Om Wasahof
About Wasahof – English version further down
Wasahof heter egentligen Le Bistrot de Wasahof och hämtar sin inspiration från Bistrotkulturen i Frankrike. Därför har vi en bred meny som innehåller allt från skaldjursplatå, gratinerad hummer och fina fisken till välhängda biffar och rumstempererade franska ostar. Vår specialitet är ostron.
Vi säger som på Bistroerna i Paris – Soyez les bienvenus!

Röster om Wasahof
”Så länge sådana här ställen finns kvar kommer jag att älska Stockholm.”
– Mitt i, 4 poäng av 5 möjliga
”Stans bästa skaldjur finns här, men också huvudstadens bästa blandning av publik.”
– Tidningen S
”…Stockholms mest pålitliga huvudrätter…”
– Metro, 4 poäng av 5 möjliga
”Wasahof fick sitt första utskänkningstillstånd 1899. Än håller allt hög klass, från mat och lokal till personal”
– SvD
”…för ombonad och fransk stämning är det till Wasahof man skall gå, flera sorters ostron och en ordentlig vinlista, med allt från champagne till husets Muscadet-sur-lie”
– DN
Vinerna
Vår vinlista är framför allt influerad av Frankrike och Spanien. Vi strävar efter att ha klassiska producenter och mindre familjegårdar representerade. Vi har också en fin vinkällare under matsalen som huserar viner med mognad, allt från 1899 (lika gammal som krogen) och framåt.
Gästerna
Våra gäster består av en härlig blandning av jubilarer av alla de slag, njutare av romantiska skaldjurmåltider, boende i kvarteret som slinker in på en kvartersmiddag, operaentusiaster osv. Det är inte ovanligt att vi har både en 75-åring och en 25-åring som ska firas på samma kväll.
Miljön
Restaurangen består av några olika delar. Först kommer ni in i den vackra och nybyggda baren (öppnar mars 2021). Innanför baren ligger Bellmansrummet med målningar av Gösta Hallencreutz som målades på 1940-talet. Det lilla och populära chambre separéet kallas Wasarummet och ligger till vänster när man kommit in en bit i lokalen. Där finns bilder bla från vårt 100-årsjubiléum 1999.
En trappa ned ligger vår vinkällare där flaskor lagrats i över 100 år. De äldsta buteljerna är från vår farfar, som också var restauratör. Bredvid vinkällaren finns också vår festvåning som skapades 2016, där vi har temamiddagar, konserter, vinprovningar och annat kul.
Miljön vill vi värna om genom att hålla efter den och samtidigt bevara det som bevaras skall och kan. Det har varit krog på Dalagatan 46 sedan 1890-talet.
Wasahof är ett familjeföretag. Om Du håller ögonen öppna så kan Du emellanåt se Krögarmor Elisabeth i lokalen, hon tog över Wasahof redan 1968. Han har strävat efter den nöjda gästen sedan dess. Hennes sonson, Tom, står förmodligen just nu i köket och kokar musslor.
Etik
Våra ledord är ärlighet, omtanke och respekt. Ärlighet och omtanke mot gäster, kunder och anställda och respekt för samhällets spelregler.
Ägare
Restaurangen ägs och drivs av bröderna Cornelius, Fredrik – köksmästare och Patrik – sommelier.
Our history in English
Wasahof is a classic restaurant in Stockholm inspired by the French Bistro culture, with seafood as their specialty. It’s one of the oldest restaurants in Sweden originally opened in 1899. Through the years Wasahof has offered their guests different types of foods. In 1968 when it was acquired by the restaurator family Holmberg-Cornelius Wasahof became what it is today.
Wasahof is a family business owned and run by the brothers Fredrik and Patrik Cornelijs. On occasion you can still see Fredrik’s and Patrik’s father, Lennart Holmberg in the restaurant. Lennart was the one who bought the business in 1968 together with his wife Lisa Holmberg Cornelius. But it really all started with grandfather Nils Holmberg.
Nils was the son of a tailor in the outskirts of Stockholm. At 15 he had to start working to help support the family of eight children. He worked as a runner at classic Stockholm restaurants Berns and Operakällaren in the 1920’s. Nils was very ambitious and entrepreneurial and advanced his career from runner to waiter and eventually to managing several hotels in Sweden as Hotel Director. In the 1960’s he acquired his own establishment, the Great Hotel in Älmhult. Nils had three children. One of them was Lennart.
Lennart was encouraged by his father Nils to travel to France in the 1950’s. France was a very important country in Gastronomy already then. Lennart hitchhiked his way down from Sweden to France and stopped first in Paris and then Bordeaux where he worked picking grapes at a vineyard. Back in Stockholm Lennart went to restaurant school at Hasselbacken where he learned about cooking and made great connections with other future great chefs. He went on to work in various restaurants throughout Sweden, including his father’s places. Eventually he could invest in buying Wasahof with help from his family and very much encouraged by his father Nils. Nils passed away in 1973. And today, if you enjoy moules frites at Wasahof, they may very well be prepared by Tom, the great grandson of Nils and fourth generation restaurateur.
Beyond the great food and drinks, Wasahof is known for its warm and welcoming atmosphere. It has always welcomed artists and musicians and for anyone inclined to spontaneously sing there is a piano available for that in the restaurant. On occasional Saturday evenings you may be treated to a short 15 minute piano and opera concert by talented musicians. Though not a musician, one of the most famous guests throughout the years is probably Astrid Lindgren. She lived in the same building on the floor above the restaurant from 1943 to 2002. Most of the time food was delivered upstairs to her.
Today Wasahof is owned by the brothers Fredrik and Patrik Cornelius. Fredrik is the current head chef. He worked many years in Paris at several restaurants, including the restaurant that first received a star in the Guide Michelin run by a Swede, Copenhague, on the Champs-Elysée. Fredrik has been Wasahof’s head chef for almost three decades.
Patrik Cornelius is a certified sommelier and finds great pleasure in combining wine and food. He also conducts various types of drink tastings in the wine cellar. (Sometimes he also accompanies opera singers in the restaurant.) Wasahof has a very impressive and interesting wine cellar. You will find some of the wines at the bar, but most of the wine bottles are located in the over one hundred year old wine cellar. Some of these wines belonged to Nils Holmberg.

