
Vinprovning i Stockholm
Välkommen till vinprovning i Wasahofs 125-åriga vinkällare som ligger i Vasastan i Stockholm!
På ett lättsamt och inbjudande sätt går vår sommelier igenom dryckens historia, tillverkning och typer. En diskussion kring mat och dryck i kombination är en trevlig inledning på måltiden i matsalen.
Vi genomför vinprovningar både på beställning för privata sällskap – 4.600 kr per grupp upp till 10 personer och öppna vinprovningar – 460 kr per person, dit man är välkommen att prova vin tillsammans med andra intresserade på i förväg bestämda datum. Se nedan under rubriken Öppna vinprovningar.
Avbokningar för vinprovningar för privata sällskap ska avbokas senast 48 timmar före provningstillfället, annars tillkommer avbokningsvgift på 50%.
Avbokningar till de öppna vinprovningarna görs via den tjänst som säljer biljetterna, Tickster, där man kan teckna ett avbeställningsskydd.

Vinprovningar på beställning
Vinprovningarna äger rum i vår vinkällare eller festvåning beroende på sällskapets storlek och leds av en kunnig sommelier.
Priset är 4.600 kr upp till 10 personer. Sedan tillkommer 460 kr per ytterligare gäst. Avbokning ska göras senast 48 timmar före provtillfället, annars tillkommer avbokningsavgift på 50%. Till de öppna vinprovningarna sker avbeställningen via Tickster, som tillhandahåller biljetterna.
För att göra en förfrågan, vänligen uppge datum, tid och tema och maila till bokabord(at)wasahof.se
Vi kan erbjuda följande standardteman:
Franska viner & franska ostar
Lär känna några av Frankrikes anrikaste viner och ostar och upptäck hur de inbördes passar ihop! Vi börjar med att prova vinerna och lär oss om distrikten varifrån de kommer, varefter vi går över till att pröva hur goda de blir med ostarna.
VM i Pinot Noir
Vi prövar olika viner av Pinot Noir och förklarar varför de är olika varandra. Vilken är din favorit?
Berömda Bordeaux – rött, vitt & sött
Bordeaux anses ofta vara väldens mest framstående vinodlingsområde. Vi provar typiska och klassiska rödviner från de förnäma distrikten i Médoc. Vi får därutöver en inblick i hur olika, men var och en njutningsfulla, områdets vita viner kan vara.
Champagne och mousserande
Vad är skillnaden mellan ett mousserande vin och en äkta champagne? Hur skiljer sig ett ”vanligt” mousserande vin från ett gjort med champagnemetoden? Lär om olika produktionsmetoder och finn dina egna favoriter bland dessa ädla drycker!
Goda viner från Alsace
Vad är typiskt för vinerna från Alsace och varför är de så goda och berömda? Vi bekantar oss med det mest tyskinfluerade området i Frankrike.
Vinerna i Loiredalen
Loirefloden 100 mil lång och rinner från Bourgogne genom centrala Frankrike till Atlanten. Längs den vackra floddalen ligger ett stort antal appellationer. Loire är Frankrikes tredje största vinområde och regionen med störst mångfald av viner.
Heja Sverige
Vi har varit ett vinland i EU sedan 1999. Idag har vi 150 Ha uppodlad mark med vinrankor och det finns ett 30-tal producenter, mestadels i Skåne, Halland och på Gotland och Öland. Pröva och njut av härproducerat. OBS Vi smyger in en slamkrypare. Start hösten 2025.
Klassiska viner från Italien
De olika historiska landsdelarna präglas av en stark individualism vilket också speglas i de olika vinerna. Upptäck skillnaderna mellan klassiska viner från det svala Piemonte i norr och Toscana i mitten! Vinerna är röda och ett mousserande.
Berömda viner från Spanien
Upptäck vad innovativa vinmakare med nya metoder kan åstadkomma, men konstatera dessutom att gamla traditioner ofta står sig än! Vi bekantar oss med de mest berömda vinerna från Albariño och Ribera del Duero i norr till Jerez i Andalusien. Vi pröva både vita och röda.
Chablisprovning
Vi prövar några olika typiska viner från en av världens mest berömda vinbyar.
Bourgogne – Fina vita och eleganta röda
Vi bekantar oss med både de vita och de röda vinerna från Bourgogne. Hela vinvärlden sneglar avundsjukt på det område där Chardonnay och Pinot Noir har sitt ursprung, hur kommer det sig? Vad är speciellt med Bourgogne?
Ostron, vin & Champagne
Hur odlar man ostron? Ska man äta eller ett dussin ostron? Vilka ostron är bäst? Och vad skall man dricka till? Hitta din favorit bland Champagne och olika vita viner. Endast för den som vill pröva eller avnjuta ostron.
Gamla vs Nya världen
En stram Syrah eller en generös Shiraz? En elegant fransos eller en insmickrande amerikan? Vad föredrar Du?
Mogna viner i Bordeaux
Tillsammans prövar vi viner som legat flera decennier i restaurangens vinkällare. OBS högre pris, från 10.000 kr.

Öppna vinprovningar
Till dessa är alla välkomna oavsett antal. En trappa ned under matsalen, tyvärr ingen hiss. Biljetter till våra öppna vinprovningar köps hos Tickster. Följ länken här nedan.
Våra öppna vinprovningar startar kl 17.30
Pris: 460 kr (lägg till fin ostbricka för 190 kr)
Hösten 2025
Fredag 5 september – VM i Pinot Noir
För älskare av druvan Pinot Noir. Vi bekantar oss med olika vinområden och jämför under ledning av erfaren vinprovare
Torsdag 18 september – Franska viner och ostar
Franska viner och ostar: Vi lär känna vinlandet Frankrike och ser om osten kan få vinet att sjunga.
Fredag 19 september – Champagne och Mousserande
Champagne och mousserande: Champagne, Crémant, Cava och Prosecco, vilken är godast? Vi provar de olika och lär oss varför de smakar på olika sätt. Vi går igenom ursprung och tillverkningsmetoder.
Torsdag 2 oktober – Druvtypiska från Alsace
Druvtypiska från Alsace. Varför är vinerna från Alsace så berömda och goda?
Fredag 10 oktober – Klassiska viner från Italien
Klassiska viner från Italien. Vi fördjupar bekantskapen med berömdheter såsom Barolo, Brunello, Etna och Prosecco.
Torsdag 23 oktober – Vinerna i Loiredalen
Vinerna i Loiredalen. Vi reser längs floden Loire och provar några av de berömda vinerna.
Fredag 7 november – Heja Sverige!
Heja Sverige! Vi provar närodlat och lyfter frågan om för- nackdelar med vinodling i Sverige. Vi smyger också in ett vin från Tyskland. Kan du hitta det?
Torsdag 13 november – Berömda viner från Spanien
Berömda viner från Spanien – vi bekantar oss mest med Jerez, Rías Baixas, Rioja och Ribera del Duero.
Fredag 28 november – Franska viner och ostar
Franska viner och ostar: Vi lär känna vinlandet Frankrike och ser om osten kan få vinet att sjunga.
Fredag 5 december – Fina Bourgogne
Bourgogne – fina vita och eleganta röda. Hela vinvärlden sneglar avundsjukt på det område där chardonnay och Pinot Noir har sitt ursprung, hur kan det komma sig?
Onsdag 10 december – Berömda Bordeaux
Berömda Bordeaux – rött, vitt och sött. Det är världens mest kända vinområde, varför?
Torsdag 18 december – Ostron & vin
Ostron, vin och champagne. Vi lär oss hur ostron odlas, vad ostron är och vilka drycker som passar till ostron.
Våra öppna vinprovningar startar kl 17.30
Pris: 460 kr (lägg till fin ostbricka för 190 kr)