Vinlista
Vi har två vinlistor. En för vardagen i matsalen och en speciallista med mer eller mindre berömda finviner från vår gamla vinkällare. Speciallistan finns längst ned på den här sidan.
Mejla vår sommelier om han ska plocka fram något ur samlingarna för att fira jubilaren. Helst med någon dags varsel: patrik.cornelius(at)wasahof.se. För att boka vinprovning mejla: bokabord(at)wasahof.se
För vinentusiasten serverar vi – i baren, ett vinprovningspaket från 160 kr. Beställ ett vinpass i baren.
Avslutningsvis så kommer här litet skryt. Wasahofs vinlista är rekommenderad av ingen mindre än Jane Anson – i november 2022 och Wasahof-omdömet är inklistrat nedan. Wasahof ligger i toppen i Skandinavien tillsammans med PM&vänner – vi är så stolta.
Vin
Vi håller för närvarande på att uppdatera vinlistan, se upp för eventuella förändringar…:-)
Mousserande
Cava Macia Bach Brut, Penedés, Spanien
Vinet är gjort på de klassiska cavadruvorna Macabeo, Xarello och Parellada i ungefär lika stora delar. Cavan har genomgått en andra jäsning på butelj i 9 månader
Vinet är torrt, friskt med toner av vita frukter såsom äpplen och päron. Inslag av citrustoner och med ett krämigt avslut med elegant mousse. Vinet passar som aperitif, förrätter med skaldjur eller kallskuret och ostar. Veganskt.
Glas 125 kr | Flaska 550 kr
Crémant de Bordeaux, Haut-Mouleyre, Entre deux Mers, Frankrike
Vinet tillverkas Bordeaux, Entre-deux-Mers. Druvorna är Sémillon och Merlot. Smaken är torr och frisk med rena fruktsyror. Små, fina, bubblor som dröjer kvar länge. Medelstor smak med inslag av gula äpplen, persika, päron, rostade hasselnötter och mandel avrundad med lätt vaniljton. Vinet lagras sedan 11 månader på sin jästfällning.
Till skaldjur, kallskuret, ostbrickan och till olika fruktdesserter. Och som aperitif!
Champagne Etienne Dumont Brut, Maison Burtin
Maison Burtin har sitt säte i Epernay och är en av Champagnes stora négocianter. De tillverkar en prisvärd och kvalitetativ champagne, huset ägs av det berömda champagnehuset Lanson. Druvblandningen är Pinot Meunier 53%, Pinot Noir 41%, Chardonnay 6%. Doften är med aromer av röda bär och och citrus. Smaken har toner av jordgubb, päron, citron, och hasselnötter med bra längd och elegant mousse.
Passar till allt från apéritif till havets läckerheter eller fisk eller lättare kötträtter.
Vinet ligger på sin jästfällning i minst 15 månader innan degorgering. Dosage 9 gr/L
Glas 195 kr | Flaska 860 kr
Champagne Saint Marceaux Brut
Champagnen serverades vid den officiella invigningen av Parisutställningen 1900 och var den champagne som döpte lyxångaren Normandie. Druvorna är Pinot Noir 34%, Pinot Meunier 33%, Chardonnay 33%.
Vinet doftar röda äpplen med ton av mandel. Frisk och fruktig smak av vinteräpplen, citrus och inslag av mineral. Passar till ostron, fisk- och skaldjursrätter som förrätter eller som varmrätter. Gärna till ank- eller gåsleverterriner. Man använder bara must från den första pressningen. Vinet lagras i de underjordiska källarna, där buteljerna ligger på jästfällning i 18 månader, dosage 10gr/L.
Raventós i Blanc 2021, Blanc de Blanc, Årgångs-CAVA
Raventós i Blanc är en vingård med en av de längsta dokumenterade vinodlingstraditionerna i världen. Familjegården där viner nu produceras har tillhört familjen Raventós sedan 1497. Idag driver Pepe Raventós företaget, den tjugoförsta generationen av familjen. Han använder sig av biodynamiska vinodlingsmetoder. Varje druvsort separeras i vinmakningsprocessen för att skapa den perfekta blandningen av Macabeo, Xarello, Pallada och Malvasia de Sitges. Flasklagring med jästfällningen är på minst 18 månader. Vinet är torrt, fruktigt och har en lång och härlig eftersmak med brödighet, citrus, grape och äpple.
Le noble Blanc de Blanc Grand Cru MAG 2016, Champagne
En ny typ av årgångschampagne. Vinet fick 92 poäng i World of Fine Wine.
Vinfirmans är familjeägd och gör en mängd olika kvalitetschampagner. Druvorna kommer från vinbyn Chouilly. Komplex, nyanserad och mycket frisk smak med inslag av tropiska frukter, gula äpplen, rostat bröd, nougat, mineral och apelsin. Majoriteten av vinet är från 2016 och har lagrats på Magnumbutelj.
Philipponnat Blanc de Noir 2018, Extra Brut, Champagne
Årgångschampagne. Intensiv och komplex doft och smak. Druvorna, Pinot Noir, kommer från Grand Cru- och Premier Crulägen i Montagne de Reims och Mareuil-sur-Ay. Must enbart från första pressning, varav en del får jäsa på tank och genomgå viss malolaktisk jäsning och resten jäser i ekfat. Efter buteljering ligger vinet på jästfällningen i fem till sju år för att uppnå maximal komplexitet. Dosage: 4,5 gr per liter
Cava Freixenet Alkoholfri, 0,0: 25cl
Vita viner
Lätta, krispiga och friska
Muscadet-sur-lie, Sèvre et Maine, Loire, Frankrike
Rias Baixas, Albariño Martin Codax, Galicia, Spanien
Chablis, Domaine de Biéville, Bourgogne, Frankrike
Rena, strama, medelfylliga
Picpoul de Pinet, Languedoc-Roussillon, Frankrike
Alsace Riesling, Kuentz Bas, EKO, Frankrike
Attitude Sauvignon Blanc ”Sancerre”, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike
Sancerre, Saget La Perrière, Loire, Frankrike
Runda och generösa
Rioja Blanco, Bodegas Campillo, Barrica, Spanien
Monterey, Hahn Family Chardonnay, Kalifornien
Bourgogne Réserve, Nuiton-Beaunoy, Frankrike
Komplexa
Alsace Gewurtztraminer, Kuhn, Frankrike
Flaska 780 kr
Le Haut-Lieu Sec 2021, Domaine Huet, Vouvray, Loire
Vinmakare Noel Pinguet druvan är Chenin Blanc 100%. Vingården Le Haut-Lieu omfattar 9 hektar. Vinrankornas genomsnittsålder är 25 år. Jordmånen utgörs av kalkrika sediment och lera. Druvorna skördades för hand.
Vinet har en fruktig och ren doft med inslag av blodapelsin, örter, citrus, päron, äpple och lite honung. Smaken är torr med en hög fin syra och fin mineralitet. Vinet bjuder på en lång, härlig eftersmak med en ton av blodgrapefrukt som avrundar med en angenäm bitterhet. 50% av vinet har lagrats 6 månader i franska ekfat, demi-muids. Resterande del har enbart lagrats i ståltank. Vinet kan drickas redan nu men även under gynnsamma förhållanden lagras fram till 2036. Vinet passar till konfiterat lammlägg, anka, fågel eller härliga, milda ostar. Domaine Huet arbetar helt efter biodynamiska principer.
Alsace Riesling Estate, Hugel et fils, Riquewihr, Frankrike
Handskördade druvor som växt i jordmånen kalksten vid Riquewihr.
Vinet lagras med sin jästfällning i temperaturkontrollerade stålfat och därefter lagras 30% av vinet i burgundiska ekfat. Vinet genomgår en försiktig filtrering precis före buteljeringen. Vinstockarna är 30 år gamla.
Smaken är torr och intensiv och passar till fisk, skaldjur, gratinerade skaldjur och passar förstås perfekt till en av våra platåer.
Sancerre, Pascal Jolivet, Loire, Frankrike
Vinet är gjort på Sauvignon blanc. Vinet har en frisk syra som får både näsan och gommen att vibrera. Toner av krusbär, fläder, grapefrukt och en antydan av honung, oekad. Passar till fisk, skaldjur och getost. Pascal Jolivet är en legendarisk producent vars viner finns på många av de riktigt berömda krogarna på den europeiska kontinenten.
Sancerre Blanc 2022, Domaine Vacheron, Loire, Frankrike
Domaine Vacheron är ett av stjärnskotten i Sancerre. Familjen Vacheron gör ett rent, rakt och friskt vin på Sauvignon Blanc. Egendomen på 45 hektar och är helt biodynamiskt skött. Jordmånen består främst av Silex – flinta, med inslag av caillottes – kalkste. Skördeuttaget är mycket lågt och Vacheron har lyft Sancerre till nya nivåer. Stockarna är 30 – 60 år gamla och växer på 300 meters höjd. Vinet skördas för hand. Efter avslutad jäsning lagras vinet ytterligare 4 månader sur-lie, dvs på jästfällningen.
Rully Blanc Premier Cru, Maison Jacques Dury, Bourgogne, Frankrike
Smaken har djup och elegant karaktär med fyllig munkänsla och tydliga toner av gula och gröna äpplen, citrus och subtil kryddighet. Bra intensitet och långt avslut. Passar till smakrikare anrättningar med skaldjur och fisk.
Chablis 1er cru, Vau de Vey 2021, Domaine Laroche, Frankrike
Vingården Premier Cru Vad de Vey ger ett smakrikt vin. Jordmånen består av märgel, kalksten, mineraler och ostronfossiler. Egendomen är med sydöstlig orientering. Druvorna är manuellt skördade, försiktigt pressade, hälften av vinet lagras på ekfat och resten i ståltankar i 13-14 månader.
Vinet är balanserat med bra längd och mycket koncentrerat. Vinet passar utmärkt till fisk, skaldjur, gratinerade skaldjur, kyckling och vitt kött. Perfekt till krämig risotto.
Chassagne-Montrachet 1er cru 2020, Villamont, Bourgogne, Frankrike
Från vingården les Embazées. Torrt, fylligt och friskt med avrundande smörhet. Nya ekfat under jäsningen, sedan omdragning till begagnade.
Meursault, Domaine Faively, Bourgogne, Frankrike
Vinmakare är Jérôme Flous. Vinet är gjort på 100% Chardonnay. Gården gränsar mot den prestigefyllda Puligny-Montrachet. Jordmånen är kalksten, märgel och lera. Vinet är elegant och fruktig doft med inslag av päron, vita blommor, citrus, grapefrukt, mandel och fat. Smaken är fyllig, välbalanserad och krispig med en fin syra. Karaktärsfull och ursprungstypisk. Druvorna plockades och sorterades för hand. De pressades och musten fick sedan jäsa i ca 4 veckor i ekfat, varav mindre än en tredjedel är nya fat. Vinet har lagrats 14 månader på franska ekfat tillsammans med sin jästfällning. Passar utmärkt till kyckling, kalkon, fisk eller skaldjur.
Rosé
Rosé Méridionale, IGP, Frankrike
Côtes de Provence, Esprit Gassier, Frankrike
Röda viner
Lätta och saftiga
Saint Amour, Coquard, Beaujolais, Frankrike
Alsace Pinot Noir, Gustave Lorentz, Frankrike
Fruktiga, runda och medelfylliga
Ventoux, La Vielle Ferme, Rhône, Frankrike
Chinon Rouge, Raffault, Loire, Frankrike
Sancerre Rouge, St Laurent, Cirotte, Loire, Frankrike
Fruktiga, fylliga och kryddiga
Lirac, Le Petit Prince, Côte du Rhône, Ogier, Frankrike
Luis Martini, Lake & Sonoma County, Kalifornien, USA
Château Coucheroy, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike
Châteauneuf-du-Pape, Clefs de Papes, Frankrike – vinkällartips
Komplexa
Côte de Nuit Village, Reine Pedauque, Bourgogne, Frankrike
Reine Pédauque Bourgogne Côte de Nuits Villages har i doften inslag av hallon, kryddor och en blommig ton. Smaken är lång och elegant med fina inslag av röd frukt, krydda och välintegrerade fat. Druvorna har avstjälkas och jäsningen genomförs i rostfria ståltankar. Efter den malokatiska jäsningen följer en lagring i franska ekfat under 15 månader. Till lätta och medelkraftiga kötträtter. Reine Pédauque har sitt ursprung i den kända Parisrestaurangen La Rôtisserie de La Reine Pédauque som 1936 skapade en egen vinserie. Ägarna till restaurangen familjen André utvecklade verksamheten ytterligare då man 1949 byggde upp en vinfirma med säte i Beaune. Druva Pinot Noir.
Pomerol 2016, Château Plince, Bordeaux, Frankrike
Vingården utgör 8,66 hektar och är planterad med 72% merlot, 23% cabernet franc och 5% cabernet Sauvignon. Järnrik och lerig jordmån. Slottet ligger straxt utanför byn Causseau i Pomerol och har ägts av familjen Moreau i över fyra generationer. Grannar är Château Nenin och La Pointe. Vingården sköts traditionellt med stor omsorg under hela året – bladgallring och gröna skördar – för att producera optimalt mogen frukt som uttrycker egendomens terroir. Efter skörden sorteras druvorna noggrant och överförs till termoreglerade cementtankar där de lagras under en förjäsningsmaceration. Efter ett par veckor förs vinet över till franska ekfat, ⅓ nya, för den malolaktiska jäsningen, följt av 18 månaders lagring. Château Plince producerar en klassisk Pomerol med djup och koncentration. Vinet är underbart som det är men kan förstås få en lagrad ost att sjunga. Vinet passar också fint till vår entrecôte och lamm.
Château Rauzan-Ségla 1983, Margaux, Bordeaux, Frankrike
En av världens mest berömda viner, pröva så förstår du varför! Många år i Wasahofs källare och skapat ett moget och mjukt vin med mognadsdofter. Passar till det mesta såsom vår entrecôte och lamm. Förstås också njutbar på egen hand med några kamrater och litet ost.
Brunello di Montalcino, Villa al Cortile, Toscana
Vingårdarna är fördelade på två områden av Montalcino och sträcker sig i både syd-västlig och nord-östlig riktning. Sammantaget har egendomen 12 hektar med vingårdar. Druvorna skördas för hand och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar med skal. Musten pumpas över skalen under ca. 12 dagar. Malolaktisk jäsning sker naturligt. Vinet lagras 6 månader på franska ekfat och sedan 6 månader på flaska. Doften är komplex, elegant, ursprungstypisk och blommig doft av röda körsbär, nypon, mineral, viol, bergamott, balsamico, örter och inslag av fat. Smaken är djup, nyanserad och mycket lång smak med klassisk karaktär och balans mellan pigg fräschör, röd frukt, frisk syra och mogna tanniner. Passar till grillade rätter på nötkött och lammstek.
Barolo DOCG 2019, Roberto Sarotto, Italien
Ett rött och kraftfullt vin från Piemonte i norra Italien. Vinet är gjort på druvan Nebbiolo. Druvorna skörda i skördas slutet av september-början av oktober. Druvorna krossas och musten macerar i ca 14 dagar innan musten överförs till ståltankar för jäsning. Musten tillsätts även med en del torkade druvor under alkoholjäsningen. Vinet lagras sedan på ekfat i 24 månader innan ytterligare lagring på flaska i ett år.
Vinet har en mycket trevlig fruktig doft med finstämd kryddighet. Doften har även toner av torkad frukt och integrerade fattoner. Smaken är generös, torr med en härlig mogen bärfrukt. Fin stramhet och tanninstruktur. Lång eftersmak och en liten begynnande mognadston. Passar till kalv och lammrätter med grillade grönsaker och rotsaker. Smakrika vegetariska rätter. Lagrade hårdostar eller bara som det är.
Protos 27, 2020, Ribera del Duero, Spanien
Protos är grekiska för ”Den första”, 1927 startade en grupp vinodlare det kollektiv som nu blivit företaget som idag heter just Bodegas Protos. Bodegas Protos består av 1400 hektar av de Tempranillo-odlingar utspridda på diverse lotter över hela området. De flesta på södervända kullar för de mest gynnsamma solförhållandena så att druvorna får den optimala mognaden som husets viner kräver. Vinerna ifrån Protos är kända för sitt klassiska uttryck och mycket goda kvalitet. År 2008 byggdes den helt nyskapande och ultramoderna anläggningen i byn Peñafiel. Ett lager med terracottaplattor fångar upp solvärmen och leder den vidare genom ventilationssystemet. Större delen av byggnaden är under jord för att kunna hålla perfekt temperatur för vinproduktionens olika steg. Gångarna för lagring under vineriet är långa och det sägs att det ska finnas hemliga underjordiska vägar in till borgen Castillo de Peñafiel. Vinet är gjort på druvan Tinta del Pais. Vingårdarna ligger på 800 meters höjd nära Burgos. Vinstockarna är mer än 50 år gamla. Jordmånen är alkalisk lerjord och druvorna skördas för hand. Skördeuttaget är 2.500kg/ha. Musten jäser i ståltank, sedan sker malolaktiska jäsningen i nya franska ekfat. Vinet lagras sedan ytterligare 16 månader i faten och ytterligare 12 månader på flaska.
Vinet har en fruktig och elegant doft av mogna mörka bär, kryddor och rostade fat. Smaken är mycket välbalanserad, mjuk, fruktig smak med runda fina tanniner. Lång angenäm eftersmak. Vinet passar till smakrika grönsaksrätter eller kötträtter av ljust eller mörkt kött, skaldjursrätter som är gratinerade med smakrika såser eller till lagrade ostar.
Jesús Madrazo, Rioja, Specialimport till Wasahof, Spanien
En av Spaniens intressantaste vinmakare har startat eget. Jesús köper in perfekt mogna druvor, vinifierar, fatlagrar och buteljerar. Vinet passar till kraftigare kötträtter och lamm.
Dessertviner
Coteaux de Layon 2015, Ch de la Mulonnière, Loire, 5 cl
Rivesaltes Ambré, Cazes, VDN, Frankrike, 5 cl
Sauternes, Château Fontaine, Bordeaux, Frankrike, 5 cl
Pinot Gris Vendange Tardive, Engel, Alsace, Frankrike, 5 cl
Porto, Taylor’s Tawny 20 years, Portvin, Portugal, 5 cl
PRISAVVIKELSER KAN FÖREKOMMA
Viner från vinkällaren – speciallistan
Spanien
Ribera de Duero, Jésus Madrazo Seleccion 2018
Ribera de Duero, Alion, Bodega Vega Sicilia 1999
Ribera del Duero, Larao 2016
Ribera del Duero, Pesquera 1998
Ribera del Duero, Vega Sicilia, Unico 1973
Rioja, Jésus Madrazo, Crianza 2018
Rioja, Roda 1 Reserva, Bodega Roda 2016
Rioja, Sela, Bodega Roda 2020
Roja, Cune Imperial, Gran Reserva 1973
Rioja, Marquez de Murrieta, Reserva 1954
Priorat, Martinet 2017
Priorat, Serras del Priorat, Clos Figueras 2017
Tierra Salamanca, La Zorra Raro, (druva Rufete) 2015
Pago de Arìnzano, Chardonnay 2020
Txakoli, Gorka Izagirre 2017
Frankrike
Alsace
Alsace, Auxerrois, Kuentz-Bas 2018
Alsace, Riesling Mosaïk, Kuentz-Bas, Alsace 2018
Alsace Grand Cru, Pinot Gris, Bergheim, Gustav Lorentz, 2010
Bourgogne
Vita
Mâcon Azé, Domaine de la Garenne, Devillard 2018
Puligny Montrachet, Vincent Girardin 2018
Chablis Grand Cru Valmus, Louis Moreau 2020
Chablis Premier Cru Les Fourneaux, Louis Moreau 2014
Chablis Premier Cru Fourchaume, La Chablisienne 1994
Röda
Beaune Premier Cru, Vigne de l’enfant Jésus, Bouchard 1982
Bourgogne Rouge, Buxy 1998
Bourgogne, Clos de Lupé 2013
Chassagne Montrachet Rouge, Marcilly 1982 (mogen, len, frukten finns kvar, testad 2023 juni)
Le Corton, Bouchard 1995
Corton, Reine Pédauqe 1983 Mg.
Corton, Reine Pédauqe 1987 Mg.
Gevrey Chambertin, Bachey Delandes 1970
Gevrey Chambertin, Bouchard 1983
Givry Premier Cru, Domaine Joblot, 1998
Grands Echézeaux Grand Cru, Dom Rom-Conti 1961
Grands Echézeaux Grand Cru, Dom Rom-Conti 1978
Grands Echézeaux Grand Cru, Martenot 1989
Monthelie, Boisset 1985 – röd
Morey St Denis 1er cru, Faiveley 1992
Nuit St George, Moillard 1986
Puligny Monrachet, Jean Chartron 1985
Romanée St Vivant Grand Cru, LeRoy 1981
Romanée St Vivant Grand Cru, LeRoy 1982
La tâche, Le Roy 1984
Clos de Vougeot, Grand Cru, Bouchard, 2013
Volnay, Moillard 1979
Volnay Chevrets, Boillot 1984
Côtes de Brouilly, Griffon 1993 Mg.
Bordeaux
Côtes de Buzet, 1970
Graves, Ch Chantegrive 1985 Mg.
Graves, Ch Coucheroy 2006 Mg.
Graves, Ch Fieuzal 1970
Graves, Ch Haut Bailly 1975
Graves, Ch Malartic Lagravière 1982 Mg.
Graves, La Mission Haut Brion 1974
Graves, La Mission Haut Brion 1984
Graves, Ch Haut Brion 1993
Margaux, Ch d’Angludet 1983
Margaux, Ch Brane Cantenac 1981
Margaux, Ch Dauzac 2006
Margaux, Ch Giscours 1981 Mg.
Margaux, Ch d’Issan 1981 Mg.
Margaux, Ch d’Issan 1986
Margaux, Ch Kirwann 1982 Mg.
Margaux, Charmes de Kirwann, småsyskon till Ch Kirwann 2019
Margaux, du Château Margaux 2015 – slottets tredjevin
Margaux, Ch Margaux 1942
Margaux, Ch Margaux 1947
Margaux, Ch Margaux 1962
Margaux, Ch Margaux 1949
Margaux, Ch Margaux 1976
Margaux, Ch Margaux 1979 SLUT
Margaux, Ch Margaux Pavillon Blanc 1997
Margaux, Ch Monbrison 2010
Margaux, Ch Pavillon Rouge 1983
Margaux, Ch Rausan Ségla 1974 SLUT
Margaux, Ch Rausan Ségla 1983
Margaux, Ch Soussans 2018
Médoc, Ch Coufran, Haut Médoc 1995
Médoc, Ch Potensac 1976
Médoc, Ch Smith Haut Lafite, Pessac Leognan 2019
Pauillac, Ch Lynch-Bages 1984
Pauillac, Ch Haut Bages – Libéral 1977
Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1986
Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1947
Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1970
Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1979
Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1987
Pauillac, Ch Lafite Rothschild 1992
Pauillac, Ch Latour 1899
Pauillac, Ch Latour 1937
Pauillac, Ch Latour 1973
Pauillac, Ch Latour 1978
Pauillac, Ch Latour 1979
Pauillac, Ch Latour 1981
Pauillac, Ch Latour 1993
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1949
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1975
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1979
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1981
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1982
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1983
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1986
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1987
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1993
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1994
Pauillac, Ch Mouton Rothschild 1995
Pauillac, Pontet Canet 1974.
2.200 kr – (h1: a)
Pauillac, Pontet Canet 1979 Mg.
6.000 kr – 4/5 (h109: d)
Pauillac, Ch Tour Sieujean, 2017
1.300 kr – (h1: k)
Pomerol, Ch Beauregard 1983 Mg.
Pomerol, Ch La Conseillante 1984 Mg.
Pomerol, Ch La Conseillante 1985
Pomerol, Ch Pétrus 1973
Pomerol, Ch Pétrus 1981
Pomerol, Ch du Tailhas 1982
Pomerol, Ch du Tailhas 1983
Pomerol, Ch Trotanoy 2011
Saint Emilion, Ch Angélus, Saint Emilion 1975
Saint Emilion, Ch Calon, Saint Emilion Montagne 1961
Saint Emilion, Ch Calon, Saint Emilion Montagne 1967
Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1955
Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1974
Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1976
Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1979
Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1981
Saint Emilion, Ch Cheval Blanc 1987
Saint Emilion, Ch Figéac 1980
Saint Emilion, Ch La Fleur Nardon 1975
Saint Emilion, Ch Fonroque 1982
Saint Emilion, Grand Corbin d’Espagne 1982
Saint Emilion, Ch Grand Mayne 1995
Saint Emilion, Les Hauts de Granget, 2016
Saint Emilion, Ch des Laurets, Saint Emilion Montagne 1982 Mg.
Saint Emilion, Ch Pavie 1983
Saint Emilion, Ch Cadet Piola 1995
Saint Estèphe
Ch Capbern, Saint Estèphe 2015
Ch La Commanderie, Saint Estèphe 2010
Ch Marbuzet, Saint Estèphe 1984
Ch Ormes de Pez, Saint Estèphe 2017
Ch Phélan Ségur, Saint Estèphe 2008
Ch Phélan Ségur, Saint Estèphe 2010
Saint Julien
Ch Branaire Ducru, Saint Julien 2015
Ch Gloria, Saint Julien 2010
Ch Gruaud Larose, Saint Julien 1911
Grand Vin de Léoville, Saint Julien 1981
Grand Vin de Léoville, Saint Julien 1983
Ch Lagrange, Saint Julien 1995
Ch Léoville Barton, Saint Julien 2012
BX – Övrigt
Bordeaux, Ch Bonnet 2003
Bordeaux, Ch Chantegrive, Castillon 1985
Bordeaux, Ch Conté, 1911
Haut Médoc, Ch Coufran, 1983. Mg.
Haut Médoc, Ch Le Fournas Bernadotte 1976
Bordeaux, Ch Garriga, 1982 Mg.
Bordeaux, Ch Lugagnac 1904
Côte de Blaye, Ch Maine Blanc (rött) 2016
Côte de Blaye, Haut Sociondo 1961
Cadillac, Ch Tannesse 2016
Listrac Médoc, Ch Fourcas Dupré 1981
Sauternes, Barsac
Ch Boyot, Barsac 1983
Ch Rayne Vigneau, Sauternes 1976
Ch d’Yquem, Sauternes 1937
Ch d’Yquem, Sauternes 1976
Ch d’Yquem, Sauternes 1979
Ch d’Yquem, Sauternes 1986
Beaujolais
Morgon, Pardon et fils, 2018
Cahors
Domaine de Coustarelle, Cahors 1981
Impernal, Cahors 1994
Champagne
Billecart Salmon, Millésime Champagne 2013
Dom Pérignon Brut, Champagne 1992
Diebolt Valois, Champagne, uå ca 2016
Drapier Zero Dosage Pinot Noir, Champagne uå ca 2015
Franck Bonville Grand Cru, Champagne, 2006
Henriot Millésime, Champagne, 2014
Philipponnat Rosé, Champagne, 2006
Jura
Jura, Vin Jaune, Henri Maire, 62cl, Château Chalon, 1982
Jura, Domaine Rollet Arbois 2020. Druva Savignin. Ouillé.
Vin de Paille, Jura, la Vignière, 37,5cl 1995
Loire
Crémant de Loire, De Chanceny, Cave Robert et Marcel, Brut Rosé 2021 – Smakrik, mousserande
Couteaux du Layon, Moulin Touchais 2000 – sött vitt vin
Pouillly-Fumé, Chatillon, Silex 2016 – torrt vitt vin
Sancerre Rouge, Vacheron, 2007 – Rött vin
Saint Nicolas de Bourgeuil, Domaine Fondis, 1985 – Rött vin
Saumur, Vallée Loire, Cave Robert et Marcel – Cabernet Franc
Saumur Champigny, Le Bourg, Varrains, Fabien Duveau 2021 – Cabernet Franc
Savennières, Clos des Maurères, 1998 – Chenin blanc, torr, komplex
Savennières, Moulinnière, L’Effet Papillon 2015 – Chenin blanc, torr, komplex
Touraine, Aurore, Domaine de grandes Espérances 2020 – Chenin Blanc Halvtorr
Vouvray Blanc, Domaine Huet, Le mont Sec 2021 (biodynamisk) – chenin blanc, komplex
Madiran
Ch Montus, Madiran 1991
La Tyre, Alain Brumont, Ch Montus, Madiran 2005
Provence
Ch Simone, Provence, 1969.
Rhône
Vin de Pays, Domaine de Trevaillon 1996
Cornas, Cave de Tain 2003
Cornas, Chapoutier 2000
Côte Rôtie, Dom Bonserine 2008
Côte Rôtie, Vidal Fleury 2005
Côte Rôtie, Guigal 1995
Châteauneuf-du-Pape/Gigondas/Lirac
Bosquet de Papes, Châteauneuf-du-Pape 1997
Château Mont Redon, Châteauneuf-du-Pape 2010
Dom du Pégau, Châteauneuf-du-Pape 1994
Dom de la Petite Bastide, Châteauneuf-du-Pape 1971
Ch Rayas, Châteauneuf-du-Pape 1994
Télégramme, Châteauneuf-du-Pape 2006
Domaine du vieux Télégraphe, Le Crau, Châteauneuf-du-Pape 2007
Xavier, Gigondas 2015
Saint Roche, Lirac, 1985 (vit)
Hermitage/Crozes/St Joseph
Crozes-Hermitage, Faugier, Dom Châssis 2018
Crozes-Hermitage, Gilles Robin, Albéric 2018
Hermitage, Chapoutier 1993
Hermitage, Delas Tourette 2000
Hermitage, Jaboulet 1981
Hermitage, Jaboulet 1986
Hermitage, Jaboulet 1992
Saint Joseph, Chapoutier 1997
Italien
Barbaresco, Santo Stefano 2013
Aglianico, Dal re Irpinia Aglianico, Dan Gregorio 2015
Barolo, Tresüri, Mauro Sebaste 2015
Brunello di Montalcino, Castelgiocondo, Frescobaldi 2018
Chianti Rufina, Nipozzano, Frescobaldi 2019
Etna Rosso, Tenuta, Terre Nere 2016
Flaccianello, Agricola Fontodi, Vino da Tavola 1990
Valpolicella, Amarone, Torre del Falasco 2018
Valpolicella, Recioto, Valpenta 2017
Valtelina, Mazer, Nino Negri 2013 – Mazerska kvartettsällskapets givna favorit.
Argentina
Mendoza, Las Notas de Jean-Claude, Tapiz 2012 – vinmakaren från Ch Pétrus.
Mendoza, Trapiche Gran Medalla, (Bordeuxblandning), Uco Valley 2014, – Speciell framtagen för Trapiches 125-årsjubiléum.
Australien
Brown Brothers, Muscat Late Harvest, Victoria, 1997 Dessertvin
Cape Mentelle, Grange Margret River 1995
Ch Reynella, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale 1995
Hardy’s Eileen Hardy, Shiraz, McLaren Vale 1995
Penfolds, Grange Hermitage 1981
Penfolds, Grange Hermitage 1993
Peter Lehman, Barossa Valley, Peppers Marananga Cabernet Sauv. 2004
Wynns Coonawarra Estate, Cabernet Sauv. 1982
Chile
Maipo, Don Melchor Concha y Toro 1996
Maipo, Cono Sur Cabernet Sauvignon 20 barrels, 2007
Grekland
Biblia Chora, Ktima, Makedonien, 2020
Achaia, Cavino, Cabernet Sauvignon Syrah 2007
Israel
Galil, Pinot Noir, Yiron Vineyard, 2013
Nya Zeeland
Pask Merlot, Hawkes Bay, 1998
Sverige
Gute Vin Röd, Lukase 2004
Terre Scania – vit, Vingården i Klagshamn 2021. Solaris, halvtorr, generös, fruktig.
Storbritannien
Hattingley Valley, Sparkly Wine, 2013
Sydafrika
Annandale Cabernet Sauvignon, Stellenbosch 2004
Bosman Pinotage, Wellington 2015
Kallista Vriesenhof, Stellenbosch 1995
Meerlust Merlot, Stellenbosch 1995
Maria, Noble Late Harvest, Neethlingshof, Stellenbosch 2010
Tyskland
Pfalz, 5 Wingert Riesling, Halbtrocken 2015
Mosel, Fritz Haag, Brauneberger Juffer Sonnen Uhr, Riesling Auslese, 2009
Mosel, A Zimmermann, Bernkastel-Kueser Kardinalsberg, Riesling Auslese, 2007
Nahe, Dönnhoff, Kabinett Riesling, 2009
Nahe, Schäfer-Frölich Bockenauer Felseneck, Riesling Trocken GG 2020
Rheingau, Leitz, Magic Mountain, Rüdisheimer Riesling, 2021
Ungern
Hetszölö, Tokaijer, Aszu 5 P, 2008, 50cl – rekommenderad i Decanter 2015
USA
B Doon, Cigare Volant, CA, 1996
Napa Valley, Caymus Vineyards Cabernet Sauvignon 1993
Napa Valley, Dalle Valle Vineyards 1989
Napa Valley, Fischer Vineyards Cabernet Sauvignon 1988
Napa Valley, Freemark Abbey Cabernet Sauvignon 1982
Napa Valley, Kapsandy, State Lane Vineyard 2006
Napa Valley, Phelps, Vineyards Cabernet Sauvignon 1994
Napa Valley, Stags Leap Wine Cellars, Cabernet Sauvignon 1996
Napa Valley, ZD Winery Cabernet Sauvignon 1995
Sonoma Valley, Ghost Pines Zinfandel 2016
Sonoma Valley, Macmurray Pinot Noir Russian River Valley 2016
Sonoma Valley, Rancho Zabaco Zinfandel 2019
Sonoma Valley, Ravenswood Zinfandel 1995
Madeira
Malwasia, Reserve, Madeira 1895
Terrantez, Madeira 1842
Terrantez, Madeira 1877
”T”, Terrantez, Madeira 1877
Porto, portvin och Portugal
Caves do Barracao, Garrafeira Particular 1970 – Rödvin
Colheita Port, 1958
Grahams Port, LBV 1982
Fonseca Vintage Port 1997
Vintage Character Port, V&S 1987
Taylor’s Vintage Port, Vila Nova de Gaia 2016
Listan uppdateras fortlöpande (ca 300 st – 19 april 2024).
Reservation för felaktigheter i pris.
Har gästen alltid rätt?
Sedan mina första stapplande steg på restauranggolvet har jag fått lära mig att gästen alltid har rätt. Men i det här unika fallet, är det är jag, restaurangens sommelier, som bedömer om vinet är prisvärt eller inte. Jag vet att gästen alltid har rätt… men detta är det gyllene undantaget. Om jag finner att vinet är sämre än priset och årgången (!), kommer jag att erbjuda en reduktion – inte av vinet, utan på priset (nördigt vinskämt) eller ett annat vin ur det mer ordinarie sortimentet.
Att dricka äldre viner innebär att doften och smaken har förändrats under decennier i vinkällaren. Doften kan vara underbar och smaken plattare än vad ett yngre vin erbjuder. Det betyder att dricka ett vin från sitt födelseår är kul och spännande, men för många av oss krävs det också en dos romantik för att verkligen uppskatta ett länge lagrat hantverk.
Vinet lever – leve vinet!
Vinsamlare är välkomna att också mejla mig för ev byten, typ en Bx 82:a mot en Bx 96:a, patrik.cornelius(at)wasahof.se