Liten meny från Alsace 28 maj till 9 juni 2012

Favorit i repris. Ett litet smakprov från Alsace!

Nu kompletterar vi den ordinarie menyn med några smakprover från Alsace. De olika rätterna skriver vi upp på griffeltavlorna i matsalen. Låt gärna rätterna ackompanjeras av några av vinerna från Alsace.

Kokt sparris med vittvins-Hollandaise, kryddiga korvar med rökig bacon och Choucroute, Comtégratinerade murklor… kom förbi, läs dagens tips på griffeltavlan och beställ Din favorit.

Inte bara dialekten i Alsace är germansk, även köket orienterar sig mot de östliga grannarna. Surkål, gås och smakrika korvar är grundpelare i matlagningen här. Grädde, murklor, ost och äpplen är också viktiga ingredienser.

Det sägs att varje by i Alsace har sitt eget recept på choucroute, en överdådig måltid bestående av syrad jäst, mjölksyrad vitkål, ovanpå vilket det tornar upp sig korvar, fläsk och potatis. Avnjuten tillsammans med en sejdel öl med uppfriskande beska eller ett glas riesling med krispig syra blir choucroute en festlig måltid. En måltid som utgör en gastronomisk symbol för Alsace. Men det finns mer än choucroute.

Trots att Alsace ligger i Frankrikes nordöstligaste hörn är klimatet väl lämpat för vinodling, särskilt för framställning av arombetonade vita viner. Vogeserna skyddar vinodlingarna från Atlantens inflytande med dess ombytliga och regniga väder. Efter de ofta kalla och snöiga vintrarna är somrarna långa, torra och mycket soliga, så att druvorna kan mogna långsamt och utveckla sin arom.

Alsace är med hänförande vackra landskap, inbjudande gastronomi och stort vinutbud en av Frankrikes mest lockande vinregioner. Välkommen på ett litet smakprov (i samarbete med franska staten, SOPEXA)