousse. Vinet passar som  aperitif, förrätter med skaldjur eller kallskuret och ostar. Veganskt.

Glas 125 kr | Flaska 564 kr

Crémant de Loire, Château Charmille, Frankrike

Vinet är gjort på Chenin Blanc 70%, Chardonnay 10%, Cabernet Franc 20% från Anjou och Touraine. Medelstor smak med toner av citron, mandarin och exotiska frukter. Inslag av citron och bär. Vinet lagras sedan 18 månader på sin jästfällning. Till skaldjur, fisk, kallskuret, ostbrickan och till olika fruktdesserter. Och som aperitif!  

Glas 150 kr | Flaska 675 kr

Champagne Etienne Dumont Brut, Maison Burtin

Maison Burtin har sitt säte i Epernay och är en av Champagnes stora négocianter. Huset ägs av det berömda champagnehuset Lanson. Druvblandningen är Pinot Meunier 53%, Pinot Noir 41%, Chardonnay 6%. Doften är med aromer av röda bär och och citrus. Smaken har toner av jordgubb, päron, citron, och hasselnötter med bra längd och elegant mousse. Passar till allt från apéritif till havets läckerheter eller fisk eller lättare kötträtter. Vinet ligger på sin jästfällning i minst 15 månader innan degorgering. Dosage 9 gr/L

Glas 199 kr | Flaska 897 kr

Champagne Saint Marceaux Brut

Champagnen serverades vid den officiella invigningen av Parisutställningen 1900 och var den champagne som döpte lyxångaren Normandie. Druvorna är Pinot Noir 34%, Pinot Meunier 33%, Chardonnay 33%.

Vinet doftar röda äpplen med ton av mandel. Frisk och fruktig smak av vinteräpplen, citrus och inslag av mineral. Passar till ostron, fisk- och skaldjursrätter som förrätter eller som varmrätter. Gärna till ank- eller gåsleverterriner. Man använder bara must från den första pressningen. Vinet lagras i de underjordiska källarna, där buteljerna ligger på jästfällning i 18 månader, dosage 10gr/L. 

Flaska 1.100 kr

Raventós i Blanc 2021, Blanc de Blanc,  Årgångs-CAVA

Raventós i Blanc är en vingård med en av de längsta dokumenterade vinodlingstraditionerna i världen. Familjegården där viner nu produceras har tillhört familjen Raventós sedan 1497. Idag driver Pepe Raventós företaget, den tjugoförsta generationen av familjen. Han använder sig av biodynamiska vinodlingsmetoder. Varje druvsort separeras i vinmakningsprocessen för att skapa den perfekta blandningen av Macabeo, Xarello, Pallada och Malvasia de Sitges. Flasklagring med jästfällningen är på minst 18 månader. Vinet är torrt, fruktigt och har en lång och härlig eftersmak med brödighet, citrus, grape och äpple.

Flaska 900 kr

Le noble Blanc de Blanc Grand Cru MAG 2019, Champagne

Vinfirmans är familjeägd och gör en mängd olika kvalitetschampagner. Druvorna kommer från vinbyn Chouilly. Komplex, nyanserad och mycket frisk smak med inslag av tropiska frukter, gula äpplen, rostat bröd, nougat, mineral och apelsin. Majoriteten av vinet är från 2016 och har lagrats på Magnumbutelj.

En ny typ av årgångschampagne. Vinet fick 92 poäng i World of Fine Wine.

Flaska 1.400 kr

Philipponnat Blanc de Noir 2018, Extra Brut, Champagne

Årgångschampagne. Intensiv och komplex doft och smak. Druvorna, Pinot Noir, kommer från Grand Cru- och Premier Crulägen i Montagne de Reims och Mareuil-sur-Ay. Must enbart från första pressning, varav en del får jäsa på tank och genomgå viss malolaktisk jäsning och resten jäser i ekfat. Efter buteljering ligger vinet på jästfällningen i fem till sju år för att uppnå maximal komplexitet. Dosage: 4,5 gr per liter

Flaska 1.600 kr

Henriot vintage 2014, Brut, Champagne

Årgångschampagne. Pinot Noir 62% Chardonnay 24% Pinot Meunier 14%. Ljust gyllene färg, komplex doft med smör och digestivkex, mycket torr, intensiv fruktighet, hög syra, citrus och Briochekaraktär, elegant. Jäser på stålfat och ligger 89 månader på sin jästfällning. Dosage 3 gram/ liter.

Flaska 1.700 kr

Cava Freixenet Alkoholfri, 0,0: 25cl

Flaska 125 kr (25cl)

Vita viner

Lätta, krispiga och friska

Muscadet-sur-lie, Sèvre et Maine, Loire, Frankrike

Glas 125 kr | Flaska 564 kr

Rias Baixas, Lat 42, Galicia, Spanien

Glas 149 kr | Flaska 670 kr

Chablis, Domaine de Biéville, Bourgogne, Frankrike

Glas 179 kr | Flaska 805 kr

Rena, strama, medelfylliga

Sinfonia, Verdejo, Tierra de Castilla, Spanien

Glas 123 kr | Flaska 555 kr

Rheingau Riesling, Rüdesheimer, Tyskland

Glas 149 kr | Flaska 670 kr

Attitude Sauvignon Blanc ”Sancerre”, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike

Glas 179 kr | Flaska 805 kr

Runda och generösa

Rioja Blanco, Bodegas Campillo, Barrica, Spanien

Glas 153 | Flaska 690 kr

Monterey, Hahn Family Chardonnay, Kalifornien

Glas 163 | Flaska 735 kr

Bourgogne Réserve, Nuiton-Beaunoy, Frankrike

Glas 179 | Flaska 805 kr

Viner på flaska

2022 Picpoul de Pinet Languedoc-Roussillon, Frankrike

Flaska 620 kr

2023 Soave Classico DOC, Zonin, Venetien, Italien

Flaska 610 kr

2020 Alsace Gewurtztraminer, Gisselbrecht, Frankrike

Flaska 690 kr

2021 Tokaji Dry Furmint Royal Tokaji, Ungern

Flaska 740 kr

2022 Alsace Riesling, Kuentz-bas, Frankrike

Flaska 775

2021 Marlborough, Cloudy Bay Vineyards, Nya Zeeland  

Flaska 950

2023 Sancerre Blanc, Domaine Vacheron, Loire, Frankrike

Domaine Vacheron är ett av stjärnskotten i Sancerre. Familjen Vacheron gör ett rent, rakt och friskt vin på Sauvignon Blanc. Egendomen på 45 hektar och är helt biodynamiskt skött. Jordmånen består främst av Silex – flinta, med inslag av caillottes – kalkste. Skördeuttaget är mycket lågt och Vacheron har lyft Sancerre till nya nivåer. Stockarna är 30 – 60 år gamla och växer på 300 meters höjd. Vinet skördas för hand. Efter avslutad jäsning lagras vinet ytterligare 4 månader sur-lie, dvs på jästfällningen.

Flaska 1.100 kr

2022 Chablis 1er cru, Vau de Vey, Domaine Laroche, Frankrike

Vingården Premier Cru Vad de Vey ger ett smakrikt vin. Jordmånen består av märgel, kalksten, mineraler och ostronfossiler. Egendomen är med sydöstlig orientering. Druvorna är manuellt skördade, försiktigt pressade, hälften av vinet lagras på ekfat och resten i ståltankar i 13-14 månader.

Vinet är balanserat med bra längd och mycket koncentrerat. Vinet passar utmärkt till fisk, skaldjur, gratinerade skaldjur, kyckling och vitt kött. Perfekt till krämig risotto.

Flaska 1.200 kr

2014 Alsace Riesling Grossi Lauge, Hugel et fils, Riquewihr, Frankrike

Handskördade druvor som växt i jordmånen kalksten vid Riquewihr. 

Vinet lagras med sin jästfällning i temperaturkontrollerade stålfat och därefter lagras 30% av vinet i burgundiska ekfat. Vinet genomgår en försiktig filtrering precis före buteljeringen. Vinstockarna är 30 år gamla.

Smaken är torr och intensiv och passar till fisk, skaldjur, gratinerade skaldjur och passar förstås perfekt till en av våra platåer.

Flaska 1.350 kr

2022 Meursault, Domaine Faively, Bourgogne, Frankrike

Vinmakare är Jérôme Flous. Vinet är gjort på 100% Chardonnay. Gården gränsar mot den prestigefyllda Puligny-Montrachet. Jordmånen är kalksten, märgel och lera. Vinet är elegant och fruktig doft med inslag av päron, vita blommor, citrus, grapefrukt, mandel och fat. Smaken är fyllig, välbalanserad och krispig med en fin syra. Karaktärsfull och ursprungstypisk. Druvorna plockades och sorterades för hand. De pressades och musten fick sedan jäsa i ca 4 veckor i ekfat, varav mindre än en tredjedel är nya fat. Vinet har lagrats 14 månader på franska ekfat tillsammans med sin jästfällning. Passar utmärkt till kyckling, kalkon, fisk eller skaldjur.

Flaska 1.450 kr

2021 Chassagne-Montrachet 1er cru, Villamont, Bourgogne, Frankrike

Från vingården les Embazées. Torrt, fylligt och friskt med avrundande smörhet. Nya ekfat under jäsningen, sedan omdragning till begagnade. Fransk vinfirma med ägare från Schweiz.

Flaska 1.500 kr

Rosé

Rosé Méridionale, IGP, Frankrike

Glas 125 kr | Flaska 564 kr

Côtes de Provence, Esprit Gassier, Frankrike

Glas 153 kr | Flaska 690 kr

Röda viner

Lätta och saftiga

Rheinhessen, Max Mann Pinot Noir, Tyskland

Glas 129 kr | Flaska 580 kr

Brouilly, Louis Latour, Beaujolais, Frankrike

Glas 149 kr | Flaska 670 kr

Fruktiga, runda och medelfylliga

Ventoux, La Vielle Ferme, Rhône, Frankrike

Glas 125 kr | Flaska 563 kr

Faustino VII, Rioja (ekfatslagrad), Spanien

Glas 136 kr | Flaska 614 kr

Sancerre Rouge, St Laurent, Cirotte, Loire, Frankrike

Glas 179 kr | Flaska 805 kr

Fruktiga, fylliga och kryddiga

Bousquet Cabernet Sauvignon, Mendoza, Arg.

Glas 136 kr | Flaska 610 kr

Lirac, Le Petit Prince, Côte du Rhône, Ogier, Frankrike

Glas 152 kr | Flaska 685 kr

Château Coucheroy 2020, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike

Glas 179 kr | Flaska 805 kr

Viner på flaska

Chianti Riserva Rufina, Frescobaldi, Toscana, Italien

Flaska 800 kr

Alsace Pinot Noir, Gustave Lorentz, Frankrike

Flaska 850 kr

Barolo DOCG 2017, Coop Trad, Piemonte, Italien

Ett rött och kraftfullt vin från Piemonte i norra Italien. Vinet är gjort på druvan Nebbiolo. Druvorna skörda i skördas slutet av september-början av oktober. Druvorna krossas och musten macerar i ca 14 dagar innan musten överförs till ståltankar för jäsning. Musten tillsätts även med en del torkade druvor under alkoholjäsningen. Vinet lagras sedan på ekfat i 24 månader innan ytterligare lagring på flaska i ett år.

Vinet har en mycket trevlig fruktig doft med finstämd kryddighet. Doften har även toner av torkad frukt och integrerade fattoner. Smaken är generös, torr med en härlig mogen bärfrukt. Fin stramhet och tanninstruktur. Lång eftersmak och en liten begynnande mognadston. Passar till kalv och lammrätter med grillade grönsaker och rotsaker. Smakrika vegetariska rätter. Lagrade hårdostar eller bara som det är.

Flaska 850 kr

Luis Martini, Lake & Sonoma County, Kalifornien, USA

Cabernet Sauvignon från Sonoma Valley. Fruktig, rund och kraftfull.

Flaska 900 kr

Protos 27, 2020, Ribera del Duero, Spanien

Protos är grekiska för ”Den första”, 1927 startade en grupp vinodlare det kollektiv som nu blivit företaget som idag heter Bodegas Protos. Bodegas Protos består av 1400 hektar av de Tempranillo-odlingar utspridda på diverse lotter över hela området. De flesta på södervända kullar för de mest gynnsamma solförhållandena. Vinerna ifrån Protos är kända för sitt klassiska uttryck och mycket goda kvalitet. År 2008 byggdes den helt nyskapande och ultramoderna anläggningen i byn Peñafiel. Ett lager med terracottaplattor fångar upp solvärmen och leder den vidare genom ventilationssystemet. Större delen av byggnaden är under jord för att kunna hålla perfekt temperatur för vinproduktionens olika steg. Gångarna för lagring under vineriet är långa och det sägs att det ska finnas hemliga underjordiska vägar in till borgen Castillo de Peñafiel. Vinet är gjort på druvan Tinta del Pais. Vingårdarna ligger på 800 meters höjd nära Burgos. Vinstockarna är mer än 50 år gamla. Jordmånen är alkalisk lerjord och druvorna skördas för hand. Skördeuttaget är 2.500kg/ha. Musten jäser i ståltank, sedan sker malolaktiska jäsningen i nya franska ekfat. Vinet lagras sedan ytterligare 16 månader i faten och ytterligare 12 månader på flaska. 

Vinet har en fruktig och elegant doft av mogna mörka bär, kryddor och rostade fat. Smaken är mycket välbalanserad, mjuk, fruktig smak med runda fina tanniner. Lång angenäm eftersmak. Vinet passar till smakrika grönsaksrätter eller kötträtter av ljust eller mörkt kött, skaldjursrätter som är gratinerade med smakrika såser eller till lagrade ostar.

Flaska 900 kr

Jesús Madrazo, Rioja, Specialimport till Wasahof, Spanien

En av Spaniens intressantaste vinmakare har startat eget. Jesús köper in perfekt mogna druvor, vinifierar, fatlagrar och buteljerar. Vinet passar till kraftigare kötträtter och lamm.

Flaska 900 kr

Pomerol 2021, Château Plince, Bordeaux, Frankrike

Vingården utgör 8,66 hektar och är planterad med 72% merlot, 23% cabernet franc och 5% cabernet Sauvignon.  Järnrik och lerig jordmån. Slottet ligger straxt utanför byn Causseau i Pomerol och har ägts av familjen Moreau i över fyra generationer. Grannar är Château Nenin och La Pointe. Vingården sköts traditionellt med stor omsorg under hela året – bladgallring och gröna skördar – för att producera optimalt mogen frukt som uttrycker egendomens terroir. Efter skörden sorteras druvorna noggrant och överförs till termoreglerade cementtankar där de lagras under en förjäsningsmaceration. Efter ett par veckor förs vinet över till franska ekfat, ⅓ nya, för den malolaktiska jäsningen, följt av 18 månaders lagring. Château Plince producerar en klassisk Pomerol med djup och koncentration. Vinet är underbart som det är men kan förstås få en lagrad ost att sjunga. Vinet passar också fint till vår entrecôte och lamm.

Flaska 950 kr

Brunello di Montalcino, Villa al Cortile, Toscana

Vingårdarna är fördelade på två områden av Montalcino och sträcker sig i både syd-västlig och nord-östlig riktning. Sammantaget har egendomen 12 hektar med vingårdar. Druvorna skördas för hand och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar med skal. Musten pumpas över skalen under ca. 12 dagar. Malolaktisk jäsning sker naturligt. Vinet lagras 6 månader på franska ekfat och sedan 6 månader på flaska. Doften är komplex, elegant, ursprungstypisk och blommig doft av röda körsbär, nypon, mineral, viol, bergamott, balsamico, örter och inslag av fat. Smaken är djup, nyanserad och mycket lång smak med klassisk karaktär och balans mellan pigg fräschör, röd frukt, frisk syra och mogna tanniner. Passar till grillade rätter på nötkött och lammstek.

Flaska 1.150 kr

Côte de Nuit Village, Reine Pedauque, Bourgogne, Frankrike

Reine Pédauque Bourgogne Côte de Nuits Villages har i doften inslag av hallon, kryddor och en blommig ton. Smaken är lång och elegant med fina inslag av röd frukt, krydda och välintegrerade fat. Druvorna har avstjälkas och jäsningen genomförs i rostfria ståltankar. Efter den malokatiska jäsningen följer en lagring i franska ekfat under 15 månader. Till lätta och medelkraftiga kötträtter.  Reine Pédauque har sitt ursprung i den kända Parisrestaurangen La Rôtisserie de La Reine Pédauque som 1936 skapade en egen vinserie. Ägarna till restaurangen familjen André utvecklade verksamheten ytterligare då man 1949 byggde upp en vinfirma med säte i Beaune. Druva Pinot Noir.

Flaska 1.150 kr

Château Rauzan-Ségla 1983, Margaux, Bordeaux, Frankrike, SLUT

En av världens mest berömda viner, pröva så förstår du varför! Många år i Wasahofs källare och skapat ett moget och mjukt vin med mognadsdofter. Passar till det mesta såsom vår entrecôte och lamm. Förstås också njutbar på egen hand med några kamrater och litet ost.

Flaska 2.900 kr

Jesús Madrazo, Rioja, Specialimport till Wasahof, Spanien

En av Spaniens intressantaste vinmakare har startat eget. Jesús köper in perfekt mogna druvor, vinifierar, fatlagrar och buteljerar. Vinet passar till kraftigare kötträtter och lamm.

Flaska 900 kr

2015 Saint-Estèphe, Château Capbern, Bordeaux, Frankrike

Flaska 1.300

Dessertviner

2018 Tokaji Late Harvest, Ungern

Glas 90 kr

Sauternes, Château Fontaine, Bordeaux, Frankrike, 5 cl

Glas 140 kr

Porto, Taylor’s Tawny 10 years, Portvin, Portugal, 5 cl

Glas 100 kr

PRISAVVIKELSER KAN FÖREKOMMA

Speciallista – viner från vinkällaren

Med reservation för prisförändringar.

Sommelier Patrik Cornelius
Sommelier Patrik Cornelius

Har gästen alltid rätt?

Sedan mina första stapplande steg på restauranggolvet har jag fått lära mig att gästen alltid har rätt. Men i det här unika fallet, är det är jag, restaurangens sommelier, som bedömer om vinet är prisvärt eller inte. Jag vet att gästen alltid har rätt… men detta är det gyllene undantaget. Om jag finner att vinet är sämre än priset och årgången (!), kommer jag att erbjuda en reduktion – inte av vinet, utan på priset (nördigt vinskämt) eller ett annat vin ur det mer ordinarie sortimentet.

Att dricka äldre viner innebär att doften och smaken har förändrats under decennier i vinkällaren. Doften kan vara underbar och smaken plattare än vad ett yngre vin erbjuder. Det betyder att dricka ett vin från sitt födelseår är kul och spännande, men för många av oss krävs det också en dos romantik för att verkligen uppskatta ett länge lagrat hantverk.

Vinet lever – leve vinet!

För kontakt; patrik.cornelius(at)wasahof.se

Årgångstabell hittar du här!